Er schijnt een regel te zijn in de natuurfotografie die aangeeft dat je niet tegen het licht in moet fotograferen. Wat daar precies de reden van is weten we niet. Waarschijnlijk heeft het met het grote contrast te maken. De lichtbron wordt heel licht weergegeven en het onderwerp is vaak heel donker, soms zelfs een silhouet. Toch fotograferen wij vaak tegen het licht in. Wij vertellen je hoe we dat doen bij macrofotografie met tegenlicht.

Belichtingsproblemen oplossen en creatief gebruiken

Belichtingsproblemen kun je (grotendeels) oplossen en je kunt er aansprekende foto’s mee maken. Het zorgt ervoor dat je eens andere foto’s maakt dan gewoonlijk, spannende foto’s vol sfeer.

20160702 MG 6817 klein Betere Landschapsfoto

Richting van het licht

Bij macrofotografie met tegenlicht fotografeer je letterlijk tegen het licht in. Je richt je camera in de richting van de lichtbron. Het onderwerp is tussen de lichtbron en jezelf in geplaatst. Deze techniek wordt wel eens bij portretfotografie gebruikt. Dus waarom zou je de techniek niet eens af en toe bij macrofotografie gebruiken?

Vaak heb je een mooi bokeh op de achtergrond. Als je je de techniek eigen maakt en een paar mooie resultaten hebt geboekt, maak je er vast vaker gebruik van.

Wanneer kun je macrofotografie met tegenlicht toepassen

Je kunt deze techniek altijd toepassen als je een lichtbron hebt waar je je camera op kunt richten. Dat kan kunstlicht zijn. Zoals je wellicht al weet, fotograferen wij altijd met natuurlijk licht. We hebben dus de zon nodig.

Het juiste tijdstip van de dag

Het heeft onze voorkeur om in het eerste uur na zonsopkomst en het laatste uur voor zonsondergang te fotograferen. Het licht is dan warmer en dat geeft een mooie warme gloed aan de foto. Staat de zon te hoog, dan heb je gewoon een foto die je in hard licht hebt gemaakt. Dat geeft niet het gewenste effect. Schaduwen zijn dan kort en hard.

Ook midden op de dag kun je met tegenlicht fotograferen

Er zijn uitzonderingen. Deze foto is op een zonnige dag gemaakt. Omdat de bloemen in de schaduw hingen lijkt het alsof er met zacht licht is gefotografeerd. Vergeet je belichtingscompensatie niet. Witte bloemen wil je wit weergeven.

Hoe vind je de beste locatie voor macrofotografie met tegenlicht

Heel veel locaties zijn geschikt. Je kunt binnen blijven, naar een arboretum of pluktuin gaan, de bloempotten op je balkon of je terras opzoeken of de vrije natuur ingaan. Het belangrijkste is dat je het onderwerp dat je fotografeert tussen jezelf en de lichtbron, dus meestal de zon, in plaatst. Je hoeft niet recht tegen het licht in te fotograferen. Bekijk ook hoe licht en schaduwen je onderwerp omkleden en laat dat je positie bepalen. Je eigen positie en de richting waarin je fotografeert is cruciaal bij het bepalen van de compositie.

Welke instellingen gebruik je

Macrofoto’s maak je vrijwel altijd met een groot diafragma, dus f2.8-4. De kleine scherptediepte helpt je om sfeer in een foto te brengen. Je sluitertijd stem je af op de beweging van het onderwerp. Is het windstil, dan kan een wat langere sluitertijd geen kwaad. Er zal geen bewegingsonscherpte zijn. Is er meer wind dan kan een sluitertijd van 1/400e seconde op korter nodig zijn om bewegingsonscherpte te voorkomen. Bewegingsonscherpte van jezelf voorkom je door vanaf een statief te fotograferen.

Het belangrijkste is wel dat je uitgebeten hooglichten voorkomt. Tenminste, als je geen high key foto wilt maken.

Favoriet objectief voor macrofotografie met tegenlicht

We hebben geen echte voorkeur. Voor macrofotografie gebruiken we normaal gesproken een macrolens. Je kunt echter ook met een voorzetlens of bijvoorbeeld Lensbaby Velvet 56 fotograferen.

Oplossen van problemen

Macrofotografie met tegenlicht brengt ook een paar problemen met zich mee. We nemen ze door. En geven je een oplossing.

Witbalans

Het doel is om de kleuren zo realistisch mogelijk weer te geven. Zo geef je de groene tinten, die in de meeste macrofoto’s zichtbaar zijn, natuurgetrouw weer. Als je niet met een grijskaart wilt werken, kies dan een witbalans die dicht bij de werkelijke kleurtemperatuur ligt. Eenmaal thuis heb je een goed beeld van hoe de kleuren ter plaatse waren. Natuurlijk mag je creatief zijn en de kleuren aanpassen. In de onderstaande compositie was de lucht blauw. Het blauw is hier versterkt door een koelere witbalans te kiezen.

20200123 G8A1226 klein Betere Landschapsfoto

Lens flare

Als je met tegenlicht fotografeert kan lens flare ontstaan. Afhankelijk van het diafragma wordt de lens flare als een soort waas of bijvoorbeeld in een 6-hoek of 8-hoek weergegeven. Vaak zie je de lensflare niet in de zoeker of in live view. De lens flare is pas zichtbaar als je de foto hebt gemaakt.

Je kunt lens flare in je voordeel gebruiken. Soms geeft het een mooi creatief effect als resultaat. Lens flare kun je op de volgende manieren voorkomen:

  • Pas de richting waarin je fotografeert aan
  • Gebruik een zonnekap
  • Blokkeer het licht met je hand of een stuk karton
20191230 G8A0843 klein Betere Landschapsfoto

Welke keuze je maakt is aan jou.

Macrofotografie met tegenlicht: Waterdruppels voor een creatief effect

Voor macrofotografie met tegenlicht kun je gebruik maken van alles wat de natuur je geeft. Waterdruppels geven je vaak extra mogelijkheden. Ze reflecteren mooi in het licht. Sommige waterdruppels kun je scherp in beeld brengen, andere waterdruppels liggen buiten het scherptevlak en geven je een mooi bokeh.

Macrofotografie met tegenlicht

Nabewerking van macrofoto’s met tegenlicht

Belichting en details spelen een grote rol als je de foto in Lightroom of Photoshop bewerkt. Een RAW-bestand bevat meer data dan een jpeg-bestand. In RAW kun je met een paar eenvoudige aanpassingen de hooglichten en schaduwen aanpakken. Vaak zie je dat macrofoto’s met tegenlicht een donkere achtergrond hebben. Dat komt omdat deze foto’s van nature een groot contrast hebben. Als je uitgebeten hooglichten wilt voorkomen, zul je zien dat de schaduwen al snel heel donker zijn. Als je dat mooi vindt, is ons advies om daar gewoon voor te gaan. Maar we hebben je met de foto’s in dit artikel laten zien dat de achtergrond niet altijd donker hoeft te zijn.

Conclusie macrofotografie met tegenlicht

Macrofotografie met tegenlicht kan uitdagend zijn. Voordat je het weet zit je met uitgebeten hooglichten in de lucht en dichtgelopen schaduwen in de voorgrond. Door meer ervaring op te doen, zul je je vaardigheden ontwikkelen. Ook zul je meer oog krijgen voor het vinden van de juiste plek van waaruit je de foto met tegenlicht gaat maken. Richting en kwaliteit van het licht zijn hierbij belangrijk. Vergeet niet te genieten als je de volgende keer gaat fotograferen en kijk eens of je een bloem of blad kunt vinden dat van achter wordt belicht. Heel veel plezier.

Workshop waarin macrofotografie centraal staat

Wil je meer weten en in de praktijk ontdekken hoe je aansprekende macrofoto’s maakt? Dan hebben we een aantal interessante workshops voor jou waarin je veel nieuwe dingen ontdekt. De workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

Compositie

Zo fotografeer Je Het Zeeuws Knopje Betere Landschapsfoto

Soft focus

Een voorbeeld uit de workshop macrofotografie Soft Focus

Je kunt ook direct het complete overzicht met bekijken. We hebben alle workshops macrofotografie op 1 pagina verzameld.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *