Fotograferen in hard licht levert je meestal niet de meest sfeervolle foto’s op. Toch zijn er mogelijkheden genoeg om mooie foto’s te maken. We geven je 5 direct toepasbare tips voor fotograferen in hard licht.
Er zijn mooiere lichtomstandigheden dan hard licht. Daarover zijn we het eens. Maar als je je volledig door de weersomstandigheden laat leiden, blijven er maar weinig mogelijkheden over om te fotograferen. Ook in omstandigheden met hard licht kun je best mooie foto’s maken.
Hard licht is gewoon een gegeven voor de natuurfotograaf. Je doet er niets aan. En om in hard licht niet te gaan fotograferen is geen optie vinden we. Het komt regelmatig voor dat als we tijd hebben om te fotograferen er hard licht is. Dan zullen we gewoon in hard licht moeten fotograferen.
Het effect van hard licht
De effecten van fotograferen in hard licht zijn niet altijd even fraai.
Korte schaduwen
Vaak staat de zon hoog aan de hemel en is er vrij weinig bewolking. De schaduwen zijn dan kort en diep.
Groot contrast
Heb je ook nog eens te maken met elementen in je foto die gemakkelijk licht reflecteren. Dan is het contrast heel groot. Voordat je het weet heb je last van dichtgelopen schaduwen en/of uitgebeten hooglichten.
Invloed op kleur
En afhankelijk van de richting waarin je fotografeert, worden kleuren flets.
Op papier zien deze effecten er niet gunstig uit. En toch heb je mogelijkheden genoeg.
Bekijk de video met tips over fotograferen in hard licht
Heb je geen zin om verder te lezen over fotograferen in hard licht? En wil je de oplossingen in de praktijk zien werken? Bekijk dan de video.
5 Tips voor fotograferen in hard licht
We geven je 5 praktische tips voor fotograferen in hard licht.
Tip 1: Controleer je instellingen
Dit klinkt zo logisch. Maar we zien in de praktijk dat fotografen alweer met een volgende compositie bezig zijn. Terwijl nog niet duidelijk is of de vorige foto’s goed zijn gelukt. Controleer altijd je instellingen. Ga na of je foto scherp is waar je wilt. Maar ook hoe de foto belicht is. Indien nodig, pas je de instellingen aan.
Tip 2: Raadpleeg het histogram
Controleer daarbij altijd het histogram. Je ziet al snel hoe licht en donker in je foto is verdeeld. En tenzij je een high key foto wilt maken, wil je uitgebeten hooglichten voorkomen.
Tip 3: Fotografeer met filters
Een handig hulpmiddel daarbij zijn filters. Zelfs als je niet met lange sluitertijden fotografeert, zullen filters je in situaties met hard licht helpen. Met een polarisatiefilter verminder je schitteringen. Vaak zijn die schitteringen de lichtste delen in de foto.
En met een grijs verloopfilter verklein je het contrast tussen de voorgrond en lucht. We maken bijna alle foto’s met deze twee filters.
Tip 4: Fotografeer met lange sluitertijden
We gaan verder met de tips voor fotograferen in hard licht. Vooral aan de kust ben je er dan nog niet. Het schuim op het water zorgt in een hard licht-situatie al snel voor uitgebeten hooglichten. Met een grijsfilter verleng je de sluitertijd. En daarmee smeer je als het ware de hooglichten uit.
Tip 5: Toch maar de compositie aanpassen?
In het allerlaatste geval pas je de compositie aan. Vaak is een kleine aanpassing genoeg om bijvoorbeeld flare te voorkomen en het contrast te verminderen. De aanpassing kan betekenen dat je net iets meer inzoomt. Of dat je je camera iets van de lichtbron – de zon in natuurfotografie – draait.
Conclusie voor 5 tips voor fotograferen in hard licht
In situaties met hard licht heb je genoeg mogelijkheden om aantrekkelijke foto’s te maken. Met een paar eenvoudige aanpassingen kun je de effecten van hard licht in ieder geval voor een belangrijk deel voorkomen. Probeer ze maar eens. Je zult merken dat de mogelijkheden om mooie foto’s te maken toenemen.
Workshops
Fotograferen in hard licht komt vaak voor. Zeker ook tijdens de workshops. Wat ons betreft ideale omstandigheden om je hobby nog beter onder de knie te krijgen. Je fotografeert immers onder begeleiding.
Je krijgt 1-op-1 begeleiding op jouw niveau van 2 ervaren, fulltime professionele fotografen. Er zijn maximaal 10 deelnemers.
Yvonne en Frank hebben samen al ruim 20 jaar ervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. Verwacht tijdens de workshops veel tips en adviezen, waardoor jij meer inzichten in en ervaring krijgt met natuurfotografie.
Natuurlijk is er ruimte om vragen te stellen. En als je wilt, gaan we samen op zoek naar de foto die jij graag wilt maken.
Filters
kust

Filters landschap

Weekend Zeeland

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.
Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!
Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.
Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.
Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.
Geef een reactie