Ga je er ook graag op uit en fotografeer je in natte en winderige omstandigheden? Veel natuurfotografen trekken er vaak op uit als de weerscondities slechter zijn. Regen, onweer, storm, sneeuw… Koud weer fotografie kan knap lastig zijn. Maar zolang het weer niet gevaarlijk is, trekken we er op uit. Het komt allemaal neer op een goede voorbereiding. Fotograferen in koud weer heeft zo z’n charme.

We hebben vaak met koud en nat weer te maken. Dat krijg je er nu eenmaal bij als je in West-Europa woont. Juist dan is het belangrijk dat je zelf droog en warm blijft. Zolang de veiligheid niet in het geding is, gaan we gewoon fotograferen in koud weer.

Lekker winters in de Ardennen

Voordat je op pad gaat

fotograferen in koud en nat weer kan tegenvallen als je de weersvoorspelling niet hebt bekeken. Het loont altijd de moeite om vooraf de voorspelling en gevoelstemperatuur na te gaan. Ook de voorspellingen op radio en tv kunnen je helpen. Maar wat horen we daar vaak zeggen dat het nat, koud en stormachtig wordt.

Je bepaalt zelf wanneer je de deur uitgaat. Maar ook als het eens een keer regent, koud is, of stormt, is het de moeite waard om te fotograferen. En ja, we herkennen helemaal dat dat niet altijd even prettig is en de foto’s wel eens tegenvallen. Maar als natuurfotografen trekken we er nu eenmaal graag op uit. En vaak genoeg komen we met foto’s thuis die onze portfolio’s mooi aanvullen.

De ijzige wind liet zich niet in deze foto vangen. Het ziet er winters maar aangenaam uit.

Kleding

We adviseren snel drogende kleding en vooral (veel) laagjes. Tijdens het fotograferen in koud weer wil je immers goed gekleed zijn. In ieder geval is het handig om een regenbroek aan te schaffen. Die gebruiken we niet alleen tegen de regen maar ook tegen wind en bijvoorbeeld zout water. Waterdichte schoenen of laarzen zijn ook erg handig.

En in de koudere periodes in het jaar gaan handschoenen, een muts en sjaal standaard mee. Je hebt er alleen maar plezier van. Verder gebruiken we wollen onderkleding. Die is licht en houdt bijna geen vocht vast. De warmte blijft wel weer goed behouden.

Handenwarmers

Handschoenen houden je lekker warm. Zelf werken we met dunne handschoenen, zodat we de camera nog goed kunnen bedienen. Als het echt koud wordt gebruiken we ‘heat packs’. Door ze te breken komt er warmte vrij en kun je je handen weer lekker opwarmen.

fotograferen in koud weer: Bescherm je apparatuur

Ondanks dat onze apparatuur ‘weather-sealed’ is nemen we het zekere voor het onzekere. Standaard gebruiken we een easyCover en als het echt nat wordt, gaat daar nog een Rainsleeve over heen. Doe je dat niet, dan komt er uiteindelijk toch vocht in je camera. Fotografeer je veel aan zee, ben dan helemaal voorzichtig. Zout water in je camera is funest.

Wat je niet wilt is dat er na verloop van tijd vocht in je camera of objectief komt. En al helemaal geen zeewater.

Met die laatste krijg je ook weer wat last van condens en druppels aan de buitenkant. Ook is het in het begin even zoeken naar de knopjes op je camera. Maar je apparatuur is goed beschermd.

Een easyCover is een goede bescherming voor je camera

Accu’s

Je hoort altijd dat je de accu’s het beste in je jas kunt bewaren. Zo blijven ze nog een beetje warm door je lichaamswarmte en gaan ze langer mee. In de praktijk hebben we dat nog nooit gedaan. En zijn gelukkig ook nog nooit accu’s te kort gekomen. Als je accu snel leeg is, is meestal het einde van de levensduur van de accu al bereikt of trekt je camera de accu te snel leeg. Ook dat komt voor.

Weer thuis

Je kunt nooit 100% voorkomen dat er vocht in je fototas komt. Leg thuis je je tas geopend in de kamer neer. Is je apparatuur nat, veeg die dan eerst schoon en droog. Spannender kunnen we het niet maken.

Conclusie

Een goede voorbereiding is het halve werk als je wilt fotograferen in koud weer. Als je maar af en toe in koude en natte condities gaat fotograferen, koop je natuurlijk niet direct een halve outdoorwinkel leeg. Maar bedenk wel dat je het voor jezelf een stuk aangenamer kunt maken door een paar simpele en niet dure aankopen. Bescherming voor je camera, een muts of sjaal en regenbroek kun je vast nog vaker gebruiken.

Goede kleding en even op je weer app kijken is niet direct een uitnodiging om zonder nadenken te gaan fotograferen. We hebben al vaker workshops verplaats omdat het stormde of vertrokken van een locatie omdat de weersomstandigheden snel verslechterden. Je gezondheid is belangrijker dan een foto.

Regen aan de kust

Lekker fotograferen in koud weer

Wil jij je fotografie verbeteren? De winter is een goede periode om een paar flinke stappen te zetten. De workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal tien deelnemers. Er zijn dus maximaal vijf deelnemers per fotograaf. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

Hoge Venen in de winter

De Hoge Venen zijn prachtig in de winter. En fotograferen in koud weer is hier geen probleem. Sneeuw of geen sneeuw. Afhankelijk van de omstandigheden zoeken we een gebied uit dat we gaan verkennen en fotograferen. Verbeter je techniek, zie mooie composities en vertaal dat naar topfoto’s. Wij begeleiden je 1-op-1. Laat je verrassen in deze veelzijdige workshop.

Mooie composities maken tijdens de workshop landschapsfotografie Hoge Venen in de winter

Of Kies een privé workshop

Wil je meer flexibiliteit en op een andere plek in de winter fotograferen? Kies dan voor een privé workshop. als het weer erg slecht is, verplaatsen we de privéworkshop gewoon. Geen probleem.

Over Betere Landschapsfoto

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, unieke fotoreizen, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Mindshift.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 7 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *