De winterperiode staat voor de deur. De dagen worden kouder en nog korter. Net als de andere seizoenen is er meer dan genoeg om te fotograferen in de winter. En zelfs als je liever niet de kou in gaat, is er genoeg te doen op het gebied van natuurfotografie.

Natuurfotografie in de winter in de praktijk

Natuurfotografie in de winter: warm licht, zachte schaduwen en een mooi laagje sneeuw. Dát is gaaf om te fotograferen. De winterperiode biedt veel unieke mogelijkheden om te fotograferen. Zo mooi en sfeervol als we net beschrijven is het niet altijd.

De winterperiode kenmerkt zich ook door kortere dagen en lagere temperaturen. Waarschijnlijk heb je best een drukke agenda – gevuld met werk en/of leuke dingen om te doen – en schiet de natuurfotografie er wel eens bij in. Je kunt nu eenmaal niet altijd je camera tevoorschijn halen en mooie foto’s maken. Maar er blijven momenten genoeg over. We geven je een aantal tips en inzichten die je kunt gebruiken als je in de voor natuurfotografie in de winter.

Want als je de uitdaging met jezelf aangaat en je neemt je camera mee, dan heb je veel opties die je kunt gebruiken om het meeste uit de winterperiode te halen. Pas de volgende tips toe en je zult een aantal mooie foto’s maken die je portfolio aanvullen.

Mooie winterse ochtend foto met heide, een meertje en op de achtergrond een bos

Minder licht, ISO omhoog

In de winter is er meestal minder licht. De zon staat wat lager en er is meer waterdamp of bewolking in de lucht. Daglicht lijkt schaars te zijn. Om toch met korte sluitertijden te fotograferen verhoog je de ISO-waarde op je camera. Zo zorg je ervoor dat je foto’s netjes zijn belicht en dat je toch met een korte sluitertijd kunt fotograferen.

De uitdaging zit erin om een balans te vinden waarbij je foto netjes is belicht en de hogere ISO-waarde voor niet al te veel ruis zorgt. Al maken we liever in het veld een foto met een hogere ISO-waarde dan dat we met een lagere ISO-waarde fotograferen en een – te- donkere foto naar huis gaan. Als je de te donkere foto in de nabewerking lichter maakt en vervolgens weer ruis verwijdert, zal de kwaliteit van het beeld lager zijn dan dat je de foto met meer ruis en die goed is belicht lichter maakt.

De zon staat laag

In de winter staat de zon lager aan de horizon. Schaduwen zijn dan langer. Over het algemeen zijn de kleuren ook warmer. Het gouden en blauwe uur zijn in de winter langer dan in de zomer. En ze liggen ook nog eens dichter bij elkaar. Meer dan voldoende tijd dus om van deze mooie omstandigheden gebruik te maken.

DSC2201 Betere Landschapsfoto

Nadruk op compositie

Misschien ben je het wel met ons eens dat de compositie in je foto’s heel belangrijk is. En dat je daar meer invloed op hebt dan op de sfeer, die vaak door het licht wordt bepaald.

Immers, je kunt redelijkerwijs zelf bepalen waar je gaat staan, of en hoe ver je inzoomt en wat je wel of juist niet aan de randen van een foto opneemt. Daarbij houd je rekening met de plaats van het onderwerp.

Kies voor eenvoud

Eenvoud in je composities werkt vaak goed in winterse landschappen. Maak het beeld niet te druk. Een solitaire boom in de sneeuw geeft je een sterke compositie en een sfeervol beeld. En sneeuwt het niet, dan is een mistige omgeving een super optie om eenzelfde soort sfeer vast te leggen.

Minimalisme

Je komt dan bijvoorbeeld uit in het minimalisme. In een minimalistische foto laat je overbodige elementen weg en richt je je op de essentie in het landschap.

AAJ0904 Betere Landschapsfoto

Zwart-wit

Winterse landschappen lenen zich ook uitstekend voor zwart-witfotografie. Ook zonder direct zonlicht kunnen contrasten groot zijn. Monochrome beelden kunnen heel artistiek zijn. Experimenteer met de omzetting naar zwart-wit tijdens het bewerkingsproces. Maar bedenk tijdens het fotograferen of een monochroom beeld kan werken.

AAG1780 Betere Landschapsfoto

Blijf warm

Zelfs als het niet heel koud lijkt te zijn, kun je het koud krijgen. Wind en veel stilstaan tijdens het fotograferen – gecombineerd met een lage gevoelstemperatuur – stellen je ook voor een uitdaging.

Het is essentieel om warm te blijven. Draag geschikte kleding, investeer in handwarmers en neem regelmatig pauzes om op te warmen als dat nodig. Een warme en comfortabele fotograaf is een blije fotograaf. Dat zie je vanzelf in je foto’s terug.

Frank in de sneeuw in de Belgische Ardennen.

Of blijf lekker binnen

Soms is de winterse kou te intens. En laten we eerlijk zijn, soms heb je toch gewoon geen zin om naar buiten te gaan? Blijf dan binnen en geniet van je passie op een andere manier.

Blijf de komende winter bezig met natuurfotografie

Er is genoeg te doen in de natuurfotografie, ook als je binnen blijft.

Foto’s bewerken

Je kunt altijd foto’s selecteren en bewerken. De meeste foto’s hebben maar weinig aanpassing nodig om er nóg beter uit te zien. Het bewerken van je foto’s hoeft dus niet veel tijd in beslag te nemen. Zeker niet als je weet hoe je je foto’s analyseert. Dan is het een fluitje van een cent.

Natuurlijk vraagt de nabewerking in het begin wat meer tijd. Dat is nu eenmaal zo als je nieuwe vaardigheden leert. Met een beetje ervaring zul je steeds sneller en beter je foto’s bewerken.

Ga er maar eens serieus mee aan de slag. Je zult ook merken dat je verbeterpunten in je foto’s ziet die je tijdens het fotograferen kunt toepassen. Dat scheelt uiteindelijk weer tijd bij het bewerken van je natuurfoto’s.

Privé cursus Lightroom Classic in Bergen op Zoom

Jaarplan maken voor het komende fotografieseizoen

Je kunt ook alvast vooruit kijken naar het komende jaar. Wat zou je willen leren en verbeteren? Zijn er bepaalde locaties waar je wilt fotograferen? Waar je nog eens terug kunt gaan om je skills nog verder aan te scherpen? We zien dat steeds meer fotografen hun bucketlist serieus nemen en ruim van tevoren hun planning maken en workshops reserveren. Dan heb je iets moois om naar uit te kijken.

Inspiratie voor nieuwe projecten

En als je echt vastzit, of een grote stap in je fotografie wilt maken, dan is een fotografieproject een geweldig idee. Door langer met een thema bezig te zijn, doe je veel ervaring op. Los van een aantal prachtige foto’s, zul je merken dat je daadwerkelijk groeit in de natuurfotografie. Een coachingstraject is dan een goed plan. Zorg ervoor dat je goede en persoonlijke begeleiding krijgt, en dat je niet gedwongen wordt om ‘op tijd’ te werken. Het leven is al druk genoeg, en je kunt geen druk gebruiken bij je creatieve ontwikkeling.

Door bezig te blijven, zul je merken dat je daadwerkelijk stappen zet. Gun jezelf de vrijheid en ruimte, ook in de winter. ‘Mooie’ omstandigheden leiden nu eenmaal niet automatisch tot mooiere foto’s.

Zorg ervoor dat je constructieve feedback krijgt die je echt helpt om een beter houvast te krijgen. Een mentor of coach kan waardevolle inzichten bieden en je begeleiden bij het ontwikkelen van je vaardigheden. Kies iemand die je inspireert en motiveert, en die je kan helpen bij het verkennen van nieuwe technieken en benaderingen. Op die manier kun je je fotografie naar nieuwe hoogten tillen.

Conclusie voor natuurfotografie in de winter

Kortom, de winter biedt unieke mogelijkheden voor natuurfotografen om de schoonheid van het koude seizoen vast te leggen. Met praktische tips voor het omgaan met beperkt licht, het benutten van specifieke winterse kenmerken en het verkennen van diverse compositorische benaderingen, kun je je vaardigheden verbeteren en creativiteit stimuleren. Of je nu de uitdaging aangaat in de kou of binnenshuis blijft om foto’s te bewerken, blijf bezig en geniet van je passie.

Fotoreis Noord Brabant Beterelandschapsfoto Mist Cursus Betere Landschapsfoto

En kijk vooruit. Want je vindt natuurfotografie toch geweldig?! Bedenk wat je het komende jaar wilt doen. Door actief te blijven, je foto’s te bewerken en toekomstige projecten te plannen, kun je je fotografievaardigheden verder ontwikkelen en het beste uit het komende fotografieseizoen halen. En vergeet niet, als je behoefte hebt aan begeleiding, kan een coachingstraject waardevolle inzichten bieden om je creatieve ontwikkeling te ondersteunen.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *