Macrofotografie biedt een fascinerende blik op de kleinste details van onze wereld. Door de soft focus techniek toe te passen, kun je deze wereld op een dromerige, bijna magische manier vastleggen. In dit blog geven we je praktische tips voor het maken van prachtige soft focus beelden.

Voordat we ingaan op de creatieve mogelijkheden van soft focus macrofotografie, is het belangrijk om eerst inzicht te krijgen in wat macrofotografie en soft focus precies zijn. Dit geeft je een solide basis om de unieke combinatie van deze twee technieken ten volle te kunnen benutten.

Wat is macrofotografie?

Macrofotografie is een fotografische techniek die zich richt op het vastleggen van kleine onderwerpen op een zeer gedetailleerde manier. Het doel is om het onderwerp op ware grootte of groter dan het in werkelijkheid is vast te leggen. Technisch gezien spreken we van macrofotografie als de vergroting minstens 1:1 is. In de praktijk betekent dat dat het onderwerp op de sensor van de camera even groot of groter wordt afgebeeld dan het in werkelijkheid is.

Dit wordt bereikt door het gebruik van speciale macro-objectieven of door gebruik te maken van tussenringen of een voorzetlens. Kenmerkend voor macrofotografie is de mogelijkheid om zeer dicht bij het onderwerp te komen, waardoor details die met het blote oog nauwelijks waarneembaar zijn, scherp in beeld komen.

Voorbeelden van onderwerpen in de macrofotografie zijn insecten, bloemen, texturen, en alledaagse objecten die op deze manier een nieuwe, fascinerende dimensie krijgen.

Wat is soft focus?

Soft focus is een fotografische techniek waarbij een speciaal effect wordt gecreëerd door het beeld enigszins onscherp te maken. Dit effect kan op verschillende manieren worden gemaakt. Dat kan in de nabewerking, bijvoorbeeld met behulp van Photoshop of een ander fotobewerkingsprogramma. De echte fotografische kunst is om één of meer van de effecten waarmee je je foto’s een soft focus uitstraling geeft ‘in camera’ te maken.

Lensbaby in macrofotografie met de soft focus II optic

Wat is het soft focus effect in macrofotografie

De effecten zorgen ervoor dat scherpe lijnen en details worden verzacht, waardoor het beeld een dromerige, romantische of etherische uitstraling krijgt. Hieronder zie je een voorbeeld van een soft focus macrofoto.

Soft Focus Macrofotografie 1 Betere Landschapsfoto

Hoe pas je de techniek toe?

De soft focus techniek kan op verschillende manieren worden toegepast in macrofotografie.

Overigens zijn alle foto’s in dit blog met een Nikkor 105mm f2.8 objectief gemaakt. Het diafragma in alle foto’s is f4. Alle foto’s zijn uit de hand – dus zonder statief – gemaakt.

Soft focus lens

Het gebruik van een speciaal ontworpen soft focus lens of een filter dat op de lens wordt geplaatst. Deze lenzen en filters zijn zo ontworpen dat ze de scherpte van het beeld verminderen zonder het volledig onscherp te maken. Je kunt onder andere aan de objectieven van Lensbaby denken.

Vintage lens

Vaak worden vintage lenzen voor het soft focus effect gebruikt. Maar het is zeker niet zo dat ze daar per definitie geschikt voor zijn. Vintage lenzen zijn met de techniek ‘van vroeger’ gemaakt. Alhoewel vroeger de kwaliteit goed was, zien we dat de beeldkwaliteit met de huidige stand van de techniek te wensen overlaat.

Kort gezegd, ze bevatten lensfouten en die komen steeds op dezelfde manier terug. Met een vintage lens maak je niet per definitie een soft focus foto. Of je een mooie soft focus macrofoto maakt, hangt vooral af van het vinden van een geschikt onderwerp en de juiste instellingen. Dat kan ook met een standaard macro objectief.

We hopen dat je hierboven leest dat een vintage lens wel zeker van toegevoegde waarde kan zijn voor een zachter en dromerig effect.

Nabewerking

 Met behulp van fotobewerkingssoftware kan een soft focus effect worden toegevoegd. Dit kan door middel van het toepassen van gaussiaanse vervaging of andere verzachtingstools.

Op die manier hebt je misschien meer controle over het eindresultaat. Maar als fotograaf ligt de uitdaging in de natuur en niet achter de laptop of desktop.

Mistfilter

Je kunt ook eventueel een mistfilter gebruiken. Of misschien heb je wel eens gehoord dat je vaseline op een filter kunt smeren. Dit zijn minder gebruikelijke manieren om het soft focus effect in je natuurfoto’s te laten zien.

Soft focus macrofotografie gewoon in camera

Je kunt het effect ook in camera maken, door middel van een meervoudige opname, of meervoudige belichting. Dat zijn de meest gebruik termen die de camerafabrikanten gebruiken. Merk op dat een meervoudige opname iets anders is dan bracketing.

Nog meer mogelijkheden

Er zijn nog meer mogelijkheden. Ze zijn eenvoudig toe te passen. Maar zoals altijd, zit de kunst en uitdaging in een betere foto in de combinatie van het vinden van een geschikt onderwerp en dan te bepalen welk effect je precies toepast om een soft focusbeeld te maken.

Toepassingen in macrofotografie

Soft focus kan bijzonder effectief zijn bij het fotograferen van bloemen, waterdruppels, insecten en andere natuurlijke elementen. De techniek benadrukt de zachtheid en schoonheid van het onderwerp, waardoor een schilderachtige uitstraling ontstaat.

Vergelijking: met en zonder soft focus

Laten we eens naar een voorbeeld kijken. De foto links is een gewone foto. In de foto rechts is de soft focus techniek toegepast.

Het verschil tussen foto’s met en zonder soft focus is duidelijk zichtbaar. Foto’s zonder soft focus zijn scherp en gedetailleerd, terwijl foto’s met soft focus een zachte, dromerige uitstraling hebben. Beide stijlen hebben hun eigen charme en toepassing, en het is aan de fotograaf om te kiezen welke het beste past bij het beoogde effect.

Workshop macrofotografie soft focus

Wil je zelf ontdekken hoe je betoverende soft focus foto’s maakt? En hoe je deze techniek perfect kunt combineren met je onderwerp voor een indrukwekkende macrofoto? Schrijf je dan in voor onze workshop!

Soft Focus Macrofotografie 5 Betere Landschapsfoto

Meer lezen over soft focus fotografie

Of wil je eerst nog meer lezen over deze bijzondere techniek? We schreven er al eerder een blog over:

Conclusie

Soft focus macrofotografie biedt een unieke en betoverende manier om de kleinste details van onze wereld vast te leggen. Door de combinatie van de precisie van macrofotografie en de dromerige uitstraling van soft focus, kun je beelden creëren die zowel technisch indrukwekkend als artistiek prachtig zijn. Of je nu gebruik maakt van speciale lenzen, vintage objectieven, of nabewerkingstechnieken, de sleutel tot succesvolle soft focus macrofotografie ligt in het experimenteren en vinden van de juiste balans tussen scherpte en zachtheid. We hopen dat je met de tips en technieken uit dit blog geïnspireerd bent om je eigen magische macrofoto’s te maken. Veel plezier en succes met fotograferen!

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *