Natuurfotografie is supergaaf om te doen. Maar misschien kun of wil je de deur even niet uit. Toch wil je lekker met fotografie bezig zijn. Pak de tips voor natuurfotografie uit dit artikel eens op. Je krijgt wellicht weer nieuwe inspiratie om te gaan fotograferen.

Tip 1 : Organiseer je foto’s

We starten met de tips voor natuurfotografie. Heb je nog foto’s op je geheugenkaartjes staan? En heb je links en rechts nog meer foto’s opgeslagen? Nu is het de tijd om ze allemaal op 1 plaats onder te brengen. Je zult foto’s tegen komen die herinneringen terugbrengen. En hopelijk zie je ook een aantal foto’s met veel potentie die je graag aan iedereen wilt laten zien.

Organiseer je foto’s in mappen. Neem in ieder geval de locatie en datum op en zet niet zomaar al je foto’s in 1 map. Dat maakt het erg lastig om foto’s terug te vinden.

Deze tip is ook op ons van toepassing. We hebben nog een enorme achterstand met foto’s waarmee we de komende weken aan de slag gaan. Vergeet niet om een back-up te maken.

LR scherm Betere Landschapsfoto

Tip 2: Ontdek nieuwe mogelijkheden

Je kunt veel informatie over natuurfotografie vinden. Alleen al voor ons eigen fotografieblog schreven we de afgelopen jaren ongeveer 150 artikelen over macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie. En daar komen er dit jaar nog veel bij.

De artikelen staan vol met tips en je kunt ze bijna allemaal thuis of dicht bij huis toepassen. Wil je nog meer weten, kies dan voor één van de e-books.

Je kunt ook voor een coaching traject met persoonlijke begeleiding kiezen. Je werkt in je eigen tempo aan het coaching traject. Na iedere module krijg je maatwerk feedback die je weer verder helpt in de fotografie. Ga de uitdaging aan in een coaching traject. Je kunt gewoon vanuit huis starten en zet letterlijk de volgende stappen in natuurfotografie.

Tip 3: Ontdek nieuwe fotolocaties dicht bij huis

In je omgeving zijn vast fotogenieke plaatsen. Misschien liggen ze wel voor je deur, maar lette je er niet zo op. Voor macrofotografie heb je maar een paar vierkante meter nodig. Pak je camera en ga lekker naar buiten. Kijk bijvoorbeeld naar bloemen, bladeren, sneeuw en druppels.

Woon je in de buurt van een natuurgebied? Ga daar nog eens naar toe. En woon je in een grote stad? Er is vast een interessant park te vinden om in te fotograferen. Misschien niet iets waar je in eerste instantie aan dacht. Maar afwisseling in je foto’s zorgt voor inspiratie merken we.

Een van de tipsd voor natuurfotografie is dat je dicht bij huis op pad kunt gaan.

Tip 4: Review je eerder gemaakte foto’s

We gaan verder met de tips voor natuurfotografie. We hadden het net al over het organiseren van je foto’s. Review ervan is een 2e stap.

Geef je foto’s trefwoorden in Lightroom Classic. Dat lijkt meer werk dan het is. Maar je zult foto’s snel kunnen terugvinden. Wel zo handig als je bepaalde foto’s zoekt voor je fotoclub of bijvoorbeeld een wedstrijd. In het artikel ‘Essentiële tips voor Lightroom‘ lees je hoe wij onze foto’s importeren.

Tijdens het importeren kun je je foto’s  behalve trefwoorden ook al een classifcatie in de vorm van 1 of meerdere sterren meegeven. Doe dit alleen voor je betere foto’s. Foto’s die je echt niet aanspreken of bijvoorbeeld niet scherp zijn, verwijder je beter direct.

Tip 5: Stel een serie foto’s samen

Dit vinden we zelf erg leuk om te doen. Vaak ligt de focus op de foto’s die jezelf het meeste aanspreken. Een individueel beeld kan heel krachtig zijn. Steeds vaker kijken we naar foto’s die samen een sterke serie kunnen vormen. Richt je bijvoorbeeld op 1 thema, kleurstelling of bewerking. Dat zorgt ervoor dat foto’s beter bij elkaar passen. En zo’n serie foto’s vertelt een sterker verhaal aan de kijker.

nog meer tips voor natuurfotografie: maak een panel rondom 1 thema.

Of fotografeer eens iets helemaal anders.

Tips voor natuurfotografie: maak een panel van je foto's

Tip 6: Vraag om feedback

Het ontvangen van eerlijke feedback kan wel eens lastig zijn. Wat ons betreft gaat feedback niet over het wel of niet mooi vinden van een foto. Net als met eten vindt de een tomatensoep lekkerder dan uiensoep. In de fotografie zal smaak, inzicht, ervaring en mogelijkheden verschillen. Met het geven van feedback is dus voorzichtigheid geboden. Een like of ‘gave foto’ is net zo weinig waard als een reactie als ‘saaie foto’.

Verzamel fotografen om je heen die je eerlijke feedback geven en je in je waarde laten. Een mening moet onderbouwd zijn. Zorg ervoor dat ze behalve commentaar dat je als fotograaf écht helpt ook sterke punten in je foto’s benoemen. Fotografie is een creatief proces en mag ook zo worden benaderd.

Benader fotografen die je inspireren en vraag om constructieve feedback. Start eens met onze portfolio review.

Tip 7: Bewerk je oude foto’s

Fotobewerking is een belangrijk onderdeel van fotografie. Het zorgt ervoor dat je je foto’s nét wat aantrekkelijker maakt en van het scherm laat springen. Misschien maakte je een aantal jaren geleden al mooie foto’s en is je stijl en smaak veranderd. Pak je topfoto’s die je eerder bewerkte er eens bij en bewerk ze opnieuw. Daarna vergelijk je je foto’s en maak je je keuze. Bevalt de nieuwe bewerking beter of is het toch de oude? We merken dat we vaak voor de nieuwe, aangepaste bewerking kiezen. Dat komt niet alleen door een ontwikkeling in stijl en smaak. Het komt ook omdat we fotobewerking nog beter onder de knie hebben gekregen. Ons motto is ‘groei verder in fotografie’. Dat geldt ook voor ons.

Tips voor natuurfotografie: Conclusie

Ook binnenshuis kun je met natuurfotografie aan de slag. Ver van huis op een ‘mooie’ locatie kunnen fotograferen is maar één element. Laat je daardoor niet tegenhouden. Er zijn veel manieren om geïnspireerd te blijven. Laat de natuurfotografie niet los. Dit is dé tijd om jezelf te ontwikkelen. Kies voor een e-book, cursus of coaching traject. Of plan je (privé) workshops vooruit.

Voor nieuwe technieken, inzichten en mooie foto’s hoef je niet ver van huis te gaan. Juist dan kun je je op je ontwikkeling focussen.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

2 Comments for “Tips om met natuurfotografie bezig te blijven

  1. Beste,

    Dank voor dit artikel en voor alle tips.

    De tip voor de back up heeft nu even mijn aandacht.

    Hebben jullie een artikel over back-up en zo niet wat bevelen jullie aan.

    Het gaat om een stand alone back-up systeem

    Graag daar advies over gebaseerd op de praktijk

    Grtz
    iemke

    • Hallo Iemke,

      Heel graag gedaan, leuk te lezen dat de tips je helpen. In het artikel, bij tip 4, staat een link naar een ander artikel. Daar lees je meer over de back-ups. Helaas kunnen wij je op afstand geen IT-maatwerkadvies geven. In een privécursus kan dat wel. Maar het artikel zal je al een heel eind op weg helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *