Misschien heb je er al van gehoord: de regel van derden. De regel helpt je bij het vaststellen van de compositie tijdens het fotograferen. Ontdek hoe je deze eenvoudige regel kunt gebruiken in smartphonefotografie.

Wil je je mobiele telefoon fotografie naar een hoger niveau tillen? Wil je de geheimen van sterke composities leren kennen en prachtige foto’s maken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Misschien heb je je ooit afgevraagd over hoe de regel van derden van invloed is op je foto’s. Laten we er samen induiken en de kunst van compositie verkennen.

De regel van derden in Smartphone fotografie

Fotografie is een kunst zonder strikte regels, maar eerder een reeks richtlijnen om je vaardigheden te verbeteren. Beschouw ze als waardevolle vertrekpunten op je creatieve reis. Hoewel deze richtlijnen bestaan om een reden – en je kunnen helpen bij het vastleggen van betere en mooiere foto’s – is het belangrijk te onthouden dat het naleven ervan geen perfectie garandeert. Schoonheid overstijgt regels – een prachtige foto kan ontstaan – zelfs wanneer deze afwijkt van de norm. Omarm de richtlijnen, maar vertrouw ook op je instincten en laat je unieke perspectief doorschijnen in elke opname die je maakt.

Wat is de regel van derden?

De regel beschrijft de verdeling van de afbeelding in negen gelijke vlakken. Als je het raster op je telefoon activeert, zie je dat de vlakken worden gescheiden door twee horizontale en twee verticale lijnen. Als je het onderwerp op één van de snijpunten van de lijnen plaatst, oogt de foto ‘aangenamer’. Het onderwerp heeft dan 1/3de ruimte in zowel horizontale als verticale richting aan één kant. En aan de andere kant 2/3de ruimte.

Gebruik voor de regel van derden het grid

Afwijken mag, graag zelfs

En natuurlijk kun je afwijken van het vertrekpunt. Kijk maar eens naar het onderstaande voorbeeld. Hierin is de horizon een stuk lager gelegd. Waarom? De dreigende lucht was interessanter dan de voorgrond.

Wijk ook in smartphone fotografie gerust af van de regel van derden.

Wil je jouw smartphone fotografie echt naar een hoger niveau tillen? Ontdek de digitale Smartphone Fotocoach. Die heb je bijna altijd bij je. Eenvoudige uitleg | 57 onderwerpen | Meer dan 150 tips.

Digitale Foto coach

mockup template of a latin female holding iphone 6 plus a10776 cover foto product website Betere Landschapsfoto

Activeer het grid in je smartphone

Wist je dat de meeste mobiele telefoons zijn uitgerust met een ingebouwde rasterfunctie? Het is vaak te vinden in de standaard camera-app. Maak gebruik van deze functie en schakel het raster in. Je zult verbaasd zijn over hoe het je fotografie kan verbeteren. Het raster fungeert als een handige gids, waardoor je je opnamen effectiever kunt samenstellen en betere resultaten kunt behalen. Vergeet deze eenvoudige maar krachtige tool niet, die je mobiele fotografiespel naar nieuwe hoogten kan tillen.

Wijk gerust af van de regel van derden. De horizon ligt hier in het midden.
Het fort staat op ongeveer 1/3 van de linker kant van de foto. Maar merk op dat de horizon in het midden van het beeld ligt.

Conclusie

De regel van derden een waardevolle richtlijn in smartphonefotografie om de compositie van je foto’s te verbeteren. Door het activeren van het grid op je smartphone en het plaatsen van het onderwerp op één van de snijpunten, kun je aangename en gebalanceerde composities creëren.

Het naleven van deze richtlijn is echter geen strikte regel; het is belangrijk om de vrijheid te behouden om af te wijken en je eigen unieke perspectief toe te passen.

Fotografie is een kunst zonder strikte regels, en het is essentieel om zowel op richtlijnen als op instincten te vertrouwen. Kortom, het combineren van de regel van derden met creativiteit en het gebruik van handige tools zoals het grid kan je smartphonefotografie naar nieuwe hoogten tillen en je helpen prachtige en opvallende foto’s te maken.

Kijk ook eens naar het blog over hoe invoerende lijnen in je foto’s brengen.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Als gepassioneerde natuurfotografen begrijpen we de kunst van compositie, sfeer en diepte, ongeacht de camera. Smartphonefotografie is niet alleen toegankelijk, maar biedt ook creatieve uitdagingen. We delen een liefde voor zowel traditionele spiegelreflex- als moderne spiegelloze camera’s, maar (h)erkennen de unieke mogelijkheden van een smartphone. Samen streven we naar het vastleggen van de prachtige nuances van de natuur, en nodigen je uit om deze reis met ons te delen.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *