We horen steeds vaker van fotografen dat ze willen fotograferen tijdens de zonsopkomst. In dit blog vertellen we je precies welke voorbereiding aan het maken van de foto vooraf ging.

Fotograferen tijdens de zonsopkomst

Fotograferen tijdens de zonsopkomst is populair. Het licht is zacht en je laat een bijzondere sfeer in je foto’s zien. Toch is het fotograferen tijdens de zonsopkomst veel meer dan vroeg opstaan, naar buiten lopen en op ‘een knopje’ drukken.

Er zijn enkele dingen waar je rekening mee kunt houden. Die zorgen ervoor dat je gemakkelijker die ene foto vol sfeer maakt.

Zorg dat je de locatie kent

Je kunt veel tijd besparen door naar een locatie te gaan die je al kent. Je hoeft dan geen mooie plekjes meer te zoeken. Je kunt er zo naartoe lopen. Zorg er ook voor dat je op tijd op de locatie bent. Je hoeft echt geen twee uur voor zonsopkomst op de plek van bestemming te zijn. Tenzij je ook nog vooraf in het blauwe uur wilt fotograferen natuurlijk.

Check de weersverwachting

We schrijven altijd dat je in alle omstandigheden mooie foto’s kunt maken. Fotograferen tijdens de zonsopkomst is dan ook meer dan de zon fotograferen op het moment van opkomst. Maar weet welke omstandigheden je kunt verwachten.

Afhankelijk van de atmosferische omstandigheden krijg je bepaald licht van de natuur. En dat heeft weer flinke invloed op de sfeer in een foto.

Check daarom altijd de weersverwachting. Raadpleeg verschillende apps. En nog belangrijker: kijk vooral niet naar een algemene voorspelling voor een grote regio of hele dag. Als je weet waar je hoe laat ongeveer je gaat fotograferen, kun je naar een nauwkeurigere voorspelling kijken. Dat geeft je goed zicht op de situatie ter plaatste.

Maar houd er rekening mee dat voorspellingen niet altijd perfect kloppen. Ga flexibel met de omstandigheden om. Fotograferen tijdens de zonsopkomst zal in verschillende omstandigheden afwisselende foto’s opleveren.

De locatie

De foto is gemaakt aan de Franse Opaalkust. Een bijzonder mooie en afwisselende kuststrook in het Noordwesten van Frankrijk. We komen en fotograferen er graag. Naast de weersomstandigheden is het van belang dat je goed inzicht hebt in het getij.

Afhankelijk van het getij, windrichting en windkracht, kiezen we hier een strand om te fotograferen.

Fotograferen tijdens de zonsopkomst pakt anders uit

En ondanks alle voorbereiding en kennis van de locatie, kom je wel eens voor een flinke uitdaging te staan.

Op het moment toen we de foto in dit blog maakten, was de wind gedraaid en toegenomen. Dat zorgde voor een hogere waterstand. Ook was er meer bewolking achter ons. Precies op de plek waar de zon zou opkomen. Het licht was anders, en de stenen in de voorgrond stonden al grotendeels onder water.

Niet fotograferen tijdens de zonsopkomst is dan toch geen optie voor ons. Een geschikte compositie vinden wel. We hebben ervoor gekozen om met een sluitertijd van 25 seconden te fotograferen. Dat brengt meer rust in het water en de foto in het algemeen.

Gebruikte apparatuur

De foto

AAH2926 Betere Landschapsfoto

Workshops

Fotograferen tijdens zonsopkomst kan uitdagend zijn. We begeleiden je graag tijdens de meerdaagse workshops. Er zijn maximaal 10 deelnemers en 2 begeleidende fulltime fotografen. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 20 jaar ervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. Verwacht tijdens de workshops veel tips en adviezen, waardoor jij meer inzichten in en ervaring krijgt met natuurfotografie.

En als je wilt maken we samen de foto die jij graag wilt maken.

Zeeland

Fotograferen aan zee tijdens de zonsopkomst

Opaalkust

Rotsen en water en het effect van de lange sluitertijden

Privé workshop

Zonsopkomst tijdens de privé masterclass kustfotografie met lange sluitertijden

Of bekijk het complete overzicht met workshops.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *