Fotograferen met je smartphone in slecht licht levert volgens veel smartphonefotografen slechte foto’s op. Gelukkig is de realiteit anders. Ontdek hoe je prachtige foto’s kunt maken bij slecht licht en het beste uit je smartphonefotografie haalt.

Met je smartphone in slecht licht fotograferen

Laten we meteen een veelvoorkomend misverstand uit de weg ruimen. Er bestaat niet zoiets als slecht licht. Het vinden van het perfecte licht – als dat al bestaat – is echter een uitdaging waar we allemaal voor staan. Ondanks onze beste inspanningen is het ideale licht de afgelopen jaren ongrijpbaar gebleven.

Maar – terwijl we ons verdiepten in de wereld van fotografie – ontdekten we hoe we het beste uit elke lichtsituatie konden halen en foto’s maakten die de beperkingen trotseerden.

Gefotografeerd met een smartphone in slecht licht.

Deze met tegenicht belichte scène verwijst naar een belichtingssituatie waarbij de primaire lichtbron zich achter het onderwerp bevindt. Dit resulteert in een slecht verlicht onderwerp dat in een diepe schaduw ligt. De contouren van het onderwerp zijn zichtbaar en in dit geval ook herkenbaar. Echter, kleur en details ontbreken.

Allerlei soorten licht

De soorten licht die in de categorie van slecht licht vallen, zijn hard licht en situaties waarin het donker is. We leggen beide soorten licht uit.

Hard licht

Hard licht komt vaak voor wanneer de zon fel schijnt of bij intens kunstlicht binnenshuis. Dit creëert een situatie met een hoog contrast, waardoor delen van de foto er ofwel overbelicht (wit) of onderbelicht (zwart) uitzien. Om deze uitdaging te overwinnen en visueel aantrekkelijkere beelden vast te leggen, kunnen twee eenvoudige oplossingen worden gebruikt om met hard licht om te gaan:

Oplossing 1: fotografeer met filters

Dit vergt misschien iets meer werk, maar het is de beste oplossing. We bedoelen niet dat je een of andere app gebruikt. Je gebruikt feitelijk een fysiek filter dat je voor de camera van je mobiele telefoon plaatst.

Je zult even moeten wennen aan deze manier van foto’s maken. Wij doen dit al jaren met uitstekende resultaten.

Fotoreis Beterelandschapsfoto Opaalkust Noord Frankrijk Fort Betere Landschapsfoto

Oplossing 2: fotografeer in een andere richting

Deze oplossing is de eenvoudigste, maar niet onze voorkeursmethode om foto’s te maken: fotografeer in een andere richting. Als het contrast iets kleiner is, wordt je foto mooier om naar te kijken. De schaduwen zijn minder diep en kleur en details worden zichtbaar.

IMG 8853 2 Betere Landschapsfoto
IMG 9328 2 Betere Landschapsfoto

Wil je jouw smartphone fotografie echt naar een hoger niveau tillen? Ontdek de digitale Smartphone Fotocoach. Die heb je bijna altijd bij je. Eenvoudige uitleg | 57 onderwerpen | Meer dan 150 tips.

Digitale Foto coach

mockup template of a latin female holding iphone 6 plus a10776 cover foto product website Betere Landschapsfoto

Weinig licht

Bij weinig licht heeft elke camera moeite om een goede foto te maken, zelfs de Hubble telescoop. Mobiele telefoons compenseren lage lichtomstandigheden met een hoge ISO-waarde. En dat is nu net het grote nadeel van een smartphone. Als de ISO-waarde omhoog gaat, daalt de kwaliteit van het beeld.

Om dit te begrijpen, kijken we even naar hoe smartphones werken, maar we houden het simpel. Mobiele telefoons hebben kleine sensoren en veel pixels. Als het donker is, moet de ISO-waarde omhoog, wat ruis in de foto’s veroorzaakt en de details minder zichtbaar maakt. Dit gebeurt omdat de sensor van een smartphone klein is en de pixels dicht op elkaar zitten.

Maar dit hoeft geen direct probleem te zijn. Ook hier hebben we twee oplossingen voor je:

Oplossing 1: vergroot de foto niet

Zolang je de gemaakte foto bekijkt op het scherm van je mobiele telefoon, hoef je je weinig zorgen te maken. Het kwaliteitsverlies is niet of nauwelijks zichtbaar. Als je de foto op een groot beeldscherm bekijkt, inzoomt of afdrukt, zul je al snel het verlies aan kwaliteit zien.

Oplossing 2: fotografeer manueel, ook met je mobiele telefoon

Deze handmatige ingreep vereist enige technische kennis van fotografie. En voor veel smartphones heb je ook een extra app nodig.

Je kunt de diafragmaopening vergroten en/of de sluitertijd verlengen. De ISO-waarde kan dan laag blijven.

Attachment 1 Betere Landschapsfoto

Meer lezen over het fotograferen met je mobiele telefoon

We schreven al een aantal blogs over het fotograferen met je mobiel. Bekijk de tips eens en pas ze toe in je fotografie.

Conclusie over fotograferen met je smartphone bij slecht licht

Kort gezegd, in de fotografie bestaat geen slecht licht. Sommige foto’s vragen wel om compromissen in kwaliteit. Maar deze compromissen zorgen juist voor creatieve mogelijkheden. Smartphone fotografen kunnen hierdoor nieuwe dingen proberen en hun artistieke visie uitbreiden. Door de beperkingen te omarmen, kunnen unieke en innovatieve resultaten ontstaan die de echte kern van fotografie als vorm van creatieve expressie laten zien. En dat kan dus ook gewoon met je smartphone.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Als gepassioneerde natuurfotografen begrijpen we de kunst van compositie, sfeer en diepte, ongeacht de camera. Smartphonefotografie is niet alleen toegankelijk, maar biedt ook creatieve uitdagingen. We delen een liefde voor zowel traditionele spiegelreflex- als moderne spiegelloze camera’s, maar (h)erkennen de unieke mogelijkheden van een smartphone. Samen streven we naar het vastleggen van de prachtige nuances van de natuur, en nodigen je uit om deze reis met ons te delen.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *