Bokeh is afgeleid van het Japanse ‘boke’ en het betekent onscherpte. Alle onscherpte in de foto is dus bokeh. Bokeh kan tegelijkertijd voor én achter het onderwerp waarop je hebt scherp gesteld voorkomen. In dit artikel leggen we uit wat bokeh is en hoe je het in de natuurfotografie kunt gebruiken.

Bokeh in natuurfotografie

In dit artikel gaan we specifiek in op bokeh in natuurfotografie. Bokeh is dus alles in je foto dat buiten het scherptevlak ligt.

ontdek wat bokeh is en hoe je het kunt gebruiken

Voordelen van bokeh

Bokeh heeft enkele voordelen:

  • Het legt de focus op je onderwerp
  • Het zorgt voor diepte in de foto

Bokeh is meer dan lichtcirkels

Omdat bokeh onscherpte betekent, is het dus veel meer dan alleen lichtcirkels. De lichtcirkels zijn wellicht het bekendste voorbeeld en het roept veel sfeer op. En dat is mooi, want de onscherpte biedt je veel voordelen. Bokeh helpt je bijvoorbeeld bij:

  • Het isoleren van een onderwerp
  • Het brengt sfeer in een foto

We geven je 3 voorbeelden.

Wat is bokeh: landschapsfotografie

Vaak willen we een landschapsfoto laten zien met een grote scherptediepte. Je kunt ook eens voor een andere ‘oplossing’ kiezen en juist een beeld met een kleinere scherptediepte maken. De scherpte ligt op de voorste ganzen. De onscherpte in de achtergrond neemt al snel toe. In deze foto wordt het effect versterkt door de mist. Dat brengt in dit geval ook meer rust in de foto.

Ondergelopen weiland met water en tientallen ganzen

Wat is bokeh: kustfotografie

Aan de kust werken we vaak met invoerende lijnen en/of een onderwerp op de voorgrond. In de onderstaande foto lag de focus op een kleine golf die van dichtbij is gefotografeerd. De onscherpte is duidelijk zichtbaar. De focus gaat uit naar de dynamiek in het water.

The wave Ouddorp The Netherlands Betere Landschapsfoto

Bokeh in macrofotografie

Ook in deze foto zie je een duidelijk bokeh. De voorste blaadjes en de lucht achterin zijn onscherp, de focus ligt op de bloem.

DSC1952 Betere Landschapsfoto

Alle 3 de foto’s zijn met een 105mm f2.8 macro objectief gemaakt. Het ingestelde diafragma was f4. Je ziet dat we het macro objectief ‘creatief’ gebruiken en niet alleen voor macrofotografie inzetten.

Als je meer wilt weten lees dan ook eens het artikel ‘Bokeh in macrofotografie‘.

Wat heb je nodig voor bokeh in natuurfotografie

Er zijn 4 belangrijke elementen die voor onscherpte in natuurfotografie zorgen:

  • Lichtsterk objectief met groot diafragma
  • Afstand tot achtergrond
  • Een langere brandpuntafstand
  • En natuurlijk licht

Kijk maar eens naar dit voorbeeld. Deze 2 foto’s komen zo uit de camera rollen. Ze zijn vanaf een statief gemaakt met een macrolens met een grootste diafragma van f2.8. Omdat de achtergrond ver weg is, ontstaat het bokeh op een hele gemakkelijke manier. De warme kleur wordt gereflecteerd door het gebouw in de achtergrond, zie de rechter foto.

De foto’s zijn met een diafragma van f4 gemaakt. De afstand tot de achtergrond is groot, dat zie je goed in de 2e foto. En meer dan natuurlijk licht heb je niet nodig.

Meer lezen over bokeh in natuurfotografie

Bekijk ook de volgende blogs eens:

In de praktijk ontdekken wat bokeh voor je kan doen

We hebben een aantal interessante workshops voor jou waarin je veel nieuwe dingen ontdekt. De workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

Masterclass

Workshop Macrofotografie Bloeiende Heide 4 Betere Landschapsfoto

Creatief

DSC2044 Betere Landschapsfoto

Of bekijk alle workshops

Meer ontdekken over techniek, compositie en sfeer

We schreven eerder 2 e-books met veel adviezen, tips, voorbeelden en inspirerende foto’s.

In ‘Fotograferen is een Kunst‘ ontdek je hoe wij de techniek inzetten zodat we ons volledig op compositie en sfeer kunnen richten. In ‘Lightroom Classic‘ leggen we in detail uit hoe we de foto’s bewerken.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *