Misschien heb je er al eens over gehoord of gelezen. Er zijn fotografen die met een voorzetlens fotograferen. Maar wat is dat, een voorzetlens? En wat kun je er mee? We leggen het je uit.

Wat is een voorzetlens

Een voorzetlens schroef je op de voorzijde van je objectief. Het resultaat? Het onderwerp komt groter in beeld, je kunt dichterbij scherp stellen én je scherptediepte wordt kleiner. Het lijkt precies alsof je met een macro objectief fotografeert.

DSC1535 Betere Landschapsfoto
Brandpuntafstand 150mm, f 2.8 met voorzetlens

Wanneer gebruik je een voorzetlens

Je gebruikt een voorzetlens als je dichterbij wilt scherpstellen dan de kortste scherpstelafstand van je objectief toelaat. Door de eigenschappen van een voorzetlens, wordt deze meestal in de macrofotografie gebruikt. Officieel spreken we van macrofoto’s als de vergroting minimaal 1:1 is. Afhankelijk van het objectief dat je gebruikt, en de sterkte, wordt de vergroting bepaald. Als je naar een foto kijkt, zul je overigens niet of nauwelijks kunnen zien of je de 1:1 vergroting hebt bereikt. Staar je daar vooral niet blind op. Fotografie is een creatieve hobby met technische hulpmiddelen en niet anders om.

Zo ziet de close up lens van NiSi er uit.
NiSi close up lens op een 24-70mm objectief.

Vooral geschikt voor Macrofotografie

Ook al is je vergroting niet perfect 1:1, met de meeste voorzetlenzen kom je in de buurt. Het laatste jaar hebben we een voorzetlens in onze cameratas. En ze komt er ook regelmatig uit. Met een brandpuntafstand van meer dan 50mm vinden wij dat we goede resultaten behalen.

Kies voor kwaliteit

Met een voorzetlens zul je altijd iets aan beeldkwaliteit inleveren. Je plaatst immers extra glas tussen het onderwerp en de sensor van je camera. Er zijn veel verschillende voorzetlenzen te koop. Kies in ieder een product met een goede kwaliteit glas. Zelf werken we met de NiSi close up lens kit.

Voordelen van de NiSi close up lens kit

Als je een voorzetlens hebt, heb je een aantal fijne voordelen. Voor deze specifieke voorzetlens zetten wij ze op een rijtje:

  • Je hoeft niet per se een macrolens mee te nemen of zelfs maar te hebben
  • Je hoeft in het veld geen objectieven te wisselen
  • Geen lichtverlies zoals bij tussenringen
  • Geen data verlies zoals bij een groot aantal goedkope tussenringen
  • Goede kwaliteit optisch glas
  • Je autofocus blijft werken, bij tussenringen is dat afhankelijk van het type

We schreven eerder een review over de NiSi close up lens kit.

Sfeerimpressie NiSi close up lenskit

Voorbeeldfoto’s gemaakt met een voorzetlens

We laten je 3 foto’s zien die we met deze voorzetlens van NiSi hebben gemaakt.

Voorzetlens bestellen

Wil je ook met een goede voorzetlens fotograferen? Kies dan voor de NiSi Close up lens kit. Deze voorzetlens is geschikt in 3 maten beschikbaar:

  • Voor objectieven met een diameter tot 77mm. Adapterringen van 67 en 72mm worden standaard meegeleverd. Met deze lens is de vergroting bij 200mm brandpuntfstand 1:1.
  • Voor objectieven met een diameter tot 58mm. Adapterringen van 52 en 49mm worden standaard meegeleverd. Met deze lens is de vergroting bij 200mm brandpuntfstand 1:1.
  • Voor objectieven met een diameter tot 49mm. Adapterringen van 62 en 67mm worden standaard meegeleverd. Met deze lens is de vergroting bij 110mmbrandpuntfstand 1:1. Op een Nikon 105mm, Canon 100mm en Sony 90mm macro objectief is de vergroting 2x.
Een voorbeeld uit de workshop macrofotografie Soft Focus

voorzetlens combineren met een macrorails

De scherptediepte is heel klein als je met een voorzetlens fotografeert. NiSi heeft een handig hulpmiddel ontwikkeld, waarmee je zeer nauwkeurig kunt scherpstellen en dus ook de scherptediepte heel nauwkeurig kunt bepalen: de macro rails. Door aan het instelwiel te draaien, kun je je camera en objectief verplaatsen en wordt het scherpstellen een stuk makkelijker.

Met de NiSi Macro Focusing Rail aan de slag

Wil je een workshop macrofotografie volgen? Kijk dan eens naar dit overzicht.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *