We horen steeds vaker van fotografen dat ze willen fotograferen tijdens de zonsopkomst. In dit blog vertellen we je precies welke voorbereiding aan het maken van de foto vooraf ging.

Fotograferen tijdens de zonsopkomst

Fotograferen tijdens de zonsopkomst is populair. Het licht is zacht en je laat een bijzondere sfeer in je foto’s zien. Toch is het fotograferen tijdens de zonsopkomst veel meer dan vroeg opstaan, naar buiten lopen en op ‘een knopje’ drukken.

Er zijn enkele dingen waar je rekening mee kunt houden. Die zorgen ervoor dat je gemakkelijker die ene foto vol sfeer maakt.

Zorg dat je de locatie kent

Je kunt veel tijd besparen door naar een locatie te gaan die je al kent. Je hoeft dan geen mooie plekjes meer te zoeken. Je kunt er zo naartoe lopen. Zorg er ook voor dat je op tijd op de locatie bent. Je hoeft echt geen twee uur voor zonsopkomst op de plek van bestemming te zijn. Tenzij je ook nog vooraf in het blauwe uur wilt fotograferen natuurlijk.

Check de weersverwachting

We schrijven altijd dat je in alle omstandigheden mooie foto’s kunt maken. Fotograferen tijdens de zonsopkomst is dan ook meer dan de zon fotograferen op het moment van opkomst. Maar weet welke omstandigheden je kunt verwachten.

Afhankelijk van de atmosferische omstandigheden krijg je bepaald licht van de natuur. En dat heeft weer flinke invloed op de sfeer in een foto.

Check daarom altijd de weersverwachting. Raadpleeg verschillende apps. En nog belangrijker: kijk vooral niet naar een algemene voorspelling voor een grote regio of hele dag. Als je weet waar je hoe laat ongeveer je gaat fotograferen, kun je naar een nauwkeurigere voorspelling kijken. Dat geeft je goed zicht op de situatie ter plaatste.

Maar houd er rekening mee dat voorspellingen niet altijd perfect kloppen. Ga flexibel met de omstandigheden om. Fotograferen tijdens de zonsopkomst zal in verschillende omstandigheden afwisselende foto’s opleveren.

De locatie

De foto is gemaakt aan de Franse Opaalkust. Een bijzonder mooie en afwisselende kuststrook in het Noordwesten van Frankrijk. We komen en fotograferen er graag. Naast de weersomstandigheden is het van belang dat je goed inzicht hebt in het getij.

Afhankelijk van het getij, windrichting en windkracht, kiezen we hier een strand om te fotograferen.

Fotograferen tijdens de zonsopkomst pakt anders uit

En ondanks alle voorbereiding en kennis van de locatie, kom je wel eens voor een flinke uitdaging te staan.

Op het moment toen we de foto in dit blog maakten, was de wind gedraaid en toegenomen. Dat zorgde voor een hogere waterstand. Ook was er meer bewolking achter ons. Precies op de plek waar de zon zou opkomen. Het licht was anders, en de stenen in de voorgrond stonden al grotendeels onder water.

Niet fotograferen tijdens de zonsopkomst is dan toch geen optie voor ons. Een geschikte compositie vinden wel. We hebben ervoor gekozen om met een sluitertijd van 25 seconden te fotograferen. Dat brengt meer rust in het water en de foto in het algemeen.

Gebruikte apparatuur

  • Camera: Nikon D850
  • Objectief: Nikkor 16-35mm f4
  • Statief: Leofoto Ranger EF-324C met LH-40 balhoofd
  • Filters: NiSi True color polarisatiefilter, 2 stops hard verloopfilter, 6 stops grijsfilter
  • Nabewerkt in Lightroom Classic

De foto

AAH2926 Betere Landschapsfoto

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *