Een stevig en stabiel statief voor lange sluitertijden is een must in natuurfotografie. Er zijn veel merken en modellen beschikbaar. We stellen 2 Leofoto statieven aan je voor die optimale stabiliteit en flexibiliteit bieden. Wij fotograferen er zelf ook mee.

Kies het juiste camera statief

Er zijn veel merken en nog meer statiefmodellen op de markt. Ze claimen allemaal heel goed te zijn. En dat klopt. Tenminste als je precies weet waarvoor en onder welke omstandigheden je het statief kunt gebruiken. De statieven hebben allemaal hun eigen doel. Een lichtgewicht statief met dunne poten is zeer goed als je niet te veel in gewicht en volume mee op reis wilt nemen. Maar datzelfde statief is ongeschikt om foto’s met lange sluitertijden te maken.

Om gewicht te besparen zijn de poten dun. Dat betekent dat al bij windkracht 4 bewegingsonscherpte in je foto’s zichtbaar is. Als je dat voordat je een statief koopt weet, kun je nog een andere keuze maken.

Gemaakt met een statief dat geschikt is voor lange sluitertijden

Waar moet je op letten

Als je meer wilt weten over waar je op kunt letten als je een statief aanschaft, kun je het artikel ‘Keuzehulp: een goed camera statief’ eens lezen. Nog meer achtergronden lees je in het artikel over Leofoto statieven.

Yvonne met haar Leofoto Ranger EF-324 statief met LH-40 balhoofd
Yvonne met haar Leofoto EF-324C statief.

Fotograferen met een statief voor lange sluitertijden

We stellen zo 2 statieven met balhoofd aan je voor die we zelf wekelijks, zo niet dagelijks, gebruiken. Eerst kijken we naar de belangrijkste redenen waarom je voor het fotograferen met lange sluitertijden voor een wat zwaarder en stabieler statief kiest.

Voorkomen van bewegingsonscherpte

Voor ons is het belangrijk dat een statief voor lange sluitertijden stabiel en trillingsvrij is, zodat we gerust met lange sluitertijden kunnen fotograferen. Het komt regelmatig voor dat een statief in een riviertje staat of dat er aan de kust met kracht water en kleinere stenen tegen het statief aan komen. Dan willen we toch met lange sluitertijden kunnen fotograferen. Ook willen we voorkomen dat het camera statief met apparatuur en al omgaat.

Nu denk je misschien ‘in zulke omstandigheden fotografeer ik niet’. Maar ook aan onze rustige zandstranden heb je te maken met stroming en wind. En het waait harder dan je denkt.

fotograferen aan de kust

Harde wind en stroming

Volgens het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) is de gemiddelde windsnelheid aan de kust ongeveer 5,6 meter per seconde. Dat komt overeen met windkracht 4. In het najaar, winter en vroege voorjaar waait het er meestal nog iets harder en loopt de windkracht regelmatig op tot windkracht 5. Een stabiel statief is dan nodig.

Statief voor lange sluitertijden: Leofoto RangerEF-324C met LH-40 balhoofd

De poten van dit statief bestaan uit 4 secties en inclusief het balhoofd weegt het maar 1,95 kilogram. De minimale werkhoogte is 17 centimeter en de maximale werkhoogte is 1,71 meter. Dat is met middenkolom. Dit statief nemen we vaak mee naar de kust in binnen- en buitenland. Met dit statief kun je gerust in windkracht 4-5 fotograferen. Dit statief is een echte all-rounder. Het is niet het aller lichtste statief en ook niet het aller stabielste, maar het zal voor de meeste fotografen voldoen.

Mooie foto van een opkomende ruige zee

Wil je meer weten over dit statief, lees dan deze praktische review.

Kijk hier voor alle statieven in de Leofoto Ranger serie.

Statief voor lange sluitertijden: Leofoto Summit LM-363C met LH-55 balhoofd

Dit Leofoto statief is een zwaardere uitvoering en de diameter van de poten is maar liefst 36mm. Dit statief is zeer stabiel. Dat hebben we zelf in windkracht 6-8 en in diep water getest. We waren aangenaam verrast. Als je voorkomt dat het statief omwaait, kun je zelfs in windkracht 8 nog foto’s met lange sluitertijden en zonder bewegingsonscherpte maken.

De maximale werkhoogte is 135cm en ingevouwen is het statief 60cm lang. Dat is zonder het balhoofd. Het gewicht van het Leofoto Summit LM-363C statief zelf is maar 1,85 kilogram en inclusief het geadviseerde Leofoto LH-55 balhoofd weegt het statief net geen 2,75 kilogram. Het Leofoto statief wordt geleverd met uitneembare statiefplaat en half-bowl voor video van 75mm doorsnede, een draagtas, spikes en multitool. Het is een echte topper.

Het Leofoto Summit LM-363C statief in de branding

We schreven eerder een review over dit Leofoto statief.

Kijk hier voor alle statieven in de Leofoto Summit serie.

Statief kopen

Naast intensief gebruiker van deze prachtige Leofoto statieven zijn we ook dealer van dit merk. Ben je overtuigd en wil je een Leofoto statief voor lange sluitertijden bestellen, dan ben je van harte welkom in onze shop.

Workshops waarvoor je een stabiel statief nodig hebt

Wil je lekker aan de kust of in de prachtige Ardennen fotograferen? Dan hebben we een aantal interessante workshops voor jou waarin je veel nieuwe dingen ontdekt. De groep bestaat uit maximaal 10 personen. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. Je krijgt 1-op-1 begeleiding van 2 ervaren, fulltime fotografen. Yvonne en Frank hebben samen al ruim 20 jaar ervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie.

Workshops waarbij het statief een belangrijk hulpmiddel is

Ardennen

DSC1862 1 Betere Landschapsfoto

Opaalkust

AAH0660 Betere Landschapsfoto

Kijk hier eens voor een overzicht van alle workshops. En komt een groepsworkshop niet uit, kijk dan eens naar de privéworkshops.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

4 Comments for “Statief voor lange sluitertijden in natuurfotografie

 1. Geachten,
  Ben in bezit van een statief met een prijs van ca. (nu) € 55,00, zelfs gekocht
  in het gulden tijdperk.
  Met dit statief kan ik alle kanten op en maak er veel gebruik van.
  Mijn vraag:
  Wat is de meerwaarde van een statief van ca. € 750,00 voor het verkrijgen van
  betere foto’s ?
  Voor dat geld koop ik liever meer of betere lenzen.
  Met vriendelijke groet,
  Herman Brandse.

  • Beste Herman,

   Dankjewel voor je bericht. We kennen jouw statief niet dat je met 1 van de topmodellen van Leofoto vergelijkt en we weten niet wat en hoe je normaal gesproken fotografeert.Lees het artikel in het kader zoals het is bedoeld: fotograferen met lange sluitertijden in een stevige wind. De Leofoto EF-324C (voor 369 euro) en Summit LM-363C zijn dan toppers en voorkomen bewegingsonscherpte.

 2. Beste Frank en Yvonne, Ik ben bijna constant op zoek naar ‘iets beters’. Hebben jullie ervaring met de Leofoto LS-362C Ranger + LH-55 Balhoofd? Voor laag-bij-de-grond (macro)fotografie lijkt dit een mooie?!

  • Beste Paul,
   Dit is een zeer stabiel statief dat geschikt is voor macrofotografie met zware apparatuur. Het LH-55 balhoofd is zeer stabiel, maar we vinden het te zwaar voor wat je hier nodig hebt. Het LH-40 balhoofd is al zeer stabiel en geschikt. Een alternatief is het Ranger LS-253CM statief. Het is maximaal 69cm hoog en kan ook goed zwaardere apparatuur dragen. Daarbij is het statief met LH-30 balhoofd ruim een halve kilo lichter. Ook dit balhoofd kan met gemak een full frame spiegelreflex camera met 70-200mm objectief dragen (eigen ervaring). Beide combinaties kennen geen echte nadelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *