In oktober 2022 bracht Adobe een nieuwe versie van Lightroom Classic uit. De nieuwe versie bevat een aantal verbeteringen en uitbreidingen die de moeite waard zijn. In dit blog zetten we de belangrijkste veranderingen en verbeteringen in Lightroom Classic versie 12 op een rijtje.

Over Adobe Lightroom Classic

Voordat we je een overzicht van de belangrijkste veranderingen en verbeteringen geven, eerst nog iets over Lightroom Classic. Adobe is de maker van Lightroom Classic. Andere programma’s die je waarschijnlijk wel van Adobe kent zijn Photoshop en PDF-maker.

En wat de toevoeging Classic betreft. Dat is bijzonder. Want er is niets klassieks of ouderwets aan Lightroom Classic. Als je gebruik maakt van de CC – Creative Cloud – versie met abonnement beschik je juist over de nieuwste updates.

Je kunt hier de updates van Lightroom 13 bekijken.

Concurrentie van Lightroom Classic

De afgelopen jaren zijn enkele nieuwe programma’s op de markt gekomen. Voor afzonderlijke functies zijn die programma’s soms beter. Maar als totaalpakket is Lightroom Classic nog steeds onverslaanbaar.

Adobe Lightroom Classic versie 12

Tot een jaar of twee geleden waren de updates voor ons natuurfotografen niet zo interessant. Veelal waren de veranderingen op mobiel en cloud gericht. Er kwamen nauwelijks nieuwe functies of echte verbeteringen beschikbaar die fotografen echt hielpen bij het ontwikkelen van hun foto’s.

Al bevat deze versie 12 van Lightroom Classic geen schokkende verbeteringen, het is zeker de moeite waard om deze versie te installeren. Met enkele nieuwe functies en AI – Artificial Intelligence – wordt Adobe Lightroom steeds krachtiger.

We hebben eerst een maand of twee met de aanpassingen gewerkt. Nu kunnen we er ook iets zinnigs over zeggen in plaats van dat we de aanpassingen alleen opnoemen. Hier zijn de belangrijkste veranderingen en verbeteringen.

In de module Ontwikkelen is de toolstrip onder het histogram veranderd. Deze aanpassing vonden we eerst niet zo nodig. Maar ze is toch van toegevoegde waarde. Op een aantal plaatsen is de knop ‘Gereed’ verwijderd. Daarvoor het is icoon ‘Bewerken’ in de plaats gekomen. Dat is het linker icoon in de strip hieronder. Je klikt op dit icoon als je terug wilt uit de functies Uitsnijbedekking, Retoucheren, Rode ogen correctie en Maskeren.

Lightroom Toolstrip Betere Landschapsfoto

Retoucheren uitgebreid

De oude manier van ‘vlekken verwijderen’ is uitgebreid. Als je nu op het Retoucheren icoon klikt – de pleister – dan heb je drie in plaats van twee mogelijkheden. Retoucheren en Klonen kende je waarschijnlijk al. In versie 12 is daar de mogelijkheid ‘Inhoud behouden verwijderen’ aan toegevoegd.

Lightroom Classic Vlekken Verwijderen Betere Landschapsfoto

Lightroom Classic maakt nu gebruik van een stukje Photoshop technologie. En eerlijk gezegd zaten we hier al een tijdje op te wachten. Maar het resultaat valt ons nog wat tegen.

Als je natuurlijke vormen wilt vervangen met deze nieuwe functie werkt het best goed. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld de lucht, bladeren of stenen. Voor de natuurfotograaf is dat mooi meegenomen.

Maar als het te vervangen deel van de foto veel rechte lijnen heeft, of als je bijvoorbeeld een persoon uit een landschap wilt verwijderen, valt het ons nog wat tegen.

In de praktijk kiezen we toch nog vaak voor retoucheren. Nu hebben we bij de tussentijdse updates van versie 11 gezien dat de AI-functies werden verbeterd. We hebben er vertrouwen in dat de updates ook in de tussenversies van 12 verschijnen. De functie zal dan al snel beter werken.

Maskeren aangepast en uitgebreid

De selectiemogelijkheden van Lightroom Classic nemen steeds verder toe. Dat komt door de toepassing van AI. AI zal de komende jaren alleen maar verbeteren. En de mogelijkheden nemen toe.

Waren we een jaar geleden net gewend aan de nieuwe lay-out van de maskers in Lightroom 10, kwam er in Lightroom 11 weer een nieuwe lay-out. En ook in Lightroom 12 zien de maskers er anders uit. Maar we snappen wel waarom. De mogelijkheden zijn verder toegenomen. We nemen de belangrijkste aanpassingen door.

Lightroom Classic Maskers Betere Landschapsfoto

Bovenin zie je zogenaamde ‘één-klik’ selecties. De lucht kon je al selecteren. Nu is daar het onderwerp en de achtergrond aan toegevoegd.

De selecties die Lightroom Classic van de lucht maakt, vinden we goed. De selecties van het onderwerp en achtergrond laten nog te wensen over. Daarbij merken we wel op dat we vaak met een kleine scherptediepte zonder duidelijk onderwerp op de voorgrond fotograferen. Op zich werkt de functie goed, maar minder goed voor onze foto’s.

In het midden zie je de bekende selecties die je al eerder kon maken met het penseel, lineair verloop en radiaal verloop. Verder is daar het selecteren van objecten aan toegevoegd. Onder het bereik vind je het kleurbereik en luminantiebereik terug.

Het selecteren van objecten lijkt op het selecteren van het onderwerp. We hebben gemerkt dat we in de praktijk toch een voorkeur voor de object-functie hebben. Het over een deel van de foto heen schilderen met het penseel werkt bijzonder goed vinden we. In ieder geval beter dan het laten selecteren van het onderwerp.

En onderin selecteert de AI-functie personen. Voor ons natuurfotografen is dat minder interessant.

We schreven enkele blogs over maskeren in Adobe Lightroom:

Conclusie van de updates in Lightroom Classic

Voor ons zijn de aanpassingen en nieuwe functies van toegevoegde waarde. De ontwikkeling van AI gaat snel. In de meeste gevallen helpt AI de performance van Lightroom. De komende jaren zal de kracht van AI en daarmee Lightroom Classic alleen nog maar toenemen. Alles overziend blijft Lightroom Classic ook komend jaar ons favoriete programma voor fotobewerking.

Meer ontdekken over Lightroom Classic?

Als je meer wilt weten over Lightroom classic kun je onze andere blogs bekijken. Je kunt er ook voor kiezen om met ons e-book Lightroom Classic aan de slag te gaan. Dit e-book is zoals je van ons bent gewend praktisch opgezet. Het is geen droge opsomming van mogelijkheden en schuifjes. De focus ligt op het praktisch gebruik van Lightroom voor de natuurfotograaf.

En wil je in 1 dag veel beter worden in het bewerken van je foto’s? Kies dan voor één van de cursussen.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *