Lange sluitertijden fotografie kan best lastig zijn. Veel fotografen vinden het mooi, maar hebben wel eens moeite om het gewenste resultaat te bereiken. In dit artikel ontdek je hoe je te werk kunt gaan.

Lange sluitertijden fotografie

Lange sluitertijden fotografie is populair. Maar het is niet iets dat iedere fotograaf mooi vindt. In feite is het fotograferen met lange sluitertijden het toepassen van een creatieve techniek.

We komen best veel fotografen tegen die denken dat lange sluitertijdenfotografie alleen op de M-stand mogelijk is. En dat je alleen een grijsfilter nodig hebt. Voor allebei is wat te zeggen, maar het klopt niet.

Prive Masterclass Kustfotografie Met Lange Sluitertijden 5 Betere Landschapsfoto

Fotograferen op manueel of diafragmavoorkeuze

Het maakt niets uit welke programmastand je kiest. Samen vormen het diafragma, de ISO-waarde en sluitertijd de belichtingsdriehoek. Dus kies je dezelfde waardes in beide standen, dan komt de foto er exact hetzelfde uit te zien. Maar hoe werkt lange sluitertijden fotografie in de praktijk? We leggen het in het kort uit.

Zowel bij diafragmavoorkeuze als manueel stel je zelf het diafragma en de ISO-waarde in. Het enige verschil is dat als je op manueel fotografeert, je de sluitertijd zelf moet instellen. Fotografeer je op diafragmavoorkeuze, dan kun je de sluitertijd aflezen.

Maar dan ben je er nog niet. Want wie zegt dat de sluitertijd die je afleest op de diafragmakeuzestand de gewenste sluitertijd is? Is de sluitertijd lang genoeg? En is de foto licht genoeg? In de praktijk zul je bijna altijd nog een aanpassing moeten doen. Fotografeer je op manueel, dan pas je direct de sluitertijd aan. Fotografeer je op diafragmavoorkeuze, dan werk je met de ‘plus/min’-knop waarmee je de belichtingscompensatie aanpast. In beide standen gebruik je dus één knop om te finetunen.

Vind je dit lastig? Kijk dan eens naar ons e-book ‘Fotograferen is een Kunst’.

Lange sluitertijden fotografie met filters

Rondom de zonsopkomst en zonsondergang kun je – afhankelijk van de sluitertijd die je wilt bereiken – zonder grijsfilter fotograferen. Is er meer licht, dan zul je wel een grijsfilter nodig hebben.

Los van de lange sluitertijd, heb je voor kustfotografie vaak een grijs verloopfilter en polarisatiefilter nodig. Immers, contrasten kunnen groot zijn en wellicht wil je reflecties verminderen.

Het fotograferen met filters is een extra uitdaging. In het begin is die uitdaging wat meer technisch. Dat komt doordat de filters hun invloed op de belichtingsdriehoek hebben. Heb je dat onder de knie, dan kun je naar hartenlust de meer creatieve kant op. Je gebruikt de filters en instellingen op je camera om met de gewenste sluitertijd te fotograferen. In het e-book ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters’ ontdek je precies hoe het werkt.

AAF6973 Betere Landschapsfoto

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *