Misschien heb je al eens over Lensbaby gehoord. Het zijn objectieven met creatieve effecten en ze doen iets met de scherpte in je beeld. En dan heb je ook nog verschillende types zoals de Lensbaby Burnside 35mm. Maar wat is dat voor een objectief? En wat kun je er mee? We leggen het uit.

Wat is Lensbaby

Het Amerikaanse merk Lensbaby maakt verschillende objectieven waarmee je een mooi creatief effect kunt bereiken. Met sommige objectieven maak je 1 creatief effect, met andere zelfs 2 of meer. Je kunt in het artikel ‘Keuzehulp Lensbaby objectieven’ meer over de verschillende objectieven en hun effecten lezen.

Niet perfect, wel super creatief

Met Lensbaby objectieven zul je niet snel een superscherp beeld maken. Daar is een Lensbaby ook niet voor bedoeld. Lensbaby objectieven zijn wel super creatief. Met veel onscherpte en het verleggen van het perspectief kun je steeds weer andere foto’s maken. Je laat vrij eenvoudig beelden zien die je met het blote oog niet ziet.

Lensbaby Burnside 35 Betere Landschapsfoto
Lensbaby Burnside 35mm

Welke effecten heeft de Lensbaby Burnside 35mm

De Burnside 35mm heeft 2 effecten in zich waarmee je creatieve foto’s maakt. Je gebruikt de Lensbaby Burnside 35 voor beelden met een iets lichter centraal deel en een opvallende kleurweergave. In dit lichtere deel ligt ook de sweet spot, het scherpe deel van de foto.

De sweet spot wordt omgeven door een subtiel wervelend bokeh en vignet. Je kunt de mate van bokeh bepalen door met het diafragma te werken. De mate van vignettering bepaal je met de ‘effect slider.’ Dat is het goudkleurige schuifje dat op het objectief zit.

Werk je met een kleiner diafragma, dan neemt de grootte van de sweet spot toe en krijg je meer scherp in beeld. Ook neemt de mate van vignettering toe als je met een kleiner diafragma werkt.

We gebruiken dit objectief in de landschapsfotografie, kustfotografie en zelfs in de macrofotografie. Vaak in het laatste geval met een tussenring zodat we dichtbij kunnen scherpstellen.

2 Voorbeelden

Hieronder zie je 2 heel verschillende foto’s die we met de Lensbaby Burnside 35mm hebben gemaakt. De eerste foto is met het high key effect gemaakt. Meer voorbeelden zie je in het artikel ‘Op pad met de Lensbaby Burnside‘.

Je kunt verschillende technieken combineren

En deze foto is gemaakt op een mistige dag.

Deze foto is met de Lensbaby Burnside gemaakt

We schreven al verschillende artikelen over Lensbaby. In ‘Keuzehulp voor Lensbaby objectieven’ zetten we alle objectieven van Lensbaby op een rijtje. En in ‘Fotograferen met Lensbaby’ lees je een aantal praktische tips voor het fotograferen met Lensbaby.

Lensbaby bestellen

Wil je ook met de Lensbaby objectieven? Je kunt ze bij ons in de webshop bestellen.

Wil je eerst een workshop volgens waarin je een aantal verschillende Lensbaby objectieven kunt ontdekken en testen? Kies dan voor één van de workshops.

De volgende objectieven zijn beschikbaar:

Nikon F: Velvet 56, Composer Pro II
Nikon Z: Composer Pro II
Canon EF: Velvet 85, Composer Pro II
Sony E: Composer Pro II
Fuji X: Composer Pro II 

Voor alle Composer Pro II zijn de volgende optics te leen: Edge 35, Sweet 50, Sweet 80, Soft focus II 50, Double Glass II 50.

High en low key

20210526 G8A5965 klein Betere Landschapsfoto

abstractie

AAD2687 Betere Landschapsfoto

Creatieve bokeh

Workshop Macrofotografie Creatieve Technieken 12 Betere Landschapsfoto

Je kunt de Lensbaby objectieven ook in de masterclass macrofotografie lenen.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *