Bokeh is afgeleid van het Japanse ‘boke’ en het betekent onscherpte. Alle onscherpte in de foto is dus bokeh. Bokeh kan tegelijkertijd voor én achter het onderwerp waarop je hebt scherp gesteld voorkomen. In dit artikel leggen we uit wat bokeh is en hoe je het in de natuurfotografie kunt gebruiken.

Bokeh in natuurfotografie

In dit artikel gaan we specifiek in op bokeh in natuurfotografie. Bokeh is dus alles in je foto dat buiten het scherptevlak ligt.

ontdek wat bokeh is en hoe je het kunt gebruiken

Voordelen van bokeh

Bokeh heeft enkele voordelen:

  • Het legt de focus op je onderwerp
  • Het zorgt voor diepte in de foto

Bokeh is meer dan lichtcirkels

Omdat bokeh onscherpte betekent, is het dus veel meer dan alleen lichtcirkels. De lichtcirkels zijn wellicht het bekendste voorbeeld en het roept veel sfeer op. En dat is mooi, want de onscherpte biedt je veel voordelen. Bokeh helpt je bijvoorbeeld bij:

  • Het isoleren van een onderwerp
  • Het brengt sfeer in een foto

We geven je 3 voorbeelden.

Wat is bokeh: landschapsfotografie

Vaak willen we een landschapsfoto laten zien met een grote scherptediepte. Je kunt ook eens voor een andere ‘oplossing’ kiezen en juist een beeld met een kleinere scherptediepte maken. De scherpte ligt op de voorste ganzen. De onscherpte in de achtergrond neemt al snel toe. In deze foto wordt het effect versterkt door de mist. Dat brengt in dit geval ook meer rust in de foto.

Ondergelopen weiland met water en tientallen ganzen

Wat is bokeh: kustfotografie

Aan de kust werken we vaak met invoerende lijnen en/of een onderwerp op de voorgrond. In de onderstaande foto lag de focus op een kleine golf die van dichtbij is gefotografeerd. De onscherpte is duidelijk zichtbaar. De focus gaat uit naar de dynamiek in het water.

Bokeh in macrofotografie

Ook in deze foto zie je een duidelijk bokeh. De voorste blaadjes en de lucht achterin zijn onscherp, de focus ligt op de bloem.

Alle 3 de foto’s zijn met een 105mm f2.8 macro objectief gemaakt. Het ingestelde diafragma was f4. Je ziet dat we het macro objectief ‘creatief’ gebruiken en niet alleen voor macrofotografie inzetten.

Als je meer wilt weten lees dan ook eens het artikel ‘Bokeh in macrofotografie‘.

Wat heb je nodig voor bokeh in natuurfotografie

Er zijn 4 belangrijke elementen die voor bokeh in natuurfotografie zorgen:

  • Lichtsterk objectief met groot diafragma
  • Afstand tot achtergrond
  • Een langere brandpuntafstand
  • En natuurlijk licht

Kijk maar eens naar dit voorbeeld. Deze 2 foto’s komen zo uit de camera rollen. Ze zijn vanaf een statief gemaakt met een macrolens met een grootste diafragma van f2.8. Omdat de achtergrond ver weg is, ontstaat het bokeh op een hele gemakkelijke manier. De warme kleur wordt gereflecteerd door het gebouw in de achtergrond, zie de rechter foto.

De foto’s zijn met een diafragma van f4 gemaakt. De afstand tot de achtergrond is groot, dat zie je goed in de 2e foto. En meer dan natuurlijk licht heb je niet nodig.

In de praktijk ontdekken wat bokeh voor je kan doen

We hebben een aantal interessante workshops voor jou waarin je veel nieuwe dingen ontdekt. De workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

Voor een creatieve workshop kies je voor ‘Creatieve macrofotografie’. Je ontdekt onder andere hoe je met een aantrekkelijk bokeh en lichtcirkels fotografeert.

Je kunt ook direct het complete overzicht met workshops macrofotografie bekijken. We hebben alle workshops macrofotografie op 1 pagina verzameld.

Ook in de landschapsfotografie kun je met bokeh sfeer in je foto’s aanbrengen. Soft focus is een techniek die we vaak gebruiken. Niet alleen voor het creatieve effect maar ook voor het oplossen van belichtingsproblemen. Ook dit is een creatieve workshop waarin je een techniek ontdekt die je vaker kunt gebruiken dan je nu misschien denkt.

Soft focus op een mistig landschap toegepast

Alle workshops landschapsfotografie staan in een handig overzicht.

Meer ontdekken over techniek, compositie en sfeer

We schreven eerder 2 e-books met veel adviezen, tips, voorbeelden en inspirerende foto’s.

In ‘Fotograferen is een Kunst‘ ontdek je hoe wij de techniek inzetten zodat we ons volledig op compositie en sfeer kunnen richten. In ‘Lightroom Classic‘ leggen we in detail uit hoe we de foto’s bewerken.

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, unieke fotoreizen, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Mindshift.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 7 simpele stappen“.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *