Heb je het gevoel dat je vastzit in je fotografie? Dat je niet het plezier uit je hobby haalt dat je zou willen? Dat is helemaal geen vreemde gedachte of gevoel. Laten we eerlijk zijn, dat hebben wij ook wel eens. In dit blog vertellen we hoe wij dit ‘plafond’ doorbreken.

Er zijn verschillende manieren om een stap in je fotografie te maken. Of je nu mooiere foto’s wilt maken, gewoon meer plezier aan je hobby wilt beleven of allebei. Belangrijk is dat je met fotografie bezig blijft.

Natuurlijk kun je gerust even een pauze nemen. Maar maak die pauze niet te lang. Voordat je het weet verlies je je basisvaardigheden. Dan zul je een nog langere weg moeten afleggen om te komen waar je wilt.

Kijk naar andere bronnen voor inspiratie om je fotografie een boost te geven

In de tussentijd kun je al van alles doen om nieuwe inspiratie te krijgen.

Foto’s van andere fotografen

Je kunt eventueel foto’s van andere fotografen bekijken. Kijk niet alleen naar locaties. Betrek de omstandigheden van het moment van fotograferen erbij. En bedenk wat een foto aantrekkelijk maakt om naar te kijken. Vergeet ook de nabewerking niet. Bepaal welke elementen in hun fotografie je inspireren. We bedoelen letterlijk inspireren, want kopiëren werkt nu eenmaal niet.

Kunst en architectuur als inspiratiebron

Bekijk ook eens andere vormen van kunst en bijvoorbeeld architectuur. Andere vormen, structuren, 3D-objecten, materiaalgebruik, contrasten en kleuren brengen je wellicht op een idee.

AAI8955 Betere Landschapsfoto
Architecuur: beweging brengt het gebouw terug tot lijnen en kleur.

Ontdek de wereld zonder camera

En ga eens zonder camera op pad. Fotograferen en wandelen is nu eenmaal lastig te combineren. Je hebt meer tijd om te kijken en geniet op een andere manier. Dat doen we zelf ook regelmatig. En ondanks dat we fotograaf zijn, bevalt ons dat heel goed.

En….je smartphone heb je waarschijnlijk altijd bij je. Daarmee kun je ook fotograferen. Misschien is de technische kwaliteit nog iets minder. Maar de kern van fotografie ligt toch op compositie en sfeer. Daarvoor kun je ook je mobiele telefoon gebruiken.

Initieer een project voor langdurige inspiratie

Wanneer je op zoek bent naar een diepgaande bron van inspiratie en een middel om je creativiteit verder te ontwikkelen, is het wellicht de moeite waard om serieus na te denken over het starten van een natuurfotografie project.

Het opzetten van een project biedt niet alleen een langer traject voor creatieve verkenning, maar opent ook de deur naar een scala aan mogelijkheden voor persoonlijke groei en artistieke ontwikkeling.

Een natuurfotografie project met een langere doorlooptijd stelt je in staat om je ideeën en concepten op een meer diepgaande manier te verkennen. Het geeft je de vrijheid om de tijd te nemen, te experimenteren en je creatieve visie organisch te laten evolueren. Door periodiek terug te keren naar je project, kun je het bekijken met frisse ogen en nieuwe perspectieven, wat de kans vergroot dat je unieke en betekenisvolle elementen aan je werk toevoegt.

Het voordeel van een project met een langere duur is dat het je de flexibiliteit biedt om het af en toe even terzijde te leggen, mocht dat nodig zijn. Het stelt je in staat om andere creatieve impulsen en projecten te omarmen zonder het gevoel te hebben dat je je hoofdproject verwaarloost. Deze afwisseling kan juist nieuwe energie en inspiratie brengen, waardoor je project een dynamisch en evoluerend karakter krijgt.

AAJ1150 Betere Landschapsfoto
Een monochroom beeld, het landschap teruggebracht tot de essentie. Wellicht het thema van een volgend project. De focus kan op monochroom liggen, maar juist ook op de essentie in landschappen. Dát zou een gave uitdaging zijn.

Bovendien stelt het langere tijdsperspectief van een dergelijk project je in staat om dieper in te gaan op technische aspecten, zoals het verfijnen van je fotografische vaardigheden, het experimenteren met diverse stijlen van nabewerking, en het ontwikkelen van een consistente visuele taal. Het geeft je ook de gelegenheid om eventuele obstakels of uitdagingen in je werk te identificeren en te overwinnen, wat bijdraagt aan je groei als fotograaf.

In essentie biedt het initiëren van een project met een langere doorlooptijd een vruchtbare bodem voor zowel creativiteit als persoonlijke ontwikkeling. Het is een reis van diepgaande verkenning en ontdekking, waarbij je de mogelijkheid hebt om je artistieke horizon te verbreden en een blijvende stempel te drukken op je fotografische oeuvre. Dus, overweeg met zorg een project te starten dat niet alleen de tand des tijds doorstaat, maar ook een bron van voortdurende inspiratie en artistieke voldoening vormt.

Probeer eens iets anders dan gebruikelijk

Wil je geen project starten en direct een resultaat boeken? Daag jezelf uit door naar één locatie te gaan. Fotografeer daar met een ander objectief en andere instellingen dan normaal. Je zult merken dat je al direct voor een mooie uitdaging komt te staan.

DSC7068 Betere Landschapsfoto

Ander jaargetijde

Of fotografeer eens op een bekende plek in een ander jaargetijde. Ook in de winter is er veel moois te fotograferen.

AAJ1872 Betere Landschapsfoto
Een winters landschap. Sneeuw bedekt de drukke voorgrond en maakt de foto minder rommelig.

Vergeet de regels

Vergeet de regels die in de fotografie zouden gelden eens. Je kunt denken aan de regel van derden. Dat een foto diepte moet hebben. Of dat de horizon niet in het midden mag liggen. Waarom eigenlijk niet? Zie de regels als uitgangspunten en werk met wat de natuur je geeft. Oefen eens hiermee. Het zorgt ervoor dat je composities sterker worden.

Vereenvoudig Composities In Landschapsfotografie 3 Betere Landschapsfoto

Vergeet social media

En vergeet de likes op social media. Wij fotograferen wat we willen en posten foto’s die wij mooi vinden. We merken dat onze smaak nogal afwijkt van het gemiddelde. En daar hebben we vrede mee. Plezier hebben in het maken van de foto’s, genieten van de omgeving en gewoon een leuke tijd hebben vinden we belangrijker. Dat leidt voor ons vanzelf tot een stukje ontwikkeling. Zodra we een workshop geven staan we gewoon weer 100% op scherp.

Conclusie

Er zijn diverse wegen om vooruitgang te boeken in je fotografie, of je nu streeft naar mooiere foto’s, meer plezier in je hobby, of beide. Het cruciale element is dat je actief blijft bezig zijn met fotografie.

Het nemen van een korte pauze is natuurlijk een mogelijkheid. Maar het is van essentieel belang om deze niet te lang te maken. Het gevaar bestaat dat je je basisvaardigheden verliest, waardoor je een aanzienlijk langere weg moet afleggen om je gewenste niveau te bereiken.

Het verkennen van alternatieve bronnen voor inspiratie is een effectieve benadering. Het bekijken van foto’s van andere fotografen, het absorberen van kunst en architectuur, en zelfs het ontdekken van de wereld zonder camera zijn stimulerende manieren om je creatieve geest te voeden.

Een nog diepere duik in creativiteit en persoonlijke groei kan worden bereikt door het opzetten van een langdurig natuurfotografieproject. Dit biedt niet alleen ruimte voor een uitgebreide verkenning van ideeën en concepten, maar opent ook de deur naar mogelijkheden voor technische verbeteringen en het ontwikkelen van een consistente visuele taal.

ARPS panel Final Betere Landschapsfoto
Het resultaat van een eigen project van een tijdje terug.

Voor degenen die direct resultaten willen zien, zijn er uitdagende alternatieven. Probeer bijvoorbeeld op een andere locatie te fotograferen met verschillende lenzen en sluitertijden dan normaal. Of daag jezelf uit door traditionele fotografische regels te negeren en te werken met wat de natuur je biedt, wat kan leiden tot sterke composities.

Belangrijk is om plezier te hebben in het proces, ongeacht de social mediaprestaties. Geniet van het maken van foto’s, koester de omgeving en ervaar een leuke tijd, want dit leidt vanzelf tot persoonlijke ontwikkeling. De sleutel is consistentie en openstaan voor nieuwe uitdagingen, waarbij elke stap in je fotografische reis een kans biedt voor groei en verbetering.

Begeleiding zorgt voor een flinke sprong in korte tijd

Met professionele begeleiding boek je snel grote vooruitgang. Met de gerichte begeleiding maak je in korte tijd aanzienlijke sprongen in je fotografievaardigheden en creatieve ontwikkeling. Je kunt starten met een e-book met daarin veel voorbeelden en praktische tips.  Of je kiest voor een workshop waarin je direct feedback op je foto’s krijgt en dé foto samen met de workshopleider maakt. En je hebt de mogelijkheid om voor 1-op-1 coaching te kiezen. Met maatwerkopdrachten ga je een uitdagende tijd tegemoet.

E-books

E book Fotograferen Is Een Kunst Cover Tablet Betere Landschapsfoto

Workshops

DSC2326 Betere Landschapsfoto

coaching

Voorbeeldfotos coaching trajecten Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *