Nachtfotografie en avondfotografie zijn populair. Het is echt een vorm van fotografie waarbij je de techniek onder controle moet hebben. We geven je vijf tips en voorkom fouten bij nachtfotografie.

Nachtfotografie beoefen je in het donker. Er is weinig licht en je ziet en beleeft de omgeving heel anders dan overdag. Maar omdat je weinig ziet, is het slim om ervoor te zorgen dat je foto’s technisch in orde zijn. Dat wil je natuurlijk altijd, maar bij nachtfotografie is het cruciaal.

Bekijk de volgende tips en voorkom fouten bij nachtfotografie.

Tip 1: Bekijk het Weer-bewolking

Bekijk het weerbericht, en dan met name tijdens de uren dat je gaat fotograferen. Neerslag kan vervelend zijn. Maar het kan ook voor mooie reflecties zorgen. En kunstlicht reflecteert tegen een bewolkte hemel. Het weerbericht helpt je bij het plannen van je fotoshoot.

Eindhoven city centre The Netherlands Betere Landschapsfoto
Een nat wegdek reflecteert het licht.

Tip 2: Voorkom fouten bij nachtfotografie: overbelichte foto’s

Zelfs in het donker is een overbelichte foto zo gemaakt. Kunstlicht dat tot uitgebeten hooglichten leidt, kan tot overstraling van delen van een foto leiden. Zorg ervoor dat je die uitgebeten hooglichten voorkomt. Bekijk niet alleen de gemaakte foto achter op je camera, maar raadpleeg altijd het histogram. En indien nodig pas je de belichtingscompensatie aan.

Tip 3: Voorkom fouten bij nachtfotografie: te donkere foto’s

Tegenover een overbelichte foto staat een te donkere foto. Als je avondfotografie beoefent, zullen je foto’s over het algemeen donker zijn. En dat zullen ze blijven natuurlijk. Maar haal uit je camera wat erin zit. Maak optimaal gebruik van het dynamisch bereik. Voorkom de uitgebeten hooglichten, maar belicht naar rechts en voorkom dat schaduwen dichtlopen terwijl dat niet hoeft.

AAH2083 Betere Landschapsfoto
Deze foto is duidelijk te donker.

Tip 4: Voorkom bewegingsonscherpte

Bewegingsonscherpte bij nachtfotografie heeft grofweg twee oorzaken:

  • Je statief staat niet stabiel
  • Je hebt beeldstabilisatie nog aan staan

Beide oorzaken zijn eenvoudig te voorkomen. Let erop dat je statief op een stevige ondergrond staat. En stoot er tijdens het belichten niet tegen aan. En heeft je camera en/of statief beeldstabilisatie? Schakel die uit tijdens het fotograferen met lange sluitertijden in het donker. En bij voorkeur fotografeer je met een afstandsbediening of de timer van je camera.

Tip 5: Te laat komen voor gouden uur of blauwe uur

Voordat je de nacht in gaat, kun je het blauwe uur en daarvoor nog het gouden uur meepakken. Beide periodes zorgen op een vrijwel onbewolkte dag voor koele en respectievelijk warme kleuren. Dat zorgt voor extra sfeer in je foto’s.

voorkom fouten bij nachtfotografie en zorg dat je op tijd bent.
Een onbewolkte avond tijdens het blauwe uur.

Meer ontdekken over avondfotografie

Wil je meer ontdekken over avondfotografie? Dan kun je de volgende artikelen eens lezen:

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *