Nachtfotografie en avondfotografie zijn populair. Het is echt een vorm van fotografie waarbij je de techniek onder controle moet hebben. We geven je vijf tips en voorkom fouten bij nachtfotografie.

Nachtfotografie beoefen je in het donker. Er is weinig licht en je ziet en beleeft de omgeving heel anders dan overdag. Maar omdat je weinig ziet, is het slim om ervoor te zorgen dat je foto’s technisch in orde zijn. Dat wil je natuurlijk altijd, maar bij nachtfotografie is het cruciaal.

Bekijk de volgende tips en voorkom fouten bij nachtfotografie.

Tip 1: Bekijk het Weer-bewolking

Bekijk het weerbericht, en dan met name tijdens de uren dat je gaat fotograferen. Neerslag kan vervelend zijn. Maar het kan ook voor mooie reflecties zorgen. En kunstlicht reflecteert tegen een bewolkte hemel. Het weerbericht helpt je bij het plannen van je fotoshoot.

Een nat wegdek reflecteert het licht.

Tip 2: Voorkom fouten bij nachtfotografie: overbelichte foto’s

Zelfs in het donker is een overbelichte foto zo gemaakt. Kunstlicht dat tot uitgebeten hooglichten leidt, kan tot overstraling van delen van een foto leiden. Zorg ervoor dat je die uitgebeten hooglichten voorkomt. Bekijk niet alleen de gemaakte foto achter op je camera, maar raadpleeg altijd het histogram. En indien nodig pas je de belichtingscompensatie aan.

Tip 3: Voorkom fouten bij nachtfotografie: te donkere foto’s

Tegenover een overbelichte foto staat een te donkere foto. Als je avondfotografie beoefent, zullen je foto’s over het algemeen donker zijn. En dat zullen ze blijven natuurlijk. Maar haal uit je camera wat erin zit. Maak optimaal gebruik van het dynamisch bereik. Voorkom de uitgebeten hooglichten, maar belicht naar rechts en voorkom dat schaduwen dichtlopen terwijl dat niet hoeft.

Deze foto is duidelijk te donker.

Tip 4: Voorkom bewegingsonscherpte

Bewegingsonscherpte bij nachtfotografie heeft grofweg twee oorzaken:

  • Je statief staat niet stabiel
  • Je hebt beeldstabilisatie nog aan staan

Beide oorzaken zijn eenvoudig te voorkomen. Let erop dat je statief op een stevige ondergrond staat. En stoot er tijdens het belichten niet tegen aan. En heeft je camera en/of statief beeldstabilisatie? Schakel die uit tijdens het fotograferen met lange sluitertijden in het donker. En bij voorkeur fotografeer je met een afstandsbediening of de timer van je camera.

Tip 5: Te laat komen voor gouden uur of blauwe uur

Voordat je de nacht in gaat, kun je het blauwe uur en daarvoor nog het gouden uur meepakken. Beide periodes zorgen op een vrijwel onbewolkte dag voor koele en respectievelijk warme kleuren. Dat zorgt voor extra sfeer in je foto’s.

voorkom fouten bij nachtfotografie en zorg dat je op tijd bent.
Een onbewolkte avond tijdens het blauwe uur.

Meer ontdekken over avondfotografie

Wil je meer ontdekken over avondfotografie? Dan kun je de volgende artikelen eens lezen:

Praktische workshops en voorkom fouten bij avondfotografie

Je kunt ook een workshop bij ons volgen. We geven enkele workshops avondfotografie per jaar.

Er zijn maximaal 10 deelnemers. En je krijgt veel 1-op-1 begeleiding. Wij geven de workshop samen en hebben al meer dan 20 jaar ervaring in het geven van trainingen in natuurfotografie.

Eindhoven

Antwerpen

Rotterdam

Of bekijk de meerdaagse workshops eens.

Zeeland

Opaalkust

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *