Waarschijnlijk ken je de regel van derden al. De regel is al een oudje. Al voor het jaar 1800 dook de regel van derden op in de visuele kunsten. Maar wat is de regel van derden? En hoe en wanneer gebruik je die? Je ontdekt hier alles over de regel van derden.

Wat is de regel van derden

Voordat we uitleggen wat de regel van derden is, eerst nog iets anders. Wat ons betreft zijn er geen regels in de natuurfotografie. Alleen uitgangspunten, die je helpen bij het maken van betere foto’s.

We zijn die mening toegedaan omdat een uitgangspunt of vertrekpunt je zeker helpt. Maar de natuur en omstandigheden laten zich nu eenmaal moeilijk in regels vastleggen. Dat geldt zeker voor visuele uitdrukkingen zoals fotografie. Regels beperken je creativiteit. En dat is precies niet wat je wilt.

Voor dit artikel zullen we de term regel van derden blijven gebruiken.

Compositie is belangrijk

Voordat we verder naar de regel van derden kijken, besteden we eerst even aandacht aan de andere 2 belangrijke elementen in natuurfotografie.

Technische camera-instellingen zijn belangrijk. Een goed belichte foto zorgt voor een stukje technische kwaliteit, maar zal nog niet direct tot een foto leiden die impact heeft.

En sfeer wordt vaak gemaakt door atmosferische omstandigheden. Denk dan bijvoorbeeld aan licht, kleur, wolken en dynamiek in het water. Maar daar heb je geen invloed op.

DSC2628 1 Betere Landschapsfoto

Waar je wel invloed op hebt, is hoe je een compositie opbouwt. Natuurlijk ben je hier ook gebonden aan wat de natuur je geeft.  Maar hoe je je composities in natuurfotografie opbouwt, bepaalt grotendeels hoe je de kijker de foto inleidt. Het is je belangrijkste gereedschap dat je helpt bij het vertellen van een verhaal.

Hoe werkt de regel van derden

De regel van derden werkt heel eenvoudig. Met twee horizontale en twee verticale lijnen verdeel je het beeld in negen vlakken. De lijnen kruisen elkaar op vier plaatsen in het beeld. Daar waar de lijnen elkaar kruisen plaats je het onderwerp.

Regel van Derden Betere Landschapsfoto

De theorie hierachter is dat als je je compositie volgens de regel van derden opbouwt, je een beeld hebt dat prettiger is om naar te kijken. Én dat je de kijker de foto inleidt.

Grid in camera

In de praktijk kan het lastig zijn om ook nog zelf rekening te houden met waar je de lijnen in het beeld moet zien. Bij steeds meer camera’s kun je het grid in live view of zelfs in de zoeker activeren.

Praktisch gebruik van de regel van derden

In de praktijk wijken we nogal eens van de regel af. Dat doen we omdat we vinden dat een foto dan beter tot z’n recht komt. En dat je als kijker beter de wordt ingeleid en niet door storende randelementen wordt afgeleid. Zo komt het in de praktijk vaak voor dat we net een ander standpunt kiezen of iets meer inzoomen om afleidende elementen in voorgrond of achtergrond te vermijden.

AAA2297 Betere Landschapsfoto
De regel van derden toegepast.

Breek de regel van derden

Als je regels strikt wilt volgen, zijn er vast hobby’s die daar beter geschikt voor zijn dan natuurfotografie. Gebruik de regels als uitgangspunten. Zie ze als een aanvulling die je helpen bij het maken van betere foto’s. Door de uitgangspunten bewust toe te passen en er soms van af te wijken, zul je een verbetering in je foto’s zien.

De regel van derden minder strikt toegepast-horizon in het midden
Een net iets andere vlakverdeling. De boom staat nog op ongeveer 1/3e. De horizon ligt in het midden.

Meer lezen over hoe je een compositie opbouwt

Wil je meer ontdekken over hoe je aantrekkelijke composities maakt? Lees dan de volgende artikelen eens:

Workshops over compositie en sfeer

Compositie is hét element in natuurfotografie waar je de meeste invloed op hebt. Er zijn veel verschillende uitgangspunten en invalshoeken. En smaken verschillen. In de praktische workshops Compositie en sfeer gaan we daar diep op in. We besteden onder andere aandacht aan het vinden van een geschikt onderwerp, vlakverdeling en je eigen positie in het landschap. En natuurlijk aan de regel van derden.

Zoals altijd zijn er maximaal 10 deelnemers en krijg je begeleiding van twee professionele fotografen, Frank en Yvonne.

Een mooie dag in Zuid-Limburg
20230607 G8A7532 1 Betere Landschapsfoto
20170701 MG 0527 1 Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *