Ontdek de veelzijdigheid van landschapsfotografie met een telelens. Verken nieuwe perspectieven en leer hoe je boeiende composities maakt voor adembenemende landschapsbeelden.

Groothoek objectief voor landschapsfotografie

Het meest gebruikte objectief in landschapsfotografie is het groothoekobjectief. Grofweg kun je dan rekenen met korte brandpuntafstanden tot zo’n 35mm op full frame camera’s.

Wij fotograferen ook met deze korte brandpuntafstanden als we een landschap fotograferen. Meestal komt het landschap dan het beste tot z’n recht. Als je je landschappen alleen maar met een groothoekobjectief fotografeert, verval je wellicht in een gewoonte. En zien je foto’s er allemaal zo’n beetje hetzelfde uit. Herhaling wordt dan de norm.

Waarom zou je je telelens niet gebruiken?

Maar waarom zou je alleen je groothoekobjectief gebruiken? Waarom zou je geen mooie en intrigerende landschapsfoto’s met een telelens kunnen maken?

20191124 G8A0570 Betere Landschapsfoto

Kenmerken van een telelens

Een telelens is een type objectief met een lange brandpuntsafstand. Met een telelens ben je in staat om onderwerpen die verder weg staan dichterbij te brengen.

De belangrijkste kenmerken voor telelenzen is hun smalle beeldhoek, waardoor ze ideaal zijn voor het isoleren van onderwerpen en het creëren van een onscherpe achtergrond. Dat helpt om het onderwerp te benadrukken. Telelenzen zijn vaak gebruikt bij het fotograferen van onderwerpen zoals wilde dieren, sportevenementen, portretten en landschappen op afstand.

De lange brandpuntafstand – zeg vanaf 100mm op full frame – maakt een telelens uitermate geschikt om onderwerpen te isoleren. Je kunt hiermee nog verder gaan door de nadruk op patronen en meer abstracte beelden te leggen.

Onderwerp selecteren

Vanwege de kenmerken van een telelens, lenen sommige onderwerpen zich beter of gemakkelijker om te fotograferen. Met een tele objectief druk je het landschap als het ware samen. Het lijkt alsof de voorgrond en achtergrond dichter bij elkaar liggen dan ze daadwerkelijk doen.

Zo kun je een element of laag in het landschap die eigenlijk weg ligt, een belangrijke rol in je foto’s laten spelen. Dit werkt natuurlijk ook in bijvoorbeeld architectuurfotografie.

Zelf fotograferen we vaak met een telelens als het mistig is. Met name ochtendmist en een nog zwakke opkomende zon vinden we prachtig om vast te leggen. Elementen lijken dan dichter bij elkaar te liggen én ze worden deels verhuld in beeld weergegeven. Dat voegt een mysterieus tintje toe aan de foto’s.

20210302 G8A3237 Betere Landschapsfoto

Compositie bepalen met een telelens

Het bepalen van een interessante compositie kan best lastig zijn. Met een groothoeklens leg je relatief veel elementen vast. Als je een interessante voorgrond hebt en balans in de compositie kunt brengen ben je al een heel eind.

Fotografeer je een landschap met een telelens, dan werk je bijna altijd met maar één of enkele elementen. Je zult selectiever te werk moeten gaan.

Misschien ben je geneigd om flink in te zoomen en het beeld met het onderwerp te vullen. Bij sommige onderwerpen zal dat zeker werken. Echter, meestal werkt het beter om wat meer ruimte in de foto te laten. Breng meer rust in de foto’s door – zoals je net al las – de elementen in de foto zorgvuldig te kiezen en te plaatsen. Je kunt de ‘regel’ van derden als uitgangspunt gebruiken.

Techniek en landschapsfotografie met je telelens

Hoe langer de brandpuntafstand, des te groter het risico op bewegingsonscherpte en een onscherp onderwerp. Daarom kun je het beste vanaf een statief fotograferen. Vergeet dan niet de beeldstabilisatie uit te schakelen.

De kleinere scherptediepte zal van minder belang zijn omdat je onderwerpen vanaf relatief grote afstand fotografeert. Je zou ‘gewoon’ met een diafragma van f8-11 zoals je dat normaliter in de landschapsfotografie doet kunnen fotograferen.

En indien nodig verhoog je de ISO-waarde om de sluitertijd te verkorten.

20190702 G8A0191 Betere Landschapsfoto

Overige tips voor landschapsfotografie met je telelens

We hebben nog enkele andere tips voor het landschapsfotografie met je telelens:

  • Gebruik een afstandsbediening of de timer in je camera om bewegingsonscherpte te voorkomen
  • Normaliter schakel je de beeldstabilisatie uit. Bij veel wind schakel je de beeldstabilisatie weer in, ook als je vanaf een statief fotografeert
  • Zoom in in live view als je scherpstelt
  • Eventueel gebruik je een polarisatiefilter. Dit doe je om de waterdamp die in de lucht hangt minder zichtbaar te maken. Natuurlijk kun je ook voor het tegenovergestelde kiezen en het filter niet gebruiken. De achtergrond wordt dan veel zachter in beeld weergegeven

Conclusie

Terwijl groothoekobjectieven vaak de voorkeur genieten voor landschapsfotografie vanwege hun brede beeldhoek, biedt het gebruik van een telelens unieke perspectieven en creatieve mogelijkheden. Door de nadruk te leggen op isolatie en compositie kun je prachtige en intrigerende landschapsfoto’s creëren die een aanvulling zijn op jouw portfolio.

20161231 MG 3812 Verbeterd NR Betere Landschapsfoto

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Als gepassioneerde natuurfotografen begrijpen we de kunst van compositie, sfeer en diepte, ongeacht de camera. Smartphonefotografie is niet alleen toegankelijk, maar biedt ook creatieve uitdagingen. We delen een liefde voor zowel traditionele spiegelreflex- als moderne spiegelloze camera’s, maar (h)erkennen de unieke mogelijkheden van een smartphone. Samen streven we naar het vastleggen van de prachtige nuances van de natuur, en nodigen je uit om deze reis met ons te delen.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *