Elke smartphone werkt op een andere manier. Toch zijn de meeste functies hetzelfde en kunnen vergelijkbare foto’s opleveren. In dit blog bekijken we de iPhone. We geven je praktische tips voor het fotograferen met deze smartphone. Ontdek hoe je snel betere en mooiere foto’s kunt maken.

Heb je geen iPhone? Geen zorgen. Ongeveer 80% van de mensen met een smartphone heeft er geen. Toch kun je de tips waarschijnlijk ook gewoon toepassen op jouw telefoon.

Fotograferen met je Iphone

In dit blog over het maken van foto’s met je iPhone geven we je 5 praktische tips die je vrijwel altijd kunt toepassen.

Tip 1: Snel toegang krijgen tot je camera via het vergrendelscherm

Als je snel een foto wilt maken, en je hebt je mobiele telefoon nog niet bij de hand, kan het moment dat je een foto wilt vastleggen al voorbij zijn. Dat is gewoon pech.

Maar heb je je smartphone al bij de hand en is het scherm nog steeds vergrendeld? Geen zorgen. Op het vergrendelscherm bevindt zich het camerapictogram rechtsonder. Druk of swipe en open de camera -app. En je kunt razendsnel je foto maken.

Tip 2: Maak altijd gebruik van live foto’s

We hebben deze tip onlangs gekregen van een andere iPhone-gebruiker. Als fotografen zijn we gewend om één foto per keer te nemen. Met een iPhone is dat natuurlijk ook mogelijk. Maar misschien maak je de foto op het verkeerde moment. Je model heeft een vreemde gezichtsuitdrukking of je hebt alleen de autolichten van die ene supercar in beeld en de rest niet.

Door je foto’s te nemen in de modus ‘Live foto’, is de kans dat je de perfecte opname krijgt vele malen groter. Met Live foto maakt je iPhone een korte video van een paar seconden. Uit die video kun je het ene beeld halen dat je wilt gebruiken. Zo werkt het:

  • Open de Foto’s app
  • Selecteer de gewenste foto die je als Live foto maakte
  • Klik op wijzigen
  • Klik op het live foto’s icoontje
  • In de tijdlijn kies je het gewenste moment
  • Kli op gereed. Je mobiele telefoon slaat de gewenste foto voor je op

Dat is gemakkelijk toch?

iPhone fotografie gemakkelijk gemaakt met deze 5 tips.

Tip 3: Houd controle over belichting en het scherpstelpunt

Je iPhone is uitgerust met één of meerdere goede lenzen. En de software met AI-functie (Artificial Intelligence) is ook goed. Maar het kan altijd beter. Je telefoon kan niet alles, en soms moet je gewoon een handje helpen.

Zorg ervoor dat je controle houdt over de belichting. En dat je scherpstelt waar je het wilt. Dit kun je doen door de standaard camera-app van je iPhone te gebruiken.

Iphone Photography Better Smartphone Photo Focus Betere Landschapsfoto

Tip 4: Supersnelle switch naar video

Als je in de cameratoepassing bent en een video wilt maken, kun je naar de videofunctie van je mobiele telefoon vegen. Maar het kan nog sneller. Door eenvoudig de ontspanknop in de fotofunctie ingedrukt te houden, begint je iPhone met het opnemen van de video.

Wil je jouw smartphone fotografie echt naar een hoger niveau tillen? Ontdek de digitale Smartphone Fotocoach. Die heb je bijna altijd bij je. Eenvoudige uitleg | 57 onderwerpen | Meer dan 150 tips.

Digitale Foto coach

mockup template of a latin female holding iphone 6 plus a10776 cover foto product website Betere Landschapsfoto

Tip 5: Snel en oneindig inzoomen

Wist je dat jouw iPhone supersnel kan zoomen? Als je in de Camera-app bent, zie je de zoomfactor onderaan het scherm. Bij de iPhone 14 Pro begint dit bijvoorbeeld bij 0,5, dat is je groothoek. De optische zoomfactor gaat tot 3. Door je vinger op een van de cijfers te plaatsen en omhoog te vegen, activeer je de instelknop. Vervolgens kun je perfect traploos inzoomen door je vinger naar links of rechts te bewegen.

Tot een factor van 3 heb je optische zoom. De iPhone – in dit geval gaan we uit van de 14 Pro – schakelt automatisch tussen de 3 lenzen. Je behoudt een goede beeldkwaliteit. Je hebt waarschijnlijk gezien dat je tot 15 keer kunt inzoomen. Maar boven de factor 3 is er sprake van digitale zoom. De beeldkwaliteit neemt dan snel af. Hoe ver je wilt inzoomen, is natuurlijk aan jou.

Dit is de verkorte versie van de 5 tips voor het fotograferen met je iPhone. Oefen met fotograferen wanneer je er zin in hebt en tijd hebt. Je foto’s zullen ervan profiteren. En bekijk ook 5 slimme tips voor het fotograferen met je smartphone. Want die tips zullen je ook helpen.

Iphone Photography Better Smartphone Photo Zoom Betere Landschapsfoto

Ontdek meer over smartphone fotografie in deze blogs

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Als gepassioneerde natuurfotografen begrijpen we de kunst van compositie, sfeer en diepte, ongeacht de camera. Smartphonefotografie is niet alleen toegankelijk, maar biedt ook creatieve uitdagingen. We delen een liefde voor zowel traditionele spiegelreflex- als moderne spiegelloze camera’s, maar (h)erkennen de unieke mogelijkheden van een smartphone. Samen streven we naar het vastleggen van de prachtige nuances van de natuur, en nodigen je uit om deze reis met ons te delen.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *