Vaak fotograferen wij de zonsondergang. In het verlengde daarvan ligt avondfotografie. Je hebt tot nu toe nog niet zoveel foto’s die we in de avond maakten gezien. Toch fotograferen we al jaren in de avond en soms het begin van de nacht. Dat inspireert ons tot een nieuwe serie blogs met tips voor avondfotografie.

Wat is avondfotografie

Avondfotografie wordt ook wel nachtfotografie genoemd. Eenvoudig omschreven is dat het fotograferen tussen de zonsondergang en zonsopkomst. Je kunt het ook omschrijven als het fotograferen vanaf de zonsondergang tot in de nacht. Want dat is wat je in de praktijk vaak zult doen als avondfotografie onderdeel van je hobby is.

Het licht en de kleuren veranderen snel

Vlak voor en na de zonsondergang verandert het licht en de kleuren snel. De zon gaat onder en er is steeds minder licht. Contrasten worden kleiner en we zien steeds minder kleur. Op het gouden uur en blauwe uur volgt het ‘zwart van de nacht’. Grofweg is er dan geen zonlicht meer. Het omgevingslicht en licht van de maan en sterren ‘verlichten’ de omgeving.

DSC5190 bewerkt Betere Landschapsfoto

Het gouden uur en blauwe uur

We kijken alvast vooruit naar het gouden uur en blauwe uur.

Het gouden uur is de periode voor zonsondergang. En het blauwe uur na zonsondergang. Natuurlijk komen beide periodes ook rondom de zonsopkomst voor. Voor zonsopkomst heb je dan het blauwe uur. En na zonsopkomst begint het gouden uur. Beide periodes komen dus twee keer per dag voor. Ook over zonsopkomst hebben we een blog met tips geschreven.

Tijdsduur van het gouden uur en blauwe uur

Meestal duren deze periodes geen uur. We geven je een paar voorbeelden:

  1. Op de dag waarop we dit blog schrijven duurt het gouden uur bij ons 1 uur en 13 minuten. Het blauwe uur duurt maar 45 minuten.

Hoelang deze periodes duren hangt af van waar je ter wereld bent en op welk moment.

  • In de winter komt in de buurt van de noordpool geen gouden uur voor en duurt het blauwe uur bijna 3 uur.
  • Ben je op dat moment in de buurt van de evenaar? Dan duurt het gouden uur maar 40 minuten en het blauwe uur 30 minuten.

De tijd en locatie waar je bent, bepalen dus de tijdsduur. Dan stappen we nu over naar de tips voor avondfotografie.

Tip 1: Kies je apparatuur verstandig

Wat goed werkt in avondfotografie is dat je een interessante voorgrond met lucht combineert. En omdat er minder licht is, zul je vaak automatisch met lange sluitertijden fotograferen. Met deze informatie in het achterhoofd komen we tot het volgende:

tips voor avondfotografie: Fotografeer met een groothoek objectief

Met een groothoek objectief neem je zowel de voorgrond als lucht wat ‘gemakkelijker’ in beeld. Dit geldt zowel in de natuur en ook in bijvoorbeeld een stad. Gebouwen zijn er vaak hoog en je kunt niet oneindig achteruit blijven lopen om een andere positie te vinden.

AAH2199 Betere Landschapsfoto

Tips voor avondfotografie: Fotografeer vanaf statief

Als je rondom de zonsondergang of echt in de nacht fotografeert, is er weinig natuurlijk licht. Je zult over het algemeen met lange sluitertijden fotograferen. Afhankelijk van je instellingen en lichtomstandigheden kan de sluitertijd enkele minuten lang zijn. Om bewegingsonscherpte te voorkomen, gebruik je een statief.

tips voor avondfotografie: Gebruik een afstandsbediening

Als je de ontspanknop indrukt, start de camera direct met de opname. Dat kan trillingen veroorzaken die weer tot bewegingsonscherpte in je foto’s leiden. Gebruik daarom een afstandsbediening. Als je die niet hebt, kun je ook met de interne timer van je camera fotograferen. Zelf maken we gebruik van de timer van de camera.

Tip 2: Voorbereiding

Een stukje voorbereiding is altijd handig. Zeker als je in het donker fotografeert. Je ziet gewoon minder. Als je weet waar je gaat fotograferen en wat je er wilt vastleggen, scheelt dat al veel tijd. En je hebt ook al een idee welk soort foto’s je kunt maken. Het resultaat is dat je minder toevalstreffers maakt en meer gericht fotografeert.

Tip 3: Gebruik de volgende instellingen als uitgangspunt

De juiste instellingen bestaan niet. Je bent afhankelijk van de hoeveelheid licht en kleurtemperatuur ter plaatse. Natuurlijk zijn er wel uitgangspunten. Voor een mooie scherptediepte kun je uitgaan van een diafragma van f8. Probeer vervolgens zo dicht mogelijk bij de basis ISO-waarde van je camera te blijven. Meestal is dat ISO 100. En pas de witbalans aan. Een witbalans van 3000-3500K is een goed begin.

Tip 4: Raadpleeg je histogram en pas de belichting aan

We gaan verder met de tips voor avondfotografie. Het beeldscherm achter op je camera geeft je een aardige indicatie van hoe je foto is belicht. Maar in een donkere omgeving is een ‘donker afgesteld’ beeldscherm nog licht. Het histogram geeft je betere informatie. Bij avondfotografie mag het uitgangspunt zijn dat je in de lichtste delen – voor het gemak nemen we de verlichting van gebouwen of de maan – net niet voor uitgebeten hooglichten zorgt.

Tip 5: Nabewerking

Ondanks de aanpassing van de witbalans en sluitertijd zul je met een relatief donkere foto met kleurzweem naar huis gaan. In de nabewerking kun je zowel belichting, witbalans en kleur aanpassen. Het resultaat is dat je foto’s een meer natuurlijke uitstraling krijgen.

Conclusie tips voor avondfotografie

Met deze tips voor avondfotografie kun je een mooie start maken. Je hoeft er geen bijzondere dingen voor te kunnen. De uitdaging zit erin dat je in het donker je techniek gewoon op orde moet hebben. Als je tijdens daglicht fotografeert, heb je nu eenmaal wat meer speelruimte.

Maak indien nodig voor jezelf een lijstje met alle stappen die je moet doorlopen. Dan zul je avondfotografie al snel onder de knie krijgen.

Fotograferen met lange sluitertijden in Westkapelle

Meer ontdekken: praktische tips voor avondfotografie

Wil je meer ontdekken over avondfotografie? Dan kun je de volgende artikelen eens lezen:

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *