Het voorjaar is voor ons de periode waarin we veel met macrofotografie bezig zijn. Vaak fotograferen we dan met een kleine scherptediepte. In ‘Hoe is de foto gemaakt’ vertellen we waarom we dat doen.

Het voorjaar is begonnen

Op de dag waarop we dit artikel voor ons fotografieblog schrijven, is het prachtig lenteweer. Het is 17 graden en er staat bijna geen wind. De natuur komt weer tot leven. De bloesem staat in bloei. Net als andere planten. De bloem in de foto is niet bijzonder spannend. Maar perfect om uit te leggen waarom wij graag met een kleine scherptediepte fotograferen.

Fotograferen met een kleine scherptediepte

Als we macrofoto’s maken, doen we dat graag met een kleine scherptediepte. Daarbij is het registreren van de soort ondergeschikt.

Het fotograferen met een kleine scherptediepte heeft enkele voordelen

Het fotograferen met een kleine scherptediepte kan uitdagend zijn. Maar het heeft ook een paar belangrijke voordelen:

  • Met een kleine scherptediepte kun je het onderwerp in een foto – in dit geval de bloem – isoleren. Daardoor is direct duidelijk waar het onderwerp in de foto zich bevindt
  • We richten ons meer op het creatieve aspect van macro fotografie. De kleine scherptediepte kan sfeer verhogend werken
  • En de kleine scherptediepte maakt het mogelijk om storende elementen uit beeld te laten

Arboretum Kalmthout en Hortus Botanicus in Leiden

Bloemen kun je op heel veel plaatsen fotograferen. Misschien kan het wel in je eigen tuin of op je eigen terras, zoals wij vaak doen. Maar we fotograferen ook vaak in Arboretum Kalmthout en de Hortus Botanicus in Leiden.

Omstandigheden tijdens het fotograferen

De weer- en lichtomstandigheden spelen een rol als je fotografeert. Op zich zijn er geen specifieke omstandigheden waarin je met een kleine scherptediepte moét fotograferen. De redenen waarom we dat wel doen las je net al.

Toen de foto werd gemaakt, was er veel bewolking en stond er wat wind. De wind kan een belangrijke factor zijn. Want als je onderwerp beweegt, zorg je ervoor dat de sluitertijd kort genoeg is om het onderwerp zonder bewegingsonscherpte in beeld te brengen.

Benaderen van je onderwerp

Al staan er nog zoveel bloemen in een tuin, een gaaf exemplaar vinden kan even een uitdaging zijn. En als je dat hebt gevonden én met een kleine scherptediepte wilt fotograferen, let je ook goed op de directe omgeving van het onderwerp. Je eigen positie ten opzichte van het onderwerp is dan belangrijk.

Om de bloem los te maken van de voorgrond en achtergrond is voor een laag standpunt gekozen. In combinatie met een groot diafragma – dus een klein getal – is de scherptediepte beperkt. Dat wordt in de voorgrond extra benadrukt doordat enkele bloemen dicht bij je objectief staan. Dat werkt sfeer verhogend vinden we.

Techniek op orde

Zoals altijd tijdens het fotograferen, zorgden we ervoor dat de scherpte precies lag waar we die wilden hebben. In dit geval op het hart van de bloem. Ook is met een korte sluitertijd gefotografeerd om bewegingsonscherpte te voorkomen. Hierbij is de ISO-waarde zo dicht mogelijk bij de basis ISO-waarde van de camera gehouden.

Gebruikte apparatuur

Om de foto te maken is de volgende apparatuur is gebruikt:

  • Camera: Nikon Z7
  • Objectief: Nikkor 105mm f2.8
  • Statief: geen, uit de hand gefotografeerd
  • Filters: NiSi TI enhance polarisatiefilter
  • Nabewerkt in Lightroom Classic

De foto

DSC2953 Betere Landschapsfoto

Wil je meer weten over hoe wij onze foto’s maken? Lees dan ook eens:

In de info kaarten natuurfotografie besteden we ook aandacht aan macrofotografie in combinatie met een kleine scherptediepte.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *