Na zonsondergang breekt een mooie periode aan voor fotografen. Veel natuurgebieden zijn dan niet meer toegankelijk. Steden echter wel. We zijn regelmatig bezig met avondfotografie in Rotterdam. Ontdek hoe de foto in dit blog is gemaakt.

Avondfotografie in Rotterdam

Rotterdam is in Nederland dé stad van de moderne hoogbouw. Of we nu natuurfotograaf zijn of niet, ons spreekt het aan. De afwisseling tussen de hoogbouw op de Kop van Zuid en het authentieke karakter van bijvoorbeeld de Oude haven mogen er zijn. En dat levert ook na zonsondergang mooie foto’s op. Avondfotografie in Rotterdam is niet voor niets populair.

Omstandigheden

Avondfotografie in Rotterdam kan je heel verschillende beelden opleveren. Dan gaat het niet alleen om de locatie en het onderwerp dat je fotografeert. De sfeer in de beelden wordt deels bepaald door de waterdamp in de lucht. En dan bedoelen we niet alleen de wolken of waterdamp.

Je kunt ook aan lichtvervuiling denken. Dit wordt ook wel sky glow genoemd. Bronnen van lichtvervuiling zijn bijvoorbeeld:

  • Straatverlichting
  • Autolampen
  • Verlichting van kantoren en reclames
  • Maar ook een zaklampje dat je in het donker gebruikt

Je kunt deze bronnen in je voordeel gebruiken, maar soms werken ze tegen.

Groot contrast en scherpstellen zijn de uitdagingen

In de praktijk zijn het scherpstellen en het grote contrast – veroorzaakt door het donker en de verlichting – de grootste uitdagingen. Maar wat ons betreft is het fotograferen niet heel anders dan overdag. Het is wel belangrijk dat je de techniek goed onder de knie hebt. Als je foto’s in nachtfotografie goed zijn belicht en scherp zijn waar jij wilt, kun je je volledig op compositie en sfeer richten.

Conversie naar monochroom

De sfeer maakte de foto die in dit blog centraal staat lastig. Er zat veel waterdamp in de lucht. Ook was er nog ergens een lasershow en was er op de achtergrond veel lichtreclame. Dat zorgde voor een wat vreemde oranje gloed in de lucht. En de lucht weerspiegelde ook nog eens in de Nieuwe Maas.

De kleuraanpassing achteraf was niet wat we wensten. Daarom besloten we in dit geval voor een monochroom beeld te kiezen. Dat werkte veel beter dan het beeld in kleur laten.

Gebruikte apparatuur voor avondfotografie in Rotterdam

Voor avondfotografie in Rotterdam en natuurlijk op andere plaatsen gebruiken we de volgende apparatuur:

  • Camera: Nikon D850
  • Objectief: Nikkor 16-35mm f4
  • Statief: Leofoto Summit LM-363C met LH-40GR balhoofd
  • Filters: NiSi True Color polarisatiefilter
  • Nabewerkt in Lightroom Classic

De foto

workshop avondfotografie in Rotterdam

10 sec, f 5.6, ISO 200, geen belichtingscompensatie.

Workshops avondfotografie

Zoals gezegd, scherpstellen op de plek waar je wilt en je avondfoto’s goed belichten hoeft niet moeilijk te zijn. Je kunt je dan volledig richten op compositie en sfeer. Dat is precies wat we doen in de workshops avondfotografie.

Of bekijk hier alle workshops.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *