Fotografie is een kunst die geduld en aandacht vereist. Het is verleidelijk om steeds op verschillende locaties te fotograferen. In dit blog ontdek je waarom het nemen van tijd op een locatie essentieel is voor het maken van betere natuurfoto’s.

Verbeter je natuurfotografie: 5 praktische tips

Het verkennen van nieuwe locaties kan nieuwe energie en inspiratie brengen. Maar ook op vertrouwde plekken kun je nog verrassende ontdekkingen doen. Locaties waar je je natuurfoto’s maakt kunnen immers veranderen.

Soms kan het zelfs lonen om de camera eens thuis te laten en simpelweg de omgeving in je op te nemen, zonder afgeleid te worden door technische aspecten. En hoewel fotograferen tijdens zonsopkomst en zonsondergang een populaire keuze is, zullen we zien dat het verkennen van verschillende tijdstippen van de dag kan leiden tot verrassende en unieke foto’s. Kortom, neem de tijd, ontdek bekende nieuwe locaties, kijk naar beneden en laat je camera af en toe rusten om jouw fotografie naar een hoger niveau te tillen.

In dit blog geven we je vijf tips. Ze zijn heel eenvoudig en écht de moeite waard om zelf toe te passen.

AAI3943 Betere Landschapsfoto

Tip 1: Gun jezelf de tijd op een locatie

Neem de tijd als je gaat fotograferen. Zeker als je een locatie niet kent. Meerdere locaties op één dag verkennen en fotograferen levert niet je beste foto’s op. Als je goed om je heen kijkt – de ene fotograaf wil dat met camera doen en de andere zonder – zul je mogelijke composities ontdekken. Neem de tijd en je ziet meer of andere dingen.

Licht en contrast

En vergeet het licht en contrast niet. Iets kan er zonder camera geweldig uitzien. Bedenk dan hoe je het landschap voor je vast wilt leggen. Kijk niet alleen naar de compositie maar ook naar het licht en contrast.

Er kan veel of weinig licht zijn. Dat heeft bijvoorbeeld invloed op je sluitertijd. En wat dacht je van het contrast. Het meest eenvoudige contrast is dat tussen de voorgrond en de lucht. Vaak is de voorgrond donkerder dan de lucht. Zorg ervoor dat je voldoende kleur en detail in de voorgrond laat zien.

Het tegenovergestelde is natuurlijk ook mogelijk. Wat op het eerste oog onaantrekkelijk is om vast te leggen, kan geweldige foto’s opleveren.

Tip 2: Ontdek locaties die je al kent opnieuw

Een nieuwe locatie kan je nieuwe energie geven. Nieuwe energie die je – deels – kunt gebruiken voor je fotografie. Locaties die écht nieuw voor je zijn, vragen meer tijd om te ontdekken. Je moet ze eerst vinden. Google maps, social media of bijvoorbeeld een blog kan je daarbij helpen. Vervolgens moet je nog naar zo’n locatie toe.

DSC5797 Betere Landschapsfoto
Een plek waar we al vaak hebben gefotografeerd.

Maar ken je de locaties waar je fotografeert al echt goed? Soms is het voldoende om een ander pad in te slaan. De natuur verandert. En daarmee ook de locaties waar je fotografeert. Door de jaren heen zien we subtiele veranderingen. Soms ‘verlies’ je daarmee een fotogenieke plek. En op andere momenten ontdek je weer een nieuwe.

Tip 3: Kijk naar beneden

Landschappen zie je niet alleen voor je. Je kunt prachtige foto’s maken van weidse landschappen en wolkenluchten.

Aan de kust zijn het bijvoorbeeld de patronen in het water. Landschappen – of in ieder geval stukjes ervan – liggen vaak gewoon aan je voeten. Als we bij het kustthema blijven kun je denken aan bijvoorbeeld schelpen op het strand.

En in een landschap kun je de voorgrond veel ruimte in je foto’s geven.

Tip 4:  Laat je camera eens thuis

Een fotograaf heeft zijn of haar camera altijd bij zich. Toch? In ons geval is dat niet zo. We gaan regelmatig zonder camera op pad. Dat vinden we ideaal om nieuwe dingen in ons op te nemen, op nieuwe maar ook op bekende locaties. Nemen we de camera toch mee, dan wordt er steevast gefotografeerd. We komen dan niet ver. En dat is niet handig als we een nieuwe locatie willen ontdekken.

Als je de nieuwe omgeving in je opneemt, bedenk je vanzelf potentiële fotolocaties en mogelijkheden. Je wordt niet afgeleid door techniek of wat dan ook. Een volgende keer neem je je camera wel mee en ga je lekker fotograferen. 

Tip 5: Fotografeer niet alleen rondom de zonsopkomst en zonsondergang

Fotograferen tijdens de zonsopkomst en zonsondergang is populair. Het betekent wel dat je op een bepaald moment op een bepaalde plek moet zijn. Weer apps kunnen je helpen. Maar in de praktijk blijkt dat het voorspellen van het weer op lokaal niveau niet eenvoudig is. Zelfs met een gunstige voorspelling wil de praktijk er wel eens anders uit zien.

Een dag heeft 24 uur. Ga eens op een ander moment dan anders op pad om te fotograferen. Je komt vanzelf met andere en misschien wel hele mooie foto’s thuis.

AAA2485 Betere Landschapsfoto

Meer lezen over het maken van betere landschapsfoto’s

Wil je nog meer weten over het maken van mooie landschapsfoto’s? Lees dan de volgende blogs eens:

Conclusie

Als je de tips opvolgt, zal het je fotografie ten goede komen. De tips ogen heel eenvoudig. En dat zijn ze ook. Door bewust meer tijd te besteden op één plek, aan één aspect, aan één situatie vergroot je je creativiteit. Het zal je helpen de ware schoonheid van de natuur vast te leggen. We wensen je heel veel plezier met fotograferen.

Workshops

Wil je eens een praktische workshop natuurfotografie volgen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. We geven het hele jaar door verschillende workshops.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *