Steeds meer natuurfotografen maken gebruik van de live view functie van hun camera. In dit artikel ontdek je waarom we steeds vaker gebruik maken van live view.

Wat is live view

Eenvoudig gezegd, is live view de mogelijkheid die een digitale camera je biedt om het beeldscherm als zoeker te gebruiken. Verder biedt live view je de mogelijkheid om je camera in te stellen.

Live View Gebruiken 6 Betere Landschapsfoto

Afhankelijk van het model camera, zie je het live beeld en een aantal instelmogelijkheden ‘op elkaar’. Live view wordt vaak gebruikt om de compositie te kiezen en de belichting in te stellen.

Live view steeds populairder

Sinds een aantal jaren hebben de camera’s waarmee wij fotograferen een live view functie. In het begin van het digitale tijdperk kon je alleen de foto en enkele instellingen achter op je camera zien. Voor ons al een enorme stap vooruit.

Toen later meer functies op het beeldscherm beschikbaar kwamen, maakten we er maar weinig gebruik van. Live view als hulp bij het maken van de foto’s moest nog groeien. Tegenwoordig maken we er steeds meer gebruik van.

Eigenlijk was de trigger een moment waarop we een compositie hadden gemaakt die maar erg lastig door de zoeker was te zien. Half voorover gebogen op één knie zitten was geen pretje. Live view maakte het een stuk makkelijker. En voordat we het wisten, maakten we steeds meer gebruik van live view.

Het klopt dat je accu wat minder lang mee gaat, maar dat ‘nadeel’ weegt niet op tegen de voordelen.

Live View Gebruiken 1 Betere Landschapsfoto

Redenen om live view te gebruiken

Er zijn verschillende redenen om live view in plaats van de zoeker te gebruiken. Als je goed leest zijn het er 13. Kijk er eens naar en haal eruit wat voor jou bruikbaar is. Live view heeft ook vast voor jou een aantal voordelen.

Live view gebruiken: assisteert bij het maken van composities

Een belangrijke reden om live view te gebruiken is dat de functie je helpt bij het maken van je compositie. De live view op de meeste camera’s laat je 100% van het beeld dat je gaat vastleggen zien. En veel zoekers laten je een iets kleiner beeld zien. Dat is met name vervelend als de randen van de foto elementen bevatten die in de foto moeten worden opgenomen.

Live View Gebruiken Compositie Samenstellen Betere Landschapsfoto

Camera grid activeren

Een ander voordeel is dat je vaak een grid in je camera kunt activeren. Zo kun je bijvoorbeeld zien of de horizon recht staat en of je foto in balans is. Vaak kun je in de camera meerdere varianten van het grid activeren. Kijk eens of je de ‘regel’ van derden in beeld kunt brengen.

Waterpas activeren

Een ander voordeel is dat je vaak, al dan niet tegelijkertijd, een digitale waterpas kunt activeren. Dat is wel zo handig.  

Live View Gebruiken 4 Betere Landschapsfoto

Lastige standpunten

Vaak kun je het beeldscherm op je camera kantelen. Dat is erg gemakkelijk als je de camera op een krap plekje hebt staan waar je zelf niet meer bij past. Of als je bijvoorbeeld een hoog of laag standpunt hebt gekozen.

Live view gebruiken: scherpstellen was nog nooit zo gemakkelijk

We gebruiken live view vooral om scherp te stellen. Ondanks dat het oculair van de zoeker is af te stellen op het oog, werkt live view vaak toch makkelijker. Want in de zoeker lijkt een onderwerp nogal eens scherp terwijl het dat in werkelijkheid niet is.

Scherpstellen over het hele beeld

Als je een spiegelreflex camera hebt, loopt je vaak tegen de beperking aan dat het aantal scherpstelpunten beperkt is. Daar komt nog eens bij dat je niet aan de randen van de foto kunt scherpstellen. In live view heb je daar geen last van.

Vergroten voor scherp stelen

Afhankelijk van je camera kun je live view gebruiken bij het scherpstellen. Je kunt vaak inzoomen op de plek waarop je wilt scherpstellen. Als je dan handmatig scherp stelt, kun je super nauwkeurig werken. Vaak zelfs beter dan dat je de autofocus functie gebruikt.

Focus peaking voor scherpstellen

Een andere optie is dat je via focus peaking scherp stelt. Scherpe lijnen in je foto worden in kleur weergegeven. Deze functie werkt als je handmatig scherp stelt. We vinden het van grote toegevoegde waarde.

Beide functies werken heel goed in de macrofotografie en als je bijvoorbeeld met verschillende filters voor je objectief fotografeert en op een nat oppervlak scherp stelt. Denk in dit laatste geval aan een steen in een riviertje of aan kustfotografie.

Live View Gebruiken Focus Peaking Betere Landschapsfoto

Beter zicht op de scherptediepte

Ga eerst na welk beeld je camera in live view laat zien. Laat je camera het beeld met een open diafragma of gesloten diafragma zien? Als je camera het beeld met open diafragma laat zien, zit er vast een functieknop op waarmee je het diafragma sluit. In live view krijg je dan al een goed beeld van de scherptediepte. Zoom je vervolgens in, dan kun je precies zien waar de scherpte over gaat in onscherpte.

Live view gebruiken: belichting aanpassen

Als je live view gaat gebruiken, kun je ook vaak het histogram in beeld brengen. Volgens de camera fabrikanten kun je zo de belichting perfect inschatten. In de praktijk komen we tijdens de workshops tientallen cameramodellen tegen. En geen enkele werkt perfect. Maar ok, het histogram is een goed hulpmiddel. Zolang je maar niet vergeet om nadat je een foto maakte ook naar het histogram en uitgebeten hooglichten kijkt. En plaats het histogram niet op een belangrijke plaats in je live view. Vaak zijn zoveel functies geactiveerd dat het een nauwkeurige analyse van je beeldopbouw in de weg zit.

Je foto lichter of donkerder maken

In live view kun je ook direct zien wat er gebeurt als je de belichting aanpast. Je beeld wordt lichter of donkerder. Kijk met een schuin oog naar het histogram. Maar nog beter, controleer achteraf het resultaat.

Witbalans aanpassen

Je weet vast al dat we de witbalans vaak al in camera aanpassen om een iets andere sfeer in de foto te brengen. Live view helpt je daar in mee. Pas je de witbalans aan, dan zie je in live view direct dat de kleuren veranderen.

Live view gebruiken: creatief gebruik met meervoudige belichting

Waar we live view ook voor gebruiken is een meervoudige belichting. Afhankelijk van je camera kun je bij bijvoorbeeld een 2-voudige belichting, de 1e foto door het live beeld heen zien. Dat helpt je enorm bij het maken van de compositie.

AAF0280 Betere Landschapsfoto

Nadelen van live view

Er zijn ook nadelen aan het gebruiken van live view verbonden. Niet iedere camera heeft in live view dezelfde functies. Experimenteer er eens mee en raadpleeg zo nodig de handleiding.

Op zonnige dagen reflecteert het live view scherm. En je kunt het niet helder genoeg afstellen om het beeld goed te kunnen zien. Scherm je beeld dan af.

Zoals we al aangaven, zal je accu sneller leeg zijn. Zorg er daarom voor dat je accu’s zijn opgeladen voordat je vertrekt. Er is niets zo vervelend om met 4 accu’s op pad te gaan en er vervolgens achter te komen dat nog maar 1 accu voor 30% vol zit. Dan ben je snel klaar met fotograferen.

Kijken door de zoeker heeft toch nog onze voorkeur

Ondanks al deze voordelen fotograferen we nog veel door de zoeker. Dan worden we niet afgeleid van wat er om ons heen gebeurt en het scherm reflecteert geen licht. Voor ons gevoel werken we dan nauwkeuriger.

En afhankelijk van welke camera we gebruiken, zien we alles wat in live view zichtbaar is ook in de zoeker.

Haal Meer uit je camera

Het hele jaar door organiseren we workshops. Je kunt ons dan aan de kust vinden, maar ook in het binnenland. De meeste workshops vinden in het zuiden van Nederland en in België plaats.

De workshops zijn allemaal verschillend en praktisch opgezet. We werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We vinden het leuk als je met mooie foto’s naar huis gaat, maar vinden het nog belangrijker dat je ervaring opdoet zodat je zelf op een ander moment de techniek weer kunt toepassen. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

De live view functie is erg handig bij het maken van foto’s met meervoudige belichting. Ontdek de techniek én hoe je aantrekkelijke composities maakt.

Tijdens de workshop was het zonnig

Live view gebruik je ook bij het nauwkeurig instellen van je camera, bepalen van de compositie en het resultaat daarvan. In de masterclass fotograferen met lange sluitertijden ontdek je je camera en filters voor meer creatieve foto’s aan de kust inzet.

AAF5525 1 Betere Landschapsfoto

En past macrofotografie beter bij jou? In de workshop macrofotografie Soft Focus maak je creatieve foto’s, vaak met behulp van live view.

Een beeld gemaakt tijdens de workshop macrofotografie Soft Focus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *