Onlangs waren we in Eindhoven voor een nachtfotografieworkshop. Je kunt ook prachtige foto’s maken met je smartphone in het donker. We leggen uit hoe de foto met een smartphone is gemaakt.

Over nachtfotografie

Eindhoven wordt ook wel de stad van licht genoemd. De naam heeft niets te maken met de gloeilampen van Philips, maar met de luciferproductie in de 19e eeuw.

Tegenwoordig worden steden, en dus ook Eindhoven, verlicht door moderne (LED) lampen. ‘s Avonds levert dit vaak prachtige beelden op. Het kunstmatige licht creëert vaak sfeer. En details die je goed kunt zien bij daglicht, worden vaak minder zichtbaar in het donker. Dat zorgt voor minder afleiding en brengt meestal iets meer rust in de foto’s.

Let op de instellingen van je smartphone

Als je in het donker fotografeert, kan het lastig zijn om je foto’s correct te belichten. Je wilt immers geen foto die te donker is of bijna helemaal zwart. Ook wil je een foto zonder bewegingsonscherpte.

Een echte uitdaging is dan de ISO-waarde. Met de ISO-waarde kun je de gevoeligheid van de camerasensor van je smartphone regelen. In het donker gaat de ISO-waarde automatisch omhoog. Maar dat zorgt voor ruis in je foto. En betekent dat je foto minder mooi is om naar te kijken.

Een grotere hoeveelheid ruis kan minder zichtbaar worden gemaakt door het toepassen van ruisonderdrukking in de nabewerking. Hiervoor kun je bijvoorbeeld Lightroom gebruiken.

Omstandigheden

De omstandigheden waren gunstig. Het was een droge en heldere avond. Het voordeel van een heldere lucht is dat het kunstlicht niet tegen de wolken reflecteert. Die reflecties worden door de camera van je smartphone vastgelegd als een gele gloed. Smaken verschillen, maar wij geven de voorkeur aan een blauwzwarte lucht. En daarvoor hebben we een heldere nacht nodig.

Compositie

De foto werd spontaan genomen. Op het 18 Septemberplein in het stadscentrum vallen altijd de verlichte etalages en de ingang van de fietsenstalling op. De fontein had water rondgespetterd en het trottoir was nat. Dat zorgde voor de reflectie.

De kleuren op de voorgrond zijn voornamelijk warm, en de kleuren op de achtergrond zijn koel. Daardoor zit er veel diepte in de foto. Dat begint op de voorgrond met de lijnen tussen de tegels en wordt versterkt door de gebouwen aan beide zijden van het plein.

Ontdek hier meer over hoe je foto’s met een sterke compositie maakt.

De foto: nachtfotografie in Eindhoven

Nachtfotografie met smartphone in Eindhoven.

Gebruikte smartphone en instellingen

  • Smartphone: iPhone 14 Pro
  • Camera: hoofdcamera
  • ISO-waarde: 640
  • Belichtingscompensatie was niet nodig

De foto is uit de hand genomen en heeft geen ‘last’ van bewegingsonscherpte.

Bewerken van mobiele telefoonfoto’s

Natuurlijk doen we ons best om een foto ‘in de camera’ zo dicht mogelijk bij het gewenste eindresultaat te krijgen. Toch is er altijd ruimte voor verbetering. Of beter gezegd: wat ruimte voor bewerking, zodat je foto eruitziet zoals jij wilt. We zijn gewend om onze foto’s te bewerken. Voor deze foto is Snapseed gebruikt.

Snapseed is een eenvoudige app die je kunt downloaden voor Android en iPhone. De app is gratis. Met een paar basisbewerkingen werd de foto afgerond.

Wil je jouw smartphone fotografie echt naar een hoger niveau tillen? Ontdek de digitale Smartphone Fotocoach. Die heb je bijna altijd bij je. Eenvoudige uitleg | 57 onderwerpen | Meer dan 150 tips.

Digitale Foto coach

mockup template of a latin female holding iphone 6 plus a10776 cover foto product website Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Als gepassioneerde natuurfotografen begrijpen we de kunst van compositie, sfeer en diepte, ongeacht de camera. Smartphonefotografie is niet alleen toegankelijk, maar biedt ook creatieve uitdagingen. We delen een liefde voor zowel traditionele spiegelreflex- als moderne spiegelloze camera’s, maar (h)erkennen de unieke mogelijkheden van een smartphone. Samen streven we naar het vastleggen van de prachtige nuances van de natuur, en nodigen je uit om deze reis met ons te delen.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *