Over de Masterclass kustfotografie met lange sluitertijden

Masterclass fotograferen met lange sluitertijden. Wellicht heb je al op de nodige stranden in het binnen- of buitenland gefotografeerd. Je hebt er mooie foto’s gemaakt, maar het zijn toevalstreffers. Je weet dat je het in je hebt, maar vindt het lastig om de juiste plek en het goede moment te vinden om dé foto te maken.

Deze masterclass is voor de meer gevorderde fotograaf. Je beheerst de techniek en hebt al ervaring in het fotograferen met filters. En nu wil je echt meer. Je gaat ontdekken hoe je het maximale uit je apparatuur, filters en locatie kunt halen. De masterclass fotograferen met lange sluitertijden geeft je ervaring, tips en adviezen die je overal kunt toepassen.

Cadzand-Bad: bijzondere locatie

Cadzand-Bad ligt in het uiterste zuidwesten van Nederland aan de Noordzeekust. Op een prachtig strand liggen tussen het Zwin en Nieuwvliet verschillende mooie locaties. Er zijn palenrijen, een grote strekdam en op het strand zijn mooie patronen te vinden. Door de veranderende waterstand zal het strand er steeds anders uitzien. Je fotografeert op het strand en legt steeds andere elementen in beeld vast. Je ontdekt welke mogelijkheden dit mooie strand in zich heeft. Je kijkt letterlijk steeds vooruit en in je gedachten vormt zich al een beeld.

Of Westkapelle: bijzonder veel afwisseling

Of je kiest voor de masterclass in Westkapelle. Hier fotografeer je zowel op het zandstrand en asfaltstrand. Op het zandstrand heb je palenrijen, een steiger en mooie duinen. Het asfaltstrand klinkt niet aantrekkelijk, maar meestal komen we er tijd te kort. Hier heb je een mooie afwisseling met stenen, zandstrand (!), en palenrijen.

Wat je ontdekt in de masterclass fotograferen met lange sluitertijden

 • Hoe je technisch gezien de puntjes op de i zet, zodat je altijd goed belichte foto’s maakt die scherp zijn waar jij wilt
 • Hoe je filters creatief inzet
 • Ontdek hoe je het water en lucht leest, want hoe vlak ook, er gebeurt meer dan genoeg
 • Ontdek hoe je de elementen die de natuur je geeft het beste kunt gebruiken
 • Beweging op een creatieve manier vastlegt
 • Hoe je dynamiek en sfeer in je foto’s brengt
 • En als je wilt, breng je meer creativiteit in je foto’s

In de masterclass ‘Fotograferen met lange sluitertijden’ komt echt alles samen: de mooie locatie, techniek, compositie en sfeer. Je tilt je fotografie naar een hoger niveau. We laten je zien hoe je de locatie benadert en aantrekkelijke kustfoto’s maakt. Wij helpen jou daarbij, we bespreken je foto’s aan de kust zodat je direct met de tips en adviezen aan de slag kunt.

We laten je zien hoe je water en lucht leest en deze elementen tot één geheel in je compositie onder brengt. We helpen jou om vooraf het resultaat te voorspellen en bespreken je foto’s direct aan de kust zodat je direct met de tips en adviezen aan de slag kunt. Je gaat met bijzondere foto’s naar huis.

veel persoonlijke aandacht tijdens de masterclass fotograferen met lange sluitertijden

De groep bestaat uit maximaal 10 personen. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. Je krijgt begeleiding van 2 ervaren, fulltime fotografen. Yvonne en Frank hebben zeer ruime ervaring in de kustfotografie. Je krijgt 1-op-1 begeleiding op locatie en veel tips, adviezen en praktische voorbeelden. En als je wilt gaan we samen op zoek naar de foto die jij wil maken. We helpen je bij het vinden van een fotogenieke plek, het opbouwen van een aantrekkelijke compositie en het correct toepassen van de techniek.

Meld je nu aan voor deze masterclass Fotograferen met lange sluitertijden op locatie en je krijgt:

✅ Persoonlijke begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen
✅ Gratis koffie en thee bij aankomst
✅ E-book ‘Groei in natuurfotografie’ ter waarde van 14,97 euro met meer dan 80 pagina’s en tientallen voorbeelden en tips
✅ Een handige digitale gids over het fotograferen met lange sluitertijden ter waarde van 10 euro
✅ Na de masterclass bruikbare feedback op 3 foto’s ter waarde van 35 euro
✅ Een super leuke en leerzame dag (onbetaalbaar)

PROGRAMMA Masterclass fotograferen met lange sluitertijden

De masterclass fotograferen met lange sluitertijden begint om 10:00 uur en duurt tot ongeveer 16:30 uur. De masterclass vindt, afhankelijk van de datum, plaats in Cadzand-Bad of Westkapelle.

Compleet pakket

E-book ‘Groei in natuurfotografie’

Bij Betere Landschapsfoto krijg je altijd een compleet pakket. Enkele weken voor het begin van de workshop landschapsfotografie ontvang je ons e-book ‘Groei in natuurfotografie’. Ruim 80 pagina’s met praktische informatie over compositie, sfeer en techniek.

In dit uitgebreide e-book is onze jarenlange ervaring als professionele landschapsfotografen gebundeld. Techniek, compositie en sfeer, het komt er allemaal in terug. Dit e-book is een handig naslagwerk en leerboek in één en de foto’s zullen je inspireren.

Gids over het fotograferen met filters en lange sluitertijden

Je krijgt een extra digitale gids die specifiek ingaat op het fotograferen met filters en lange sluitertijden. We besteden onder andere aandacht aan:

 • Creatief gebruik van fillters
 • Ontdek hoe je het water en lucht leest, want hoe vlak ook, er gebeurt meer dan genoeg
 • Ontdek hoe je de elementen die de natuur je geeft het beste kunt gebruiken
 • Beweging op een creatieve manier vastlegt
 • Hoe je dynamiek en sfeer in je foto’s brengt

Interactieve en inspirerende presentatie

We starten met een interactieve presentatie. Aan de hand van een aantal foto’s die we op de locatie hebben gemaakt, nemen wij je mee in de wereld van kustfotografie. Techniek, tips, adviezen, compositie en sfeer passeren de revue. Je zult zelf snel willen starten met fotograferen en dat gaan we dan ook doen.

ontdek nieuwe mogelijkheden

Je komt naar de masterclass omdat je je verder in kustfotografie wilt. Je wilt mooie foto’s met lange sluitertijden maken. Op technisch gebied zet je de puntjes op de i. Je leert de fijne kneepjes van het scherpstellen, zoals de hyperfocale afstand en handmatig scherpstellen. Ook ontdek je hoe je, met een compositie, sfeer en eindresultaat in je gedachten, de filters optimaal kunt inzetten. Je ontdekt hoe je het water en lucht leest, waar je op let zodat je zelf veilig blijft en hoe je sfeervolle foto’s maakt. Echt een complete masterclass voor de natuurfotograaf die al wat meer ervaring heeft.

1-op-1 begeleiding

Tijdens de masterclass krijg je 1-op-1 begeleiding van Frank en Yvonne, de fotografen van Betere Landschapsfoto. Je kunt al je vragen stellen over kustfotografie. Je krijgt tips en advies op je foto’s en ontdekt hoe je zelf steeds betere foto’s maakt. Na de masterclass heb je alle handvatten om zelf aantrekkelijke kustfoto’s te maken.

Bonus ter waarde van 35 euro

Na de masterclass ‘Fotograferen met lange sluitertijden’ beoordelen we 3 foto’s die je tijdens de masterclass hebt gemaakt. Je ontvangt bruikbare en opbouwende feedback van ons op het gebied van compositie, sfeer en techniek. We zullen je van tips voorzien die je verder helpen bij het ontwikkelen van jouw natuurfotografie. De review is uitgebreid, we nemen er echt de tijd voor. Onze deelnemers ervaren de feedback als een waardevolle toevoeging aan de masterclass.

Locatie van de masterclass

De masterclass start om 10:00 uur en duurt tot ongeveer 16:30 uur. Je bent de hele dag aan de kust. Het strand is afwisselend. We bezoeken enkele fotogenieke en aantrekkelijke locaties. Daarbij zullen natuurlijk het water en de lucht de hoofdrol spelen.

Corona/Covid-19 maatregelen en de masterclass

Natuurlijk volgen we de maatregelen die op de locatie van de masterclass gelden op. We houden afstand en indien nodig werken we met een mondkapje of volledig gezichtsmasker.

Als een masterclass niet kan doorgaan, verplaatsen we die naar een ander tijdstip. Ook mag je een andere workshop of masterclass uitzoeken of krijg je een tegoedbon voor de kalenderjaren 2021 en 2022. Meer informatie lees je op deze pagina.

Heb ik ervaring nodig

Onze ervaring is dat je het meeste rendement uit deze massterclass haalt als je ervaring met natuurfotografie en het fotograferen met filtershebt. Je begrijpt de samenhang tussen sluitertijd, diafragma en ISO-waarde, en je kunt deze elementen in de praktijk toepassen.. Bij voorkeur heb je onze workshop Kustfotografie Fotograferen met lange sluitertijden gevolgd of heb je ruime praktijkervaring in het fotograferen met filters (ND/grijs filter, grijs verloopfilter en polarisatiefilter). In deze masterclass werk je met je eigen filters. Zonder of met weinig ervaring in het fotograferen met filters kun je deelnemen, maar dat raden we niet aan. Omdat je nog aan de filters moet wennen zul je minder tijd aan het thema van de masterclass besteden.

Wat neem ik zelf mee

– Camera
– Objectieven
– Een stevig statief
– 6 of 10 stop ND filter
– Grijsverloop filter (bij voorkeur een 2 stop hard verloop)
– Polarisatiefilter
– Warme kleding
– Waterdichte schoenen of laarzen
– Tas of hoes voor om de camera
– Afstandsbediening

Meer informatie hierover ontvang je ongeveer 3 weken voor het begin van de masterclass.

Ik wil filters kopen

Dat kan, we houden je niet tegen. Doe je zelf wel een plezier en kies voor kwaliteit. Je hebt geïnvesteerd in je camera en objectieven en die verdienen goede filters. Anders verlies je te veel kwaliteit. Je zult onder andere scherpte verliezen en last hebben van nare kleurzweem. Wij werken zelf met NiSi en als ambassadeur en dealer kunnen wij dit merk van harte aanbevelen. Meer informatie over wat je nodig hebt lees je in dit artikel. Als je al weet wat je wil bestellen kun je rechtstreeks naar de webshop. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Toegankelijkheid

We parkeren op een paar honderd meter afstand van het strand. Je bent de hele dag op het zandstrand. Op deze locatie loop je zo’n 2,5 kilometer over een vlak zandstrand. Om het strand te bereiken loop je over een lange trap.

Heb je zin om mee te doen? Meld je dan nu aan voor de masterclass Fotograferen met lange sluitertijden

Workshop data

Datum Locatie Tijd Prijs Info
Zaterdag 23 oktober 2021 Cadzand-Bad 10:00 uur tot 16:30 uur 135,00
Nog 3 plaatsen beschikbaar
Zondag 10 april 2022 Westkapelle 10:00 uur tot 16:30 uur 135,00
Zaterdag 15 oktober 2022 Cadzand-Bad 10:00 uur tot 16:30 uur 135,00

Reacties van deelnemers

Door ervaring van andere en zelf zoeken via internet kwam ik bij Betere Landschapsfoto uit. Het was een erg gezellige en leerzame dag. In oktober heb ik de volgende workshop gepland staan bij Frank en Yvonne. Erg leuke mensen die hun vak verstaan. Ik kijk er weer erg naar uit.

Mirrian Kramer

Even vertellen dat ...

... ik hen echt wel een pluim wil geven.
Waarom ik voor hen koos? Waarschijnlijk deels intuïtief en deels om hun veelzijdig aanbod. Persoonlijk is hun aanbod voor mij erg aanvullend en grensverleggend.
Tijdens de workshop valt vooral de ontspannen sfeer en zeker hun deskundige behulpzaamheid op. Geen vraag is teveel:, integendeel: voor hen geldt "hoe meer vragen, hoe meer vreugd". Ze zijn bovendien open minded en bieden een steeds luisterend oor. Hun inleiding op de workshop is meer dan ok en verhelderend. Tips bij de vleet tijdens de workshop en ze creëren als het ware in korte tijd een band met hun deelnemers. Wat o.a. opvalt is hun aanvullende samenwerking: wat Frank niet vertelt, vult Yvonne wel aan en vice versa. Ze bieden inzicht en deskundigheid op ieders niveau en dat alles op een humorvolle en luchtige manier. Wat ze bieden en de manier waarop ze het bieden nodigen mij alleszins uit om nog meer workshops te volgen. Warm aanbevolen, zelfs bij heet weer. Bedankt en tot de volgende.

Lex Saelen

Bij toeval kwam ik op de website van beterelandschapsfoto.nl terecht. Na wat rondneuzen zag ik o.a. de workshop 'Kustfotografie met lange sluitertijden' en aangezien ik toch al bezig was om met lange sluitertijden te experimenteren, leek het me mooi en leerzaam om deze workshop te volgen. Nou, dat was inderdaad een leuke en leerzame dag. Niet alleen heb ik veel geleerd over fotograferen met lange sluitertijden, maar ook 2 leuke mensen leren kennen die gepassioneerd en graag over hun vak praten. Deze workshop kan ik sowieso warm aanbevelen, maar ik denk dat elke andere workshop die ze hebben aanbevelenswaardig is. De volgende workshop heb ik in ieder geval wel al geboekt.

Paul Verzantvoort

Workshop landschapsfotografie gevolgd in oisterwijk, ben zelf beginnend had geen idee wat er ging gebeuren.
Frank en Yvonne hebben mij met zeer goede uitleg op weg geholpen met instellingen scherpstellen diafragma histogrammen composities ,heeft mij geïnspireerd om van fotografie mijn hobby te maken

Kees Kristelijn

Fantastische Soft Focus Macro cursus

Een hele gezellige maar vooral leerzame cursus gehad in het arboretum Kalmthout. Geleerd hoe ik bloemen op een prachtige softe manier kan vastleggen en welke techniek en instellingen ik daarvoor moet gebruiken. Veel aanwijzingen en tips gehad van beide fotografen en dat was thuis te zien aan de vele mooie foto's die ik gedurende de dag gemaakt heb.
Tevens heel blij met het review op de drie foto's die ik op mocht sturen. Tips ga ik zeker gebruiken.

Jolanda

Een aanrader voor zij die fotografie op een hoger niveau willen brengen. Frank en Yvonne weten je naar een hoger level te krijgen! Vriendschap, kennis en plezier zijn de ingrediënten die geserveerd worden. Workshop, fotoreis, enz... je moet het zeker eens meemaken. Ik kijk al uit naar de volgende keer.

Ivan van Heule

Van elke workshop heb ik ontzettend genoten en ben met veel inspiratie en motivatie naar huis gegaan om nieuwe ideeën en projecten om te zetten.

Beatrice Hermanns

Vandaag de workshop Kustfotografie technische vaardigheden gevolgd. Een sterke aanrader voor iedereen die als beginner, maar ook als wat meer gevorderde fotograaf kennis wil vergaren. Kleine tips opgestoken die verrassend snel resultaat gaven in de foto's. Yvonne en Frank weten waarover ze praten.

Patrick Puype

Goede uitleg en sfeer tijdens de workshop. We konden allerlei lenzen uitproberen en ondertussen kregen we uitleg. Ook de feedback over mijn foto's was erg leerzaam. Ik ga zeker nog meer workshops doen!

Clarina van Winden

Het was een geweldig weekend! Leuke groep, fantastisch weer, mooie locaties maar bovenal zijn Frank en Yvonne hele fijne mensen! Veel geleerd. Dank daarvoor.

Elly Hoogenboom

Ik was super tevreden en vlug besliste ik om nog meer workshops te volgen. Elk jaar heb ik er een paar gevolgd. Steeds zeer tevreden. Ik zou aan iedereen die graag in de natuur of aan zee wil fotograferen de workshops van Betere Landschapsfoto aanraden.

Daniëlle Vanstraelen

Ik zou de workshops maar ook de reizen willen aanbevelen voor zowel beginnende als gevorderde fotografen. Zij hebben daar diverse workshops voor. Beginnende om de techniek te verbeteren en het leren zien van bijvoorbeeld de compositie. Voor gevorderde fotografen nét dat stuk meer om je fotografie op een nog hoger niveau te brengen.

Dré van Eekelen

Ondertussen heb ik met Yvonne en Frank een 10-tal workshops en 2 fotoreizen gedaan. Steeds ben ik met een voldaan gevoel huiswaarts gereden. Heb ik iets bijgeleerd? Ja zeker en vast, wat er mij toe aanzet om nog een paar workshops of een fotoreis bij hun te volgen.

Bert Illegems

Goede begeleiding, kleine groep. Leuk en leerrijk, met veel geduld en met liefde gebracht.

Armanda Steensels

Zeer goede en persoonlijk gerichte workshop. Doordat de groep deelnemers bewust klein gehouden wordt, nemen Yvonne en Frank écht de tijd om zoveel mogelijk je vragen te beantwoorden. Ik heb echt veel bijgeleerd en ga nu zeker aan de slag met de feedback die ik nadien op mijn foto’s ontvangen heb. Zeer tevreden!!!

Dominique Zwaenepoel

Coachingstraject afgerond gericht op het verder ontwikkelen van mijn fotografische stijl. De begeleiding en feedback was professioneel, persoonlijk en stimulerend. Stimulerend om verder te gaan, kritisch te blijven, te onderzoeken. In ruim een half jaar heb ik veel geleerd en een enorme stap gezet in mijn ontwikkeling.

Annemieke Keijzer

Het weekend is voorbij gevlogen en ik ben heel blij dat ik er bij was. 2 Top begeleiders, leuke groep, goed hotel en het weer zat volledig mee. Veel tips en begeleiding gekregen van Frank en Yvonne. Het weekend is voor mij meer dan geslaagd.

Christel Kemps

E-Book 'Fotograferen is een Kunst': Wat een prachtige uitgave zeg. Complimenten! Ik heb er even doorheen gekeken en wat mij meteen opviel en wat ik ook erg fijn vind, is de info bij de gemaakte foto's.

Els Beugelink

Prachtige fotoreis naar Lake District. Het ging mijn verwachtingen te boven. Ik heb ontzettend veel geleerd. Er werden veel goede adviezen gegeven en mijn foto's verbeterden met de dag. Een hele leuke groep, veel gelachen en enorm geboft met het weer. Complimenten aan Yvonne en Frank: HET WAS EEN SUPERREIS!!! Ik ga zeker nog een keer met jullie mee op fotoreis.

Riet Machielsen

Ik heb in de laatste twee jaren mogen deelnemen aan een paar workshops gegeven door Yvonne en Frank, o.a. Macrofotografie met tussenringen en Kustfotografie Beweging en dynamiek ICM. Elke keer opnieuw heb ik genoten van hun zorgvuldige voorbereiding, duidelijke theoretische uitleg en enthousiaste praktische begeleiding. Niet twijfelen, gewoon doen!

Carine Depret

Heel veel bijgeleerd en zeer nuttige informatie meegekregen. Zeker interessant en een aanrader voor iedereen die nieuwe technieken wil bijleren. Workshop gevolgd en een fotoreis gedaan, en is voor herhaling vatbaar.

Olga de Laedt

Ik waagde me aan mijn eerste fotoweekend: drie dagen ondergedompeld worden in de kustfotografie. Dit was in één woord top! Prima organisatie, de mooiste plekjes om te fotograferen, professionele begeleiding, een hele fijne groep.
Een volgende workshop én weekend staan op het programma, Ik kijk er al naar uit!

Sabine Wintgens

Afgelopen jaar met Betere Landschapsfoto mee geweest naar het Lake District. En wat een goede keus was dat! Yvonne & Frank zijn hele leuke mensen om mee op pad te gaan. Zij hebben veel foto-technische kennis die ze graag met je delen en overduidelijk veel kennis van het gebied waar we verbleven. De groep was ook erg fijn!

Bas Ruiter

De sfeer is bij alle drie workshops ontspannen en gezellig geweest. De grootte van de groepen was altijd goed, niet meer dan 10 personen, zodat iedereen voldoende aandacht krijgt.

Beatrice Hermanns

Fotograferen met Frank en Yvonne is leuk, leerzaam en gezellig. Ze nemen de tijd om dingen uit te leggen en iedereen wordt gelijkwaardig behandeld. Ik kijk enorm uit naar het volgende fotoweekend.

Hennie Zeij

Doordat ze met z’n tweeën zijn is er voldoende aandacht voor alle cursisten. Wat ik ook heel prettig vond was dat je foto’s kunt insturen voor feedback. Van die feedback leer je eigenlijk best veel. Ik kan deze workshops iedereen aanbevelen.

Ineke Dommers

Yvonne en Frank zijn een ontspannen koppel, die geduldig uitleggen wat de bedoeling is, en je ook goed helpen indien dat nodig is. Er heerst altijd een ontspannen sfeer tijdens de workshop, en er wordt ook zeker gelachen. Na een workshop ga je zeker naar huis met de nodige kennis en mooie foto’s, om zelf verder er mee aan de slag te gaan.

Jan van der Heijden

Jullie deskundige leiding met aandacht voor elke deelnemer werkt inspirerend. Ik kijk uit naar een volgende (al de vierde) workshop.

Hedda Rubben

Tips en ideeën geven zij in overvloed en alles op een hele gezellige prettige aangename wijze. Ja, van workshops van Betere Landschapsfoto krijg je inspiratie om je fotografie weer verder te verbeteren!

Marja Bax

Er is tijd genoeg om op de locatie rustig dingen uit te proberen en vragen te stellen aan Frank en/of Yvonne. Wil je een bepaald effect bereiken dan helpt één van hen je net zo lang tot je het ‘ziet’ en de foto hebt gemaakt die je wil maken.

Linda de Leur