NiSi maakt verschillende filtersystemen voor natuurfotografie. In dit artikel leggen we uit welke systemen er zijn en wanneer je voor een bepaald systeem kiest.

Waarom zijn er verschillende systemen

Er zijn een aantal redenen waarom er verschillende filtersystemen op de markt zijn:

 • Er zijn nu eenmaal verschillende fabrikanten die hun eigen systeem hebben ontwikkeld. Vaak heeft zo’n fabrikant 1 of meerdere patenten
 • Er zijn verschillende objectieven. Afhankelijk van de diameter, een al dan niet vooruit stekend frontelement en/of een vaste zonnekap, bepalen welk systeem je kunt gebruiken
 • Sommige fotografen geven de voorkeur aan een systeem met een filterhouder, andere fotografen aan een systeem met ronde filters zonder filterhouder
NiSi filterhouder set met 100mm doorsnede
De 100mm filterhouder met Switch

Er zijn verschillende soorten filters binnen 1 systeem

Behalve dat er verschillende systemen zijn, zijn er ook verschillende soorten filters:

 • Met een polarisatiefilter verminder je schitteringen in water en andere reflecterende oppervlakken
 • Met een grijs verloopfilter, ook wel GND filter genoemd, verklein je het contrast en maak je beter gebruik van het dynamisch bereik van je camera
 • Met een grijs filter, ook wel ND filter genoemd, verleng je de sluitertijd.
 • Andere populaire filters zijn het reversed grad filter en het natural night filter.

Meer daarover lees je in het artikel ‘Keuzehulp filters in Natuurfotografie’.

Welke Nisi systemen zijn er

Je merkt, er is keuze genoeg en dat maakt het wel eens lastig. Want wat heb je nu nodig? Er zijn vast nog meer systemen, maar als ambassadeur en dealer van NiSi bekijken we verder in dit artikel naar het assortiment van NiSi. NiSi biedt de volgende systemen aan:

 • M75
 • 100mm
 • 150mm
 • 180mm
 • Ronde filters

Het M75, 100mm, 150mm en 180mm systeem werken met een filterhouder. Alle soorten filters die we hierboven beschreven passen in zo’n filterhouder.  Bij de ronde filters kun je geen grijs verloopfilter en reversed grad filter gebruiken omdat je geen filterhouder hebt.

NiSi M75 systeem

Het NiSi M75 systeem werkt met een filterhouder. In de filterhouder passen filters die 75mm breed zijn. Met deze 2 filters los je belangrijke belichtingsproblemen op. Je kiest voor dit systeem als de diameter van je objectief tussen de 40,5mm en 67mm ligt. Op de meeste objectieven kun je aflezen wat de diameter is.

NiSi 100mm systeem

Ook het NiSi 100mm systeem werkt met een filterhouder. In de filterhouder passen filters die 100mm breed zijn. Je kiest voor dit systeem als de diameter van je objectief tussen de 49mm tot en met 82mm ligt.

Je kunt zeggen dat het M75 en 100mm systeem erg veel op elkaar lijken. En er zit overlap in de adapterringen die beschikbaar zijn. De keuze voor 1 van beide systemen hangt af van de  kleinste én grootste diameter van je objectieven. Die diameter bepaalt of je met het M75 systeem of 100mm systeem kunt werken.

NiSi 150mm systeem en 180mm systeem

Deze 2 systemen werken ook met een filterhouder en zijn geschikt voor objectieven met een vooruit stekend frontelement en/of vaste zonnekap. Het gaat dan vaak om om ultra groothoek objectieven. Lees meer over het NiSi 150mm filter systeem in dit artikel.

Voor deze objectieven zijn speciale adapters gemaakt, zodat je de filterhouder kunt bevestigen. Zoals de naam van de systemen al aangeeft, zijn de filters 150mm en respectievelijk 180mm breed.

Ronde filters van NiSi

Als je niet met een complete filterset met filterhouder wilt werken of maar af en toe met filters wilt fotograferen, zijn ronde filters ook een optie. Ze zijn gemakkelijker mee te nemen en het glas is van dezelfde goede kwaliteit. Zolang je er rekening mee houdt dat je geen grijs verloopfilter en reversed grad filter kunt gebruiken is het goed.

Hoe kies ik het juiste Nisi filtersysteem

Afhankelijk van de objectieven die je hebt waarvoor je filters wilt gebruiken bepaal jij je keuze.

Fotografeer je maar af en toe met filters en wil je de filters eenvoudig kunnen meenemen?

Als je deze vraag met ‘ja’ kunt beantwoorden, kies je voor ronde filters. Je kunt kiezen uit losse filters maar ook voor een complete kit.

De NiSi circular waterfall kit

Wil je alle belichtingsproblemen met reflecties en contrast kunnen oplossen?

Als je deze vraag met ‘ja’ kunt beantwoorden overweeg dan toch nog even of een systeem met filterhouder niet beter voor je is. Je zult namelijk met een grijsverloopfilter moeten werken en dat kan niet in combinatie met een rond filter.

Wil je maximale flexibiliteit en alle belichtingsproblemen tijdens het fotograferen oplossen? En ben je van plan om vaker met filters te fotograferen?

Als je deze vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, kies je het beste voor een systeem met filterhouder.

Afhankelijk van de diameter van je grootste objectief bepaal je voor welk systeem je gaat. En met systeem bedoelen we of je voor 75mm, 100mm, 150mm of 180mm kiest. Het meest gangbare systeem is het 100mm systeem.

Overzicht van de NiSi Filter kits V6
Verpakking van NiSi M75 advanced kit

Voor het 150mm en 180mm neem je het beste even contact met ons op.

E-book Fotograferen met lange sluitertijden en filters

We schreven een compact e-book met veel praktische tips en voorbeelden over het fotograferen met lange sluitertijden en filters.

Eerst een workshop volgen

Wil je eerst een workshop volgen… Kustfotografie met lange sluitertijden. In deze workshop kun je filters van het 100mm systeem lenen. Je mag natuurlijk ook je eigen filters meenemen en de fijne kneepjes van het vak leren.

Over Betere Landschapsfoto

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, unieke fotoreizen, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

We trotseren sneeuwlandschappen om de mooiste grafische landschappen vast te leggen. Of staan aan de waterlijn met een zee vol woelige golven voor ons, om de dynamiek van het water te fotograferen. Maar je kan ons ook op een mooie lentedag liggend op de grond aantreffen tussen de vrolijke voorjaarsbloeiers.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is ambassadeur en officieel dealer van NiSi, Lensbaby, Leofoto en Mindshift.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *