Een stevig en stabiel statief voor lange sluitertijden is een must in natuurfotografie. Er zijn veel merken en modellen beschikbaar. We stellen 2 statieven aan je voor die optimale stabiliteit en flexibiliteit bieden.

Er zijn veel verschillende statieven verkrijgbaar

Er zijn veel merken en nog meer statiefmodellen op de markt. Ze claimen allemaal heel goed te zijn. En dat klopt. Tenminste als je precies weet waarvoor en onder welke omstandigheden je het statief kunt gebruiken. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een lichtgewicht statief dat een kilo of 3 kan dragen en een buisdiameter van 18mm heeft, zal je al vanaf windkracht 3-4 weinig tot geen steun bieden. Foto’s met bewegingsonscherpte zijn dan een zekerheid, ongeacht of je met korte of lange sluitertijden fotografeert.

Gemaakt met een statief dat geschikt is voor lange sluitertijden

In de praktijk gaat het nogal eens mis

Toch blijkt in de praktijk dat veel natuurfotografen kiezen voor een statief met een laag gewicht dat gemakkelijk is mee te nemen. En dat is logisch. Je bent in de natuur op pad en neemt al het nodige mee. Het lijkt erop dat je met een statief gemakkelijk gewicht kunt besparen.

Schade

Dat klopt, totdat je in een landschap of aan de kust staat. Daar ben je blootgesteld aan de elementen wind en water. Combineer je dan het lichtgewicht statief met een camera en objectief dan kom je al snel stabiliteit te kort. Als je pech hebt valt je statief met camera en al om en heb je schade. We zien het regelmatig gebeuren. Als je meer wilt weten over waar je op kunt letten als je een statief aanschaft, kun je het artikel ‘Keuzehulp: een goed camera statief’ eens lezen.

Yvonne met haar Leofoto Ranger EF-324 statief met LH-40 balhoofd
Yvonne met haar Leofoto EF-324C statief

Fotograferen met een statief voor lange sluitertijden

Wil je ook nog eens met langere sluitertijden fotograferen, dan zijn er niet meer zo veel goede statieven over. Zoals je misschien wel weet, fotograferen wij met statieven van Leofoto. Dat doen we niet zo maar. Ze bieden ons stabiliteit, hebben een grote draagkracht en ze zijn flexibel. Daarbij valt het gewicht erg mee.

Ook dit is de Franse Opaalkust

Voorkomen van bewegingsonscherpte

Voor ons is het belangrijk dat een statief voor lange sluitertijden stabiel en trillingsvrij is, zodat we gerust met lange sluitertijden kunnen fotograferen. Het komt regelmatig voor dat een statief in een riviertje staat of dat er aan de kust met kracht water en kleinere stenen tegen het statief aan komen. Dan willen we toch met lange sluitertijden kunnen fotograferen.

Nu denk je misschien ‘in zulke omstandigheden fotografeer ik niet’, maar ook aan onze rustige zandstranden heb je te maken met stroming en wind. En het waait harder dan je denkt.

fotograferen aan de kust

Harde wind

Volgens het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) is de gemiddelde windsnelheid aan de kust ongeveer 5,6 meter per seconde. Dat komt overeen met windkracht 4. In het najaar, winter en vroege voorjaar waait het er meestal nog iets harder en loopt de windkracht regelmatig op tot windkracht 5.

Een stabiel statief is dan nodig. We stellen 2 modellen van Leofoto aan je voor die we in de praktijk wekelijks, zo niet dagelijks gebruiken. Beide statieven zijn van carbon gemaakt en worden inclusief balhoofd geleverd. Deze balhoofden zijn zeer stabiel. In iedere positie is de frictie groot genoeg om een full frame camera met flink tele objectief en/of filters ‘te laten staan’. Je zult ook, nadat je zo’n statiefkop langere tijd gebruikt, geen last hebben van bewegingsonscherpte. Nauwkeurig afstellen is vanzelfsprekend mogelijk.

Statief voor lange sluitertijden: Leofoto EF-324C met LH-40 balhoofd

De poten van dit statief bestaan uit 4 secties en inclusief het balhoofd weegt het maar 1,95 kilogram. De minimale werkhoogte is 17 centimeter en de maximale werkhoogte is 1,71 meter. Dat is met middenkolom. Dit statief nemen we vaak mee naar de kust in binnen- en buitenland. Met dit statief kun je gerust in windkracht 4-5 fotograferen. Dit statief is een echte all-rounder. Het is niet het aller lichtste statief en ook niet het aller stabielste, maar het zal voor de meeste fotografen voldoen.

Mooie foto van een opkomende ruige zee

Wil je meer weten over dit statief, lees dan deze praktische review.

Statief voor lange sluitertijden: Leofoto Summit LM-363C met LH-55 balhoofd

Dit Leofoto statief is een zwaardere uitvoering en de diameter van de poten is maar liefst 36mm. Dit statief is zeer stabiel. Dat hebben we zelf in windkracht 6-8 en in diep water getest. We waren aangenaam verrast. Als je voorkomt dat het statief omwaait, kun je zelfs in windkracht 8 nog foto’s met lange sluitertijden en zonder bewegingsonscherpte maken.

De maximale werkhoogte is 135cm en ingevouwen is het statief 60cm lang. Dat is zonder het balhoofd. Het gewicht van het Leofoto Summit LM-363C statief zelf is maar 1,85 kilogram en inclusief het geadviseerde Leofoto LH-55 balhoofd weegt het statief net geen 2,75 kilogram. Het Leofoto statief wordt geleverd met uitneembare statiefplaat en half-bowl voor video van 75mm doorsnede, een draagtas, spikes en multitool. Het is een echte topper.

Het Leofoto Summit LM-363C statief in de branding

We schreven eerder een review over dit Leofoto statief.

Fotografeer je vaker aan de kust, kies dan voor meer stabiliteit

Een zwaarder uitgevoerd statief is een slimme keuze als je vaker aan de kust fotografeert. Bedenk dat je er geen uren mee rond loopt. Je zet je statief ergens neer en zult het echt nog wel verplaatsen, maar het sjouwen valt wel mee.

Statief bestellen

Naast intensief gebruiker van deze prachtige Leofoto statieven zijn we ook dealer van dit merk. Ben je overtuigd en wil je een Leofoto statief voor lange sluitertijden bestellen, dan ben je van harte welkom in onze webshop.

Workshop met lange sluitertijden

Wil je lekker aan de kust of in de prachtige Ardennen fotograferen? Dan hebben we een aantal interessante workshops voor jou waarin je veel nieuwe dingen ontdekt. De workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

Workshops waarbij het statief een belangrijk hulpmiddel is

In de workshop Kustfotografie met lange sluitertijden ontdek je wat het fotograferen met filters voor je fotografie kan doen. Vergeet niet je stevige statief mee te nemen.

Tijdens de workshop Landschapsfotografie in de Hoge Venen ben je de hele dag bij en misschien zelfs wel in 1 van de mooiste veenriviertjes die dit gebied kent. De afwisseling is groot en er zijn veel verschillende plekken om te fotograferen.

Kijk hier eens voor een overzicht van alle workshops. En komt een groepsworkshop niet uit, kijk dan eens naar de privéworkshops.

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, unieke fotoreizen, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Mindshift.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

4 Comments for “Statief voor lange sluitertijden in natuurfotografie

 1. Geachten,
  Ben in bezit van een statief met een prijs van ca. (nu) € 55,00, zelfs gekocht
  in het gulden tijdperk.
  Met dit statief kan ik alle kanten op en maak er veel gebruik van.
  Mijn vraag:
  Wat is de meerwaarde van een statief van ca. € 750,00 voor het verkrijgen van
  betere foto’s ?
  Voor dat geld koop ik liever meer of betere lenzen.
  Met vriendelijke groet,
  Herman Brandse.

  • Beste Herman,

   Dankjewel voor je bericht. We kennen jouw statief niet dat je met 1 van de topmodellen van Leofoto vergelijkt en we weten niet wat en hoe je normaal gesproken fotografeert.Lees het artikel in het kader zoals het is bedoeld: fotograferen met lange sluitertijden in een stevige wind. De Leofoto EF-324C (voor 369 euro) en Summit LM-363C zijn dan toppers en voorkomen bewegingsonscherpte.

 2. Beste Frank en Yvonne, Ik ben bijna constant op zoek naar ‘iets beters’. Hebben jullie ervaring met de Leofoto LS-362C Ranger + LH-55 Balhoofd? Voor laag-bij-de-grond (macro)fotografie lijkt dit een mooie?!

  • Beste Paul,
   Dit is een zeer stabiel statief dat geschikt is voor macrofotografie met zware apparatuur. Het LH-55 balhoofd is zeer stabiel, maar we vinden het te zwaar voor wat je hier nodig hebt. Het LH-40 balhoofd is al zeer stabiel en geschikt. Een alternatief is het Ranger LS-253CM statief. Het is maximaal 69cm hoog en kan ook goed zwaardere apparatuur dragen. Daarbij is het statief met LH-30 balhoofd ruim een halve kilo lichter. Ook dit balhoofd kan met gemak een full frame spiegelreflex camera met 70-200mm objectief dragen (eigen ervaring). Beide combinaties kennen geen echte nadelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *