Fotograferen in hard licht levert je meestal niet de meest sfeervolle foto’s op. Toch zijn er mogelijkheden genoeg om mooie foto’s te maken. We geven je 5 direct toepasbare tips voor fotograferen in hard licht.

Er zijn mooiere lichtomstandigheden dan hard licht. Daarover zijn we het eens. Maar als je je volledig door de weersomstandigheden laat leiden, blijven er maar weinig mogelijkheden over om te fotograferen. Ook in omstandigheden met hard licht kun je best mooie foto’s maken.

Hard licht is gewoon een gegeven voor de natuurfotograaf. Je doet er niets aan. En om in hard licht niet te gaan fotograferen is geen optie vinden we. Het komt regelmatig voor dat als we tijd hebben om te fotograferen er hard licht is. Dan zullen we gewoon in hard licht moeten fotograferen.

Het effect van hard licht

De effecten van fotograferen in hard licht zijn niet altijd even fraai.

Korte schaduwen

Vaak staat de zon hoog aan de hemel en is er vrij weinig bewolking. De schaduwen zijn dan kort en diep.

Groot contrast

Heb je ook nog eens te maken met elementen in je foto die gemakkelijk licht reflecteren. Dan is het contrast heel groot. Voordat je het weet heb je last van dichtgelopen schaduwen en/of uitgebeten hooglichten.

Invloed op kleur

En afhankelijk van de richting waarin je fotografeert, worden kleuren flets.

Op papier zien deze effecten er niet gunstig uit. En toch heb je mogelijkheden genoeg.

Bekijk de video met tips over fotograferen in hard licht

Heb je geen zin om verder te lezen over fotograferen in hard licht? En wil je de oplossingen in de praktijk zien werken? Bekijk dan de video.

5 Tips voor fotograferen in hard licht

We geven je 5 praktische tips voor fotograferen in hard licht.

Tip 1: Controleer je instellingen

Dit klinkt zo logisch. Maar we zien in de praktijk dat fotografen alweer met een volgende compositie bezig zijn. Terwijl nog niet duidelijk is of de vorige foto’s goed zijn gelukt. Controleer altijd je instellingen. Ga na of je foto scherp is waar je wilt. Maar ook hoe de foto belicht is. Indien nodig, pas je de instellingen aan.

Tip 2: Raadpleeg het histogram

Controleer daarbij altijd het histogram. Je ziet al snel hoe licht en donker in je foto is verdeeld. En tenzij je een high key foto wilt maken, wil je uitgebeten hooglichten voorkomen.

Tip 3: Fotografeer met filters

Een handig hulpmiddel daarbij zijn filters. Zelfs als je niet met lange sluitertijden fotografeert, zullen filters je in situaties met hard licht helpen. Met een polarisatiefilter verminder je schitteringen. Vaak zijn die schitteringen de lichtste delen in de foto.

En met een grijs verloopfilter verklein je het contrast tussen de voorgrond en lucht. We maken bijna alle foto’s met deze twee filters.

Tip 4: Fotografeer met lange sluitertijden

We gaan verder met de tips voor fotograferen in hard licht. Vooral aan de kust ben je er dan nog niet. Het schuim op het water zorgt in een hard licht-situatie al snel voor uitgebeten hooglichten. Met een grijsfilter verleng je de sluitertijd. En daarmee smeer je als het ware de hooglichten uit.

Tip 5: Toch maar de compositie aanpassen?

In het allerlaatste geval pas je de compositie aan. Vaak is een kleine aanpassing genoeg om bijvoorbeeld flare te voorkomen en het contrast te verminderen. De aanpassing kan betekenen dat je net iets meer inzoomt. Of dat je je camera iets van de lichtbron – de zon in natuurfotografie – draait.

Conclusie voor 5 tips voor fotograferen in hard licht

In situaties met hard licht heb je genoeg mogelijkheden om aantrekkelijke foto’s te maken. Met een paar eenvoudige aanpassingen kun je de effecten van hard licht in ieder geval voor een belangrijk deel voorkomen. Probeer ze maar eens. Je zult merken dat de mogelijkheden om mooie foto’s te maken toenemen.

Workshops

Fotograferen in hard licht komt vaak voor, ook tijdens de workshops. Hét ideale moment om deze soms lastige situaties voor altijd onder de knie te krijgen.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *