Bijna iedereen heeft een smartphone met een camera. En bijna iedereen maakt er foto’s mee. Of het nu gaat om ‘gewoon’ alledaagse dingen of bijvoorbeeld een kinderfeestje of vakantie. Wist je dat je eenvoudig meer uit je mobiele camera kunt halen? Hier zijn 5 slimme fotografietips om je foto’s te verbeteren.

Tip 1: je smartphone is super compleet

Jarenlang worstelden smartphonecamera’s om de kwaliteit van spiegelreflex- en systeemcamera’s bij te benaderen. Echter, de kwaliteit van mobiele telefoons en dan vooral hun camera’s verbetert constant.

De nieuwste mobiele telefoons bieden nu de mogelijkheid om mobiele telefoonfoto’s vast te leggen die op gelijke voet staan met “echte” camera’s. Zelfs als je niet goed bekend bent met de technische aspecten, kun je nog steeds het beschikbare licht, je omgeving en je creativiteit benutten om indrukwekkende foto’s te maken.

Eén van de belangrijkste voordelen van smartphones is dat ze op het gebied van fotografie steeds beter én completer worden. Niet alleen kun je mooiere foto’s maken, maar je kunt ook instellingen aanpassen zoals bijvoorbeeld scherptediepte, ISO-waarde en sluitertijd. Bovendien kun je je foto’s rechtstreeks op je smartphone bewerken en ze gemakkelijk delen op social media.

Tip: 2 Kies het scherpstelpunt

Een van de essentiële aspecten om betere foto’s te maken met je mobiele telefoon is het bewust kiezen van het scherpstelpunt. In plaats van je camera automatisch te laten beslissen waarop scherpgesteld moet worden, kun je handmatig het focuspunt selecteren. Dit doe je door op de gewenste plek op het scherm te tikken. Op deze manier krijg je meer controle over welk deel van de foto scherp wordt weergegeven en welk deel een zachtere achtergrond krijgt.

Experimenteer met het selecteren van verschillende scherpstelpunten en ontdek hoe dit je foto’s naar een hoger niveau tilt. Het bewust kiezen van het scherpstelpunt opent nieuwe mogelijkheden om de focus te leggen op wat echt belangrijk is in jouw fotografie.

Smartphone fotografietips voor scherpstellen

Tip 3: Gebruik de volumeknop als ontspanknop

Laten we kijken naar de volgende slimme tip voor het maken van geweldige foto’s met je mobiele telefoon. Voortbouwend op het vorige advies hebben we een vernuftige truc voor je: maak gebruik van de volumeknop als ontspanknop. Hoewel de knop op het scherm ongetwijfeld handig is, kan het soms lastig zijn om erop te drukken, afhankelijk van hoe je je telefoon vasthoudt.

Dat is waar de volumeknop van de audio van pas komt! Afhankelijk van het model van je smartphone, druk eenvoudig op de “+” of “-” knop om de perfecte foto te maken.

Maar wacht, er is meer! Je kunt zelfs je draadloze oordopjes gebruiken als afstandsbediening, wat een extra niveau van gemak toevoegt aan je fotografie-ervaring.

Betere Smartphonefoto 5 Slimme Tips Voor Het Fotograferen Met Je Smartphone Betere Landschapsfoto

Tip 4: Voorkom foto’s met een scheve horizon

Een scheve horizon is meestal niet zo mooi, tenzij je bewust een creatief effect nastreeft.

Als je het raster op je smartphone inschakelt, heb je een handige tool om een scheve horizon te vermijden. Het is niet perfect, maar maak gebruik van deze eenvoudige functie en je hebt er voordeel van. Dit helpt ook bij de vlakverdeling in de afbeelding.

Smartphone fotografietips voor een rechte horizon.

Wil je jouw smartphone fotografie echt naar een hoger niveau tillen? Ontdek de digitale Smartphone Fotocoach. Die heb je bijna altijd bij je. Eenvoudige uitleg | 57 onderwerpen | Meer dan 150 tips.

Digitale Foto coach

mockup template of a latin female holding iphone 6 plus a10776 cover foto product website Betere Landschapsfoto

Tip 5: Nabewerking van je foto’s is heel eenvoudig in smartphonefotografie

Laten we het hebben over nabewerking, een waardevol hulpmiddel om je foto’s te verbeteren. We zullen eerlijk tegen je zijn: nabewerking alleen zal een slecht genomen foto niet redden. Deze inzichten hebben we opgedaan tijdens onze bijna 25 jaar ervaring als professionele fotografen. Echter, nabewerking kan je afbeeldingen dat extra beetje geven, een vleugje magie toevoegen waardoor ze tot leven komen. Gelukkig zijn er talloze apps beschikbaar om je hierbij te helpen.

Voel je vrij om alle opties te verkennen, maar we raden aan om één of een paar nabewerkings-apps te kiezen die echt bij je passen en de gewenste resultaten opleveren. Aangezien we net aan dit blog beginnen, hebben we nog geen uitgebreide vergelijking van de apps uitgevoerd. Desalniettemin willen we twee apps benadrukken die onze aandacht hebben getrokken en het verdienen om in de schijnwerpers te staan.

Snapseed

Een volledig gratis app waarin je veel instellingen kunt aanpassen en filters kunt gebruiken, is Snapseed. We gebruiken Snapseed al een tijdje voor onze telefoonfoto’s.

Logo Snapseed Betere Smartphonefoto Betere Landschapsfoto

Lightroom Mobile

De versie van Lightroom voor je smartphone. Wat ons betreft is dit een geweldige app. We bewerken al onze foto’s in Lightroom Classic op de computer sinds 2011. Dit maakt Lightroom mobile heel gemakkelijk voor ons. Dit is een betaalde versie en naar onze mening is het de moeite waard.

Logo Lightroom Betere Smartphonefoto Betere Landschapsfoto

Meer lezen over smartphone fotografie

Fotografeer je met je mobiele telefoon? Lees dan ook eens het blog over invoerende lijnen en diepte. Een ander interessant artikel gaat over fotograferen in slecht licht.

Conclusie

We dagen je uit om de 5 slimme tips voor betere smartphonefoto’s te gebruiken. Of het nu gaat om het volledige potentieel van je smartphone benutten, creatief scherpstellen, handige volumeknop-trucs, het vermijden van scheve horizonnen of het ontdekken van eenvoudige nabewerkingsmogelijkheden, deze adviezen tillen je smartphonefotografie naar een hoger niveau.

Ontdek hoe je met gemak verbluffende beelden vastlegt en je fotografie-ervaring optimaliseert. Experimenteer, leer en geniet van de kracht van je mobiele camera.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Als gepassioneerde natuurfotografen begrijpen we de kunst van compositie, sfeer en diepte, ongeacht de camera. Smartphonefotografie is niet alleen toegankelijk, maar biedt ook creatieve uitdagingen. We delen een liefde voor zowel traditionele spiegelreflex- als moderne spiegelloze camera’s, maar (h)erkennen de unieke mogelijkheden van een smartphone. Samen streven we naar het vastleggen van de prachtige nuances van de natuur, en nodigen je uit om deze reis met ons te delen.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *