Binnen de natuurfotografie ligt ons hart echt bij landschappen en macrofotografie. Soms maken we meer registrerende beelden. Meestal ligt de nadruk op creatieve fotografie. En de kust leent zich daar bij uitstek voor. Met creatieve fotografie aan de kust maak je foto’s die je met het blote oog niet kunt zien.

Creatieve fotografie aan de kust

We fotograferen vaak aan de kust. Soms komen we er één of twee weken niet. En in een andere week kun je ons er wel drie of vier dagen achter elkaar vinden.

Naast de bekende foto’s met lange sluitertijden, maken we vaak gebruik van andere technieken. Je kunt dan denken aan soft focus, Intentional Camera Movement (ICM), of meervoudige belichting. Dit zijn populaire technieken voor creatieve fotografie aan de kust. Je kunt de technieken overigens ook toepassen binnen landschapsfotografie of macrofotografie.

Kustfotografie Creatieve Technieken 1 Betere Landschapsfoto
Voorbeeldfoto: ICM tijdens de zonsondergang.

De locatie

Bij het toepassen van creatieve technieken lijkt de locatie niet zo belangrijk. Toch klopt dat niet. De locatie is altijd belangrijk. Want waarschijnlijk ga je ook fotograferen om wat meer gangbare foto’s te maken. Vormen, structuren, contrasten en wellicht nog herkenbare elementen zorgen ervoor dat een foto slaagt.

Omstandigheden

Op de dag dat de foto werd gemaakt, was het vrijwel onbewolkt en warm. Er stond weinig wind en de zee was vrijwel helemaal vlak. Het was meer een ideale stranddag.

Veel mogelijkheden met creatieve fotografie aan de kust

We kozen in dit geval dan ook voor een creatieve oplossing: meervoudige belichting. Een foto met meervoudige belichting maken is eenvoudig. Je maakt ‘in camera’ twee of meer foto’s. Vervolgens worden die foto’s door de camera samengevoegd. Je kunt overigens ook meer dan twee foto’s samenvoegen. Dan wordt het resultaat minder voorspelbaar. En soms pakt het geweldig uit.

Foto’s met meervoudige belichting maken we altijd op dezelfde manier. Die maken we altijd in camera. We voegen nooit in de nabewerking verschillende foto’s samen.

In de foto hieronder zie je dat de onbewolkte lucht is ‘vervangen’ door zeer speciale wolken: namelijk het strand voor onze voeten. Dit is één van de mogelijkheden die je met creatieve fotografie aan de kust hebt.

Gebruikte apparatuur

Om de foto te maken is de volgende apparatuur is gebruikt:

  • Camera: Nikon D810
  • Objectief: Nikkor 24-70mm f2.8
  • Zonder statief en zonder filters
  • Nabewerkt in Lightroom Classic

De foto

Creatieve fotografie aan de kust

Workshops creatieve natuurfotografie

Wil jij ook creatieve technieken in natuurfotografie ontdekken? Niet alleen de techniek leren, maar ook ontdekken in welke situaties je het goed kunt toepassen?

We hebben verschillende workshops waarin de creatieve technieken centraal staan. De groep bestaat uit maximaal 10 personen. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. Je krijgt 1-op-1 begeleiding op jouw niveau van 2 ervaren, fulltime professionele fotografen. Yvonne en Frank hebben samen al ruim 20 jaar ervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. Verwacht tijdens de workshops veel tips en adviezen, waardoor jij meer inzichten in en ervaring krijgt met natuurfotografie. Natuurlijk is er ruimte om vragen te stellen. En als je wilt, gaan we samen op zoek naar de foto die jij graag wilt maken.

Of bekijk het overzicht met alle workshops natuurfotografie.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *