Vaak fotograferen wij de zonsondergang. In het verlengde daarvan ligt avondfotografie. Je hebt tot nu toe nog niet zoveel foto’s die we in de avond maakten gezien. Toch fotograferen we al jaren in de avond en soms het begin van de nacht. Dat inspireert ons tot een nieuwe serie blogs met tips voor avondfotografie.
Wat is avondfotografie
Avondfotografie wordt ook wel nachtfotografie genoemd. Eenvoudig omschreven is dat het fotograferen tussen de zonsondergang en zonsopkomst. Je kunt het ook omschrijven als het fotograferen vanaf de zonsondergang tot in de nacht. Want dat is wat je in de praktijk vaak zult doen als avondfotografie onderdeel van je hobby is.
Het licht en de kleuren veranderen snel
Vlak voor en na de zonsondergang verandert het licht en de kleuren snel. De zon gaat onder en er is steeds minder licht. Contrasten worden kleiner en we zien steeds minder kleur. Op het gouden uur en blauwe uur volgt het ‘zwart van de nacht’. Grofweg is er dan geen zonlicht meer. Het omgevingslicht en licht van de maan en sterren ‘verlichten’ de omgeving.

Het gouden uur en blauwe uur
We kijken alvast vooruit naar het gouden uur en blauwe uur.
Het gouden uur is de periode voor zonsondergang. En het blauwe uur na zonsondergang. Natuurlijk komen beide periodes ook rondom de zonsopkomst voor. Voor zonsopkomst heb je dan het blauwe uur. En na zonsopkomst begint het gouden uur. Beide periodes komen dus twee keer per dag voor. Ook over zonsopkomst hebben we een blog met tips geschreven.
Tijdsduur van het gouden uur en blauwe uur
Meestal duren deze periodes geen uur. We geven je een paar voorbeelden:
- Op de dag waarop we dit blog schrijven duurt het gouden uur bij ons 1 uur en 13 minuten. Het blauwe uur duurt maar 45 minuten.
Hoelang deze periodes duren hangt af van waar je ter wereld bent en op welk moment.
- In de winter komt in de buurt van de noordpool geen gouden uur voor en duurt het blauwe uur bijna 3 uur.
- Ben je op dat moment in de buurt van de evenaar? Dan duurt het gouden uur maar 40 minuten en het blauwe uur 30 minuten.
De tijd en locatie waar je bent, bepalen dus de tijdsduur. Dan stappen we nu over naar de tips voor avondfotografie.
Tip 1: Kies je apparatuur verstandig
Wat goed werkt in avondfotografie is dat je een interessante voorgrond met lucht combineert. En omdat er minder licht is, zul je vaak automatisch met lange sluitertijden fotograferen. Met deze informatie in het achterhoofd komen we tot het volgende:
tips voor avondfotografie: Fotografeer met een groothoekobjectief
Met een groothoekobjectief neem je zowel de voorgrond als lucht wat ‘gemakkelijker’ in beeld. Dit geldt zowel in de natuur en ook in bijvoorbeeld een stad. Gebouwen zijn er vaak hoog en je kunt niet oneindig achteruit blijven lopen om een andere positie te vinden.

Tips voor avondfotografie: Fotografeer vanaf statief
Als je rondom de zonsondergang of echt in de nacht fotografeert, is er weinig natuurlijk licht. Je zult over het algemeen met lange sluitertijden fotograferen. Afhankelijk van je instellingen en lichtomstandigheden kan de sluitertijd enkele minuten lang zijn. Om bewegingsonscherpte te voorkomen, gebruik je een statief.
tips voor avondfotografie: Gebruik een afstandsbediening
Als je de ontspanknop indrukt, start de camera direct met de opname. Dat kan trillingen veroorzaken die weer tot bewegingsonscherpte in je foto’s leiden. Gebruik daarom een afstandsbediening. Als je die niet hebt, kun je ook met de interne timer van je camera fotograferen. Zelf maken we gebruik van de timer van de camera.
Tip 2: Voorbereiding
Een stukje voorbereiding is altijd handig. Zeker als je in het donker fotografeert. Je ziet gewoon minder. Als je weet waar je gaat fotograferen en wat je er wilt vastleggen, scheelt dat al veel tijd. En je hebt ook al een idee welk soort foto’s je kunt maken. Het resultaat is dat je minder toevalstreffers maakt en meer gericht fotografeert.
Tip 3: Gebruik de volgende instellingen als uitgangspunt
De juiste instellingen bestaan niet. Je bent afhankelijk van de hoeveelheid licht en kleurtemperatuur ter plaatse. Natuurlijk zijn er wel uitgangspunten. Voor een mooie scherptediepte kun je uitgaan van een diafragma van f8. Probeer vervolgens zo dicht mogelijk bij de basis ISO-waarde van je camera te blijven. Meestal is dat ISO 100. En pas de witbalans aan. Een witbalans van 3000-3500K is een goed begin.
Tip 4: Raadpleeg je histogram en pas de belichting aan
We gaan verder met de tips voor avondfotografie. Het beeldscherm achter op je camera geeft je een aardige indicatie van hoe je foto is belicht. Maar in een donkere omgeving is een ‘donker afgesteld’ beeldscherm nog licht. Het histogram geeft je betere informatie. Bij avondfotografie mag het uitgangspunt zijn dat je in de lichtste delen – voor het gemak nemen we de verlichting van gebouwen of de maan – net niet voor uitgebeten hooglichten zorgt.
Tip 5: Nabewerking
Ondanks de aanpassing van de witbalans en sluitertijd zul je met een relatief donkere foto met kleurzweem naar huis gaan. In de nabewerking kun je zowel belichting, witbalans en kleur aanpassen. Het resultaat is dat je foto’s een meer natuurlijke uitstraling krijgen.
Conclusie tips voor avondfotografie
Met deze tips voor avondfotografie kun je een mooie start maken. Je hoeft er geen bijzondere dingen voor te kunnen. De uitdaging zit erin dat je in het donker je techniek gewoon op orde moet hebben. Als je tijdens daglicht fotografeert, heb je nu eenmaal wat meer speelruimte.
Maak indien nodig voor jezelf een lijstje met alle stappen die je moet doorlopen. Dan zul je avondfotografie al snel onder de knie krijgen.

Meer ontdekken: praktische tips voor avondfotografie
Wil je meer ontdekken over avondfotografie? Dan kun je de volgende artikelen eens lezen:
- 6 Tips voor architectuurfotografie
- 5 Tips voor fotograferen tijdens het gouden uur
- 5 Tips voor fotograferen tijdens het blauwe uur
- Voorkom deze fouten bij nachtfotografie
Praktische workshops avondfotografie
Je kunt ook een workshop bij ons volgen. We geven enkele workshops avondfotografie per jaar.
Er zijn maximaal 10 deelnemers. En je krijgt veel 1-op-1 begeleiding. Wij geven de workshop samen. We hebben al meer dan 20 jaar ervaring in het geven van trainingen in landschapsfotografie.
Rotterdam

Eindhoven

antwerpen

Dit zijn de andere workshops waarbij je in de avond fotografeert.
Zeeland

Opaalkust

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.
Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!
Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.
Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.
Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.
Geef een reactie