Fotograferen in het blauwe uur kan bijzondere beelden opleveren. Je fotografeert in speciale lichtomstandigheden. En die zorgen voor veel sfeer in je foto’s.

Fotograferen in het blauwe uur

Naast het gouden uur is het blauwe uur een periode waarin je van bijzondere lichtomstandigheden gebruik kunt maken. Om te fotograferen in het blauwe uur moet je wel vroeg opstaan of je gaat laat naar bed. Als je in de winterperiode fotografeert, zijn de dagen korter. Je kunt dan zowel in de ochtend als avond tijdens het blauwe uur fotograferen én van een normale nachtrust genieten.

Wij fotograferen steeds vaker in het blauwe uur. Tijdens deze bijzondere periode die zich twee keer per dag voordoet, filtert de atmosfeer het zonlicht dat van achter de horizon nog zichtbaar is. Is het redelijk onbewolkt dan zie je de lucht écht blauw kleuren. En dat gegeven kun je gebruiken in je natuurfoto’s.

De locatie

De locatie waar de foto is gemaakt ligt aan de Franse Opaalkust.

Omstandigheden tijdens het fotograferen in het blauwe uur

Tijdens het gouden uur – dat aan het blauwe uur voorafging – was het licht nog hard. Zelfs zo hard dat we weinig fotografeerden. Dat zorgde er wel voor dat we een goede positie – en daarmee voor ons mooie compositie – konden vinden. Een complicerende factor aan de Opaalkust was wel, dat het water erg snel terugtrok. Het strand voor je verandert dan snel.

De omstandigheden om te fotograferen in het blauwe uur waren ideaal. Er was nauwelijks bewolking en stof in de lucht. Het blauwe uur werd dan ook echt blauw. Verder stond er nauwelijks wind. Een fijne situatie om in te fotograferen, die ook voor rust in de foto zorgt.

Benaderen van je onderwerp

Bij het maken van de foto is voor een laag standpunt gekozen. De voorste steen ligt op minder dan één meter voor de camera. Het zand zorgt voor een invoerende lijn en diepte. De blauwe tinten zijn overduidelijk aanwezig. Het warme licht boven de horizon zorgt voor een mooi kleurcontrast in de foto.

Gebruikte apparatuur

Om de foto te maken is de volgende apparatuur is gebruikt:

  • Camera: Nikon D850
  • Objectief: Nikkor 16-35mm f4
  • Statief: Leofoto Ranger EF-324C
  • Filters: NiSi 2 stops hard verloop filter, True color polarisatiefilter
  • Nabewerkt in Lightroom Classic

Fotograferen in het blauwe uur: De foto

fotograferen in het blauwe uur aan de Franse Opaalkust

Ontdek meer over het blauwe uur en gouden uur.

Workshops waarin je tijdens het blauwe uur fotografeert

We organiseren enkele meerdaagse workshops waarin je tijdens het blauwe uur fotografeert.

De groep bestaat uit maximaal 10 personen. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. Je krijgt 1-op-1 begeleiding op jouw niveau van 2 ervaren, fulltime professionele fotografen. Yvonne en Frank hebben samen al ruim 20 jaar ervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie.

Verwacht tijdens de workshops veel tips en adviezen, waardoor jij meer inzichten in en ervaring krijgt met landschapsfotografie. Natuurlijk is er ruimte om vragen te stellen. En als je wilt, gaan we samen op zoek naar de foto die jij graag wilt maken.

Of kijk hier voor alle workshops.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *