Vaak heb je te maken met een groot contrast. Je hebt last van uitgebeten hooglichten en/of dichtgelopen schaduwen. Er zijn drie voor de hand liggende oplossingen om dit probleem in landschapsfotografie met tegenlicht op te lossen.

Het fotograferen van een mooie zonsondergang of gewoon een mooi landschap staat hoog op het verlanglijstje van veel landschapsfotografen. Vaak heb je dan met een groot contrast te maken. Als je details en kleur in de voorgrond ziet, is de lucht uitgebeten. En als je details en kleur in de lucht ziet, kan het landschap in de voorgrond een donker silhouet zijn. Beide situaties doen zich heel vaak voor. En beide wil je niet. Wat moet je doen om kleur en structuur in een landschapsfoto met tegenlicht te brengen?

Landschapsfotografie Met Tegenlicht 1 Betere Landschapsfoto

Landschapsfotografie met tegenlicht

Diepte, sfeer, kleur en structuur zijn belangrijke elementen in een foto. Ze brengen een compositie tot leven. Zelfs als je niet direct tegen het zonlicht in fotografeert, kan het contrast heel groot zijn. Dit is vaak een probleem. Soms is het sfeervol, maar meestal spreekt het – te – grote contrast ons niet aan.

Oplossingen

Gelukkig zijn er enkele eenvoudige oplossingen waarmee je het contrast kunt verkleinen:

  • Geluk met het licht
  • Fotografeer met een grijs verloopfilter
  • Bracketing

Verklein het contrast bij landschapsfotografie met tegenlicht

Deze drie mogelijkheden hebben hetzelfde effect: het contrast in de foto wordt verkleind. Daardoor is het mogelijk dat je in de meeste situaties maar één foto hoeft te maken die zowel in lichte als donkere delen details en kleur in zich heeft. Bracketing is dan niet nodig. Wat bracketing is, leggen we verderop in dit blog uit.

Contrast tussen voorgrond en lucht

Meestal uit het contrastverschil zich tussen de voorgrond en lucht. In landschapsfotografie met tegenlicht zal de voorgrond relatief donker zijn en de lucht relatief licht. Zelfs zonder te fotograferen kun je dit al in het landschap zien. Maar als je twijfelt, maak je gewoon een foto en bekijk je het histogram. We gaan terug naar de oplossingen voor landschapsfotografie met tegenlicht.

Geluk met het licht

Soms heb je gewoon geluk. Het is niet echt een oplossing, maar deze situaties doen zich soms voor. Als het contrast niet te groot is, kun je een foto maken, zonder dat je een grijs verloopfilter gebruikt. Onlangs is ons dat gelukt. De situatie ter plekke was precies goed: het contrast tussen voorgrond en lucht was klein.

De foto hieronder is in de Kwade Hoek op Goeree gemaakt. Het contrast was klein. Dat kwam doordat de zon inmiddels was ondergegaan en de wolken in de lucht relatief donker waren. Je krijgt dan als het ware het kleine contrast cadeau. Het paste precies in het dynamisch bereik van de camera. Deze foto is onbewerkt en is zonder aanpassingen als jpeg uit Lightroom Classic geëxporteerd.

Landschapsfotografie Met Tegenlicht 2 Betere Landschapsfoto

Landschapsfotografie met tegenlicht: Grijs verloopfilter

Meestal is het contrast niet klein genoeg. Het dynamisch bereik van een camera is te beperkt om zowel hooglichten als schaduwen met kleur en textuur weer te geven. In de meeste gevallen gebruiken we dan ook een grijs verloopfilter voor landschapsfotografie met tegenlicht.

Dit is onze favoriete oplossing voor landschapsfotografie met tegenlicht. Daar hebben we een paar eenvoudige redenen voor:

  • We zien direct het resultaat
  • We houden 100% controle over de foto die we maken
  • Aanpassingen zijn direct mogelijk. Bevalt het resultaat niet, dan passen we de instellingen aan en maken de foto opnieuw.

Als je met een grijs verloopfilter fotografeert, heb je een filterhouder nodig. Dan blijf je flexibel en kun je de hoogte van de horizon in je foto vrij bepalen. En je hebt de mogelijkheid om het grijsverloopfilter nauwkeurig af te stellen. Het vraagt enige oefening om het grijs verloopfilter precies af te stellen, maar de voordelen zijn direct zichtbaar.

Meer over het fotograferen met een grijs verloopfilter ontdek je in het artikel ‘Fotograferen van de zonsondergang’ en ‘Keuzehulp grijs verloopfilter’.

Een voorbeeld

De foto hieronder is met een 2 stops grijs verloopfilter gemaakt. Dit filter was sterk genoeg om het contrast in de compositie te verkleinen en optimaal van het dynamisch bereik van de camera gebruik te maken. Er zijn geen uitgebeten hooglichten en geen dichtgelopen schaduwen. Deze foto maakten we aan de Opaalkust.

Landschapsfotografie Met Tegenlicht 4 Betere Landschapsfoto

Landschapsfotografie met tegenlicht: Bracketing

Maar er zijn ook situaties waarbij het contrast echt te groot is. Het grijs verloopfilter is niet sterk genoeg. Als je dan uitgebeten hooglichten wilt voorkomen, zul je meerdere foto’s moeten maken. Dan maak je gebruik van bracketing.

Wat is bracketing

Bracketing is een andere mogelijkheid om landschapsfotografie met tegenlicht te beoefenen.

Kort gezegd is bracketing dat je een kleine serie foto’s maakt waarbij je één instelling verandert. Als we in het thema van dit artikel blijven, is dat exposure bracketing. Daarbij pas je de belichting van de foto’s aan en voeg je deze foto’s achteraf samen tot één foto. In veel camera’s kun je de foto’s al laten samenvoegen, maar dan ben je de controle kwijt. Als je toch voor bracketing kiest, kies dan ook voor een maximaal resultaat, en stel je foto zelf, binnen grenzen, in de nabewerking samen. Meer over bracketing lees je in het artikel ‘Bracketing in landschapsfotografie‘.

De foto hieronder is in het voorjaar in Epen gemaakt en bestaat uit onderdelen uit zeven verschillende foto’s.

Bracketing In Landschapsfotografie Samengesteld Betere Landschapsfoto

Nabewerking achteraf nodig

Voor welke oplossing je ook kiest, een stukje nabewerking blijft nodig. Ook als de lichtomstandigheden meezitten of je met een grijs verloopfilter fotografeert, zullen contrasten groot blijven. En in het geval van bracketing moet je enkele foto’s samenvoegen.

In vrijwel geen enkel geval is je foto ‘in camera’ klaar. Door een stukje nabewerking kun je bepaalde delen van je foto’s meer benadrukken of juist minder aandacht geven. Dat kom je foto eigenlijk altijd wel ten goede. Wij bewerken onze foto’s in Lightroom Classic.

Volg een cursus landschapsfotografie en ontdek hoe je met tegenlicht omgaat

Workshop

De groep bestaat uit maximaal 10 personen. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. Je krijgt 1-op-1 begeleiding op jouw niveau van 2 ervaren, fulltime professionele fotografen. Yvonne en Frank hebben samen al ruim 20 jaar ervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie.

Verwacht tijdens de workshops veel tips en adviezen, waardoor jij meer inzichten in en ervaring krijgt met landschapsfotografie. Natuurlijk is er ook ruimte om vragen te stellen. En als je wilt, gaan we samen op zoek naar de foto die jij graag wilt maken.

Fotograferen met lange sluitertijden en filters

Wil je geen workshop volgen, kijk dan eens naar het e-book ‘Fotograferen met lange sluitertijden en filters’. Je kunt het e-book ook gebruiken als je meer wilt weten over landschapsfotografie met tegenlicht. In deze 100% eigen uitgave beschrijven we niet alleen hoe je met lange sluitertijden fotografeert. We besteden ook veel aandacht aan het oplossen van belichtingsproblemen met het grijs verloopfilter. We leggen onder andere uit hoe het filter werkt en in welke situaties je het toepast.

Prive Masterclass Kustfotografie Met Lange Sluitertijden 7 Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

  • De toegevoegde waarde van lange sluitertijden in je foto’s
  • Hoe je foto’s met lange sluitertijden maakt
  • Tientallen voorbeelden met inclusief gedetailleerde instellingen en gebruikte filters zodat je exact weet hoe wij onze foto’s met lange sluitertijden maken
  • Stappenplan van set-up naar foto met lange sluitertijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *