Ga je er ook graag op uit en fotografeer je in koude, natte en winderige omstandigheden? Veel natuurfotografen trekken er vaak op uit als de weercondities slechter zijn. Regen, onweer, storm, sneeuw… Fotograferen in koud weer heeft zo z’n charme. De foto’s zijn een mooie aanvulling op je portfolio. Maar koud weer fotografie kan ook knap lastig zijn. Het komt allemaal neer op een goede voorbereiding. Ontdek de praktische tips.

We hebben vaak met koud en nat weer te maken. Dat krijg je er nu eenmaal bij als je in West-Europa woont. Juist dan is het belangrijk dat je zelf droog en warm blijft. Zolang de veiligheid niet in het geding is, gaan we gewoon fotograferen in koud weer.

AAG7969 Betere Landschapsfoto
Lekker winterweer in de Ardennen

Voordat je op pad gaat

Fotograferen in koud en nat weer kan tegenvallen als je de weersvoorspelling niet hebt bekeken. Het loont altijd de moeite om vooraf de voorspelling en gevoelstemperatuur na te gaan. Ook de voorspellingen op radio en tv kunnen je helpen.

Je bepaalt zelf wanneer je de deur uitgaat. Maar ook als het eens een keer regent, koud is, of stormt, is het de moeite waard om te fotograferen. En ja, we herkennen helemaal dat dat niet altijd even prettig is en de foto’s wel eens tegenvallen. Maar als natuurfotografen trekken we er nu eenmaal graag op uit. En vaak genoeg komen we met foto’s thuis die onze portfolio’s mooi aanvullen.

AAE9789 Betere Landschapsfoto
De ijzige wind liet zich niet in deze foto vangen. Alles was bevroren. Het ziet er winters aangenaam uit.

Kleding

Tijdens het fotograferen sta je veel stil en koel je snel af. We adviseren snel drogende kleding en vooral (veel) laagjes. Je wilt immers goed gekleed zijn. In ieder geval is het handig om een regenbroek aan te schaffen. Die gebruiken we niet alleen tegen de regen maar ook tegen wind en bijvoorbeeld zout water. Waterdichte schoenen of laarzen zijn ook erg handig.

En in de koudere periodes in het jaar gaan handschoenen, een muts en sjaal standaard mee. Je hebt er alleen maar plezier van. Verder gebruiken we wollen onderkleding. Die is licht en houdt bijna geen vocht vast. De warmte blijft wel weer goed behouden.

Handenwarmers

Handschoenen houden je lekker warm. Zelf werken we met dunne handschoenen, zodat we de camera nog goed kunnen bedienen. Als het echt koud wordt gebruiken we soms ‘heat packs’. Door ze te breken komt er warmte vrij en kun je je handen weer lekker opwarmen.

fotograferen in koud weer: Bescherm je apparatuur

Ondanks dat onze apparatuur ‘weather-sealed’ is, nemen we het zekere voor het onzekere. Standaard gebruiken we een easyCover en als het echt nat wordt, gaat daar nog een Rainsleeve over heen. Doe je dat niet, dan komt er uiteindelijk toch vocht in je camera. Fotografeer je veel aan zee, ben dan helemaal voorzichtig. Zout water in je camera is funest.

easyCover Camera Case Betere Landschapsfoto
Een easyCover is een goede bescherming voor je camera.

Accu’s

Je hoort altijd dat je de accu’s het beste in je jas kunt bewaren. Zo blijven ze nog een beetje warm door je lichaamswarmte en gaan ze langer mee. In de praktijk hebben we dat nog nooit gedaan. En zijn gelukkig ook nog nooit accu’s te kort gekomen. Als je accu snel leeg is, is meestal het einde van de levensduur van de accu al bereikt of trekt je camera de accu te snel leeg. Als het vriest, kom je met 1 of 2 reserve accu’s gemakkelijk een hele dag door. Ook als je veel met live view en lange sluitertijden werkt.

Weer thuis

Je kunt nooit 100% voorkomen dat er vocht in je fototas komt. Leg thuis je je tas geopend in de kamer neer. Is je apparatuur nat, veeg die dan eerst schoon en droog. Meer komt er niet bij kijken.

Conclusie

Een goede voorbereiding is het halve werk als je wilt fotograferen in koud weer. Als je maar af en toe in koude en natte condities gaat fotograferen, koop je natuurlijk niet direct een halve outdoorwinkel leeg. Maar bedenk wel dat je het voor jezelf een stuk aangenamer kunt maken door een paar simpele en niet dure aankopen. Bescherming voor je camera, een muts of sjaal en regenbroek zul je vast nog vaker gebruiken.

The storm is coming Beach at Westkapelle The Netherlands bewerkt Betere Landschapsfoto
Regen en storm aan de kust.

Meer lezen over fotograferen in de winter

We schreven eerder een paar artikelen over fotograferen in de winter.

Nog meer over voorbereiding lees je in ‘Natuurfotografie in de winter‘. Technische tips over bijvoorbeeld hoe je de witbalans en belichtingscompensatie instelt beschreven we in ‘Technische tips over natuurfotografie in de winter‘. Wil je meer creatieve tips? Kijk dan eens naar ‘5 Tips voor creatieve natuurfotografie in de winter‘.

AAF6857 Betere Landschapsfoto

Lekker fotograferen in koud weer

Wil jij je fotografie verbeteren? De winter is een goede periode om een paar flinke stappen te zetten. De workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

Of Kies een privé workshop

Wil je meer flexibiliteit en op een andere plek in de winter fotograferen? Kies dan voor een privé workshop. Dat kan bijvoorbeeld in de Hoge Venen, maar ook aan de kust. Er zijn prachtige locaties genoeg. Als het weer erg slecht is, verplaatsen we de privéworkshop gewoon. Geen probleem.

Huisvennen Sunrise The Netherlands Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

2 Comments for “Fotograferen in koud weer

  1. Er worden zeer goede tips weergegeven waarvan je al een heleboel van leert , klasse. Misschien volg ik op een later moment wel een workshop als ik meer de gelegenheid heb om er op uit te gaan

    gr Willem

    • Hoi Willem,

      Graag gedaan. We blijven met goede tips komen. Je bent altijd welkom bij ons. In de tussentijd alvast heel veel plezier met fotograferen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *