Lange sluitertijden fotografie kan best lastig zijn. Veel fotografen vinden het mooi, maar hebben wel eens moeite om het gewenste resultaat te bereiken. In dit artikel ontdek je hoe je te werk kunt gaan.

Lange sluitertijden fotografie

Lange sluitertijden fotografie is populair. Maar het is niet iets dat iedere fotograaf mooi vindt. In feite is het fotograferen met lange sluitertijden het toepassen van een creatieve techniek.

We komen best veel fotografen tegen die denken dat lange sluitertijdenfotografie alleen op de M-stand mogelijk is. En dat je alleen een grijsfilter nodig hebt. Voor allebei is wat te zeggen, maar het klopt niet.

Prive Masterclass Kustfotografie Met Lange Sluitertijden 5 Betere Landschapsfoto

Fotograferen op manueel of diafragmavoorkeuze

Het maakt niets uit welke programmastand je kiest. Samen vormen het diafragma, de ISO-waarde en sluitertijd de belichtingsdriehoek. Dus kies je dezelfde waardes in beide standen, dan komt de foto er exact hetzelfde uit te zien. Maar hoe werkt lange sluitertijden fotografie in de praktijk? We leggen het in het kort uit.

Zowel bij diafragmavoorkeuze als manueel stel je zelf het diafragma en de ISO-waarde in. Het enige verschil is dat als je op manueel fotografeert, je de sluitertijd zelf moet instellen. Fotografeer je op diafragmavoorkeuze, dan kun je de sluitertijd aflezen.

Maar dan ben je er nog niet. Want wie zegt dat de sluitertijd die je afleest op de diafragmakeuzestand de gewenste sluitertijd is? Is de sluitertijd lang genoeg? En is de foto licht genoeg? In de praktijk zul je bijna altijd nog een aanpassing moeten doen. Fotografeer je op manueel, dan pas je direct de sluitertijd aan. Fotografeer je op diafragmavoorkeuze, dan werk je met de ‘plus/min’-knop waarmee je de belichtingscompensatie aanpast. In beide standen gebruik je dus één knop om te finetunen.

Vind je dit lastig? Kijk dan eens naar ons e-book ‘Fotograferen is een Kunst’ of de workshop ‘Kustfotografie technische vaardigheden’.

Lange sluitertijden fotografie met filters

Rondom de zonsopkomst en zonsondergang kun je – afhankelijk van de sluitertijd die je wilt bereiken – zonder grijsfilter fotograferen. Is er meer licht, dan zul je wel een grijsfilter nodig hebben.

Los van de lange sluitertijd, heb je voor kustfotografie vaak een grijs verloopfilter en polarisatiefilter nodig. Immers, contrasten kunnen groot zijn en wellicht wil je reflecties verminderen.

Het fotograferen met filters is een extra uitdaging. In het begin is die uitdaging wat meer technisch. Dat komt doordat de filters hun invloed op de belichtingsdriehoek hebben. Heb je dat onder de knie, dan kun je naar hartenlust de meer creatieve kant op. Je gebruikt de filters en instellingen op je camera om met de gewenste sluitertijd te fotograferen. In het boek en e-book ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters’ ontdek je precies hoe het werkt.

AAF6973 Betere Landschapsfoto

Meer weten over lange sluitertijden fotografie

Als je nog meer wilt weten over lange sluitertijden fotografie kun je ook bij ons terecht. We geven verschillende workshops waarin je aan de kust met filters fotografeert. We kiezen bewust voor de kust, omdat zowel water als wolken in beweging zijn. Die beweging helpt je om lange sluitertijdenfotografie snel onder de knie te krijgen.

De groep bestaat uit maximaal 10 personen. Je krijgt begeleiding van 2 ervaren, fulltime fotografen. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. Yvonne en Frank hebben zeer ruime ervaring in lange sluitertijdenfotografie. Ook zijn ze ambassadeur en dealer van NiSi filters.

Ontdek hoe lange sluitertijdenfotografie werkt.

Workshop

Fotograferen met lange sluitertijden in Westkapelle

Masterclass

DSC 7312 Betere Landschapsfoto

Coaching

fotograferen in het blauwe uur aan de Franse Opaalkust
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *