Na zonsondergang breekt een mooie periode aan voor fotografen. Veel natuurgebieden zijn dan niet meer toegankelijk. Steden echter wel. We zijn regelmatig bezig met avondfotografie in Rotterdam. Ontdek hoe de foto in dit blog is gemaakt.

Avondfotografie in Rotterdam

Rotterdam is in Nederland dé stad van de moderne hoogbouw. Of we nu natuurfotograaf zijn of niet, ons spreekt het aan. De afwisseling tussen de hoogbouw op de Kop van Zuid en het authentieke karakter van bijvoorbeeld de Oude haven mogen er zijn. En dat levert ook na zonsondergang mooie foto’s op. Avondfotografie in Rotterdam is niet voor niets populair.

Omstandigheden

Avondfotografie in Rotterdam kan je heel verschillende beelden opleveren. Dan gaat het niet alleen om de locatie en het onderwerp dat je fotografeert. De sfeer in de beelden wordt deels bepaald door de waterdamp in de lucht. En dan bedoelen we niet alleen de wolken of waterdamp.

Je kunt ook aan lichtvervuiling denken. Dit wordt ook wel sky glow genoemd. Bronnen van lichtvervuiling zijn bijvoorbeeld:

  • Straatverlichting
  • Autolampen
  • Verlichting van kantoren en reclames
  • Maar ook een zaklampje dat je in het donker gebruikt

Je kunt deze bronnen in je voordeel gebruiken, maar soms werken ze tegen.

Groot contrast en scherpstellen zijn de uitdagingen

In de praktijk zijn het scherpstellen en het grote contrast – veroorzaakt door het donker en de verlichting – de grootste uitdagingen. Maar wat ons betreft is het fotograferen niet heel anders dan overdag. Het is wel belangrijk dat je de techniek goed onder de knie hebt. Als je foto’s in nachtfotografie goed zijn belicht en scherp zijn waar jij wilt, kun je je volledig op compositie en sfeer richten.

Conversie naar monochroom

De sfeer maakte de foto die in dit blog centraal staat lastig. Er zat veel waterdamp in de lucht. Ook was er nog ergens een lasershow en was er op de achtergrond veel lichtreclame. Dat zorgde voor een wat vreemde oranje gloed in de lucht. En de lucht weerspiegelde ook nog eens in de Nieuwe Maas.

De kleuraanpassing achteraf was niet wat we wensten. Daarom besloten we in dit geval voor een monochroom beeld te kiezen. Dat werkte veel beter dan het beeld in kleur laten.

Gebruikte apparatuur voor avondfotografie in Rotterdam

Voor avondfotografie in Rotterdam en natuurlijk op andere plaatsen gebruiken we de volgende apparatuur:

De foto

workshop avondfotografie in Rotterdam

10 sec, f 5.6, ISO 200, geen belichtingscompensatie.

Workshops avondfotografie

Zoals gezegd, scherpstellen op de plek waar je wilt en je avondfoto’s goed belichten hoeft niet moeilijk te zijn. Je kunt je dan volledig richten op compositie en sfeer. Dat is precies wat we doen in de workshops avondfotografie.

De groep bestaat uit maximaal 10 personen. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. Je krijgt 1-op-1 begeleiding op jouw niveau van 2 ervaren, fulltime professionele fotografen.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 20 jaar ervaring in het geven van workshops en trainingen in fotografie. Verwacht tijdens de workshops veel tips en adviezen, waardoor jij meer inzichten in en ervaring krijgt met nachtfotografie. Natuurlijk is er ruimte om vragen te stellen. En als je wilt, gaan we samen op zoek naar de foto die jij graag wilt maken.

Rotterdam

AAH2134 Betere Landschapsfoto

Eindhoven

Workshop Avondfotografie Eindhoven 2 Betere Landschapsfoto

Antwerpen

AAH3172 Betere Landschapsfoto

Of bekijk hier alle workshops.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *