Het voorjaar is voor ons de periode waarin we veel met macrofotografie bezig zijn. Vaak fotograferen we dan met een kleine scherptediepte. In ‘Hoe is de foto gemaakt’ vertellen we waarom we dat doen.

Het voorjaar is begonnen

Op de dag waarop we dit artikel voor ons fotografieblog schrijven, is het prachtig lenteweer. Het is 17 graden en er staat bijna geen wind. De natuur komt weer tot leven. De bloesem staat in bloei. Net als andere planten. De bloem in de foto is niet bijzonder spannend. Maar perfect om uit te leggen waarom wij graag met een kleine scherptediepte fotograferen.

Fotograferen met een kleine scherptediepte

Als we macrofoto’s maken, doen we dat graag met een kleine scherptediepte. Daarbij is het registreren van de soort ondergeschikt.

Het fotograferen met een kleine scherptediepte heeft enkele voordelen

Het fotograferen met een kleine scherptediepte kan uitdagend zijn. Maar het heeft ook een paar belangrijke voordelen:

  • Met een kleine scherptediepte kun je het onderwerp in een foto – in dit geval de bloem – isoleren. Daardoor is direct duidelijk waar het onderwerp in de foto zich bevindt
  • We richten ons meer op het creatieve aspect van macro fotografie. De kleine scherptediepte kan sfeer verhogend werken
  • En de kleine scherptediepte maakt het mogelijk om storende elementen uit beeld te laten

Arboretum Kalmthout en Hortus Botanicus in Leiden

Bloemen kun je op heel veel plaatsen fotograferen. Misschien kan het wel in je eigen tuin of op je eigen terras, zoals wij vaak doen. Maar we fotograferen ook vaak in Arboretum Kalmthout en de Hortus Botanicus in Leiden.

Omstandigheden tijdens het fotograferen

De weer- en lichtomstandigheden spelen een rol als je fotografeert. Op zich zijn er geen specifieke omstandigheden waarin je met een kleine scherptediepte moét fotograferen. De redenen waarom we dat wel doen las je net al.

Toen de foto werd gemaakt, was er veel bewolking en stond er wat wind. De wind kan een belangrijke factor zijn. Want als je onderwerp beweegt, zorg je ervoor dat de sluitertijd kort genoeg is om het onderwerp zonder bewegingsonscherpte in beeld te brengen.

Benaderen van je onderwerp

Al staan er nog zoveel bloemen in een tuin, een gaaf exemplaar vinden kan even een uitdaging zijn. En als je dat hebt gevonden én met een kleine scherptediepte wilt fotograferen, let je ook goed op de directe omgeving van het onderwerp. Je eigen positie ten opzichte van het onderwerp is dan belangrijk.

Om de bloem los te maken van de voorgrond en achtergrond is voor een laag standpunt gekozen. In combinatie met een groot diafragma – dus een klein getal – is de scherptediepte beperkt. Dat wordt in de voorgrond extra benadrukt doordat enkele bloemen dicht bij je objectief staan. Dat werkt sfeer verhogend vinden we.

Techniek op orde

Zoals altijd tijdens het fotograferen, zorgden we ervoor dat de scherpte precies lag waar we die wilden hebben. In dit geval op het hart van de bloem. Ook is met een korte sluitertijd gefotografeerd om bewegingsonscherpte te voorkomen. Hierbij is de ISO-waarde zo dicht mogelijk bij de basis ISO-waarde van de camera gehouden.

Gebruikte apparatuur

Om de foto te maken is de volgende apparatuur is gebruikt:

De foto

DSC2953 Betere Landschapsfoto

Wil je meer weten over hoe wij onze foto’s maken? Lees dan ook eens:

In de info kaarten natuurfotografie besteden we ook aandacht aan macrofotografie in combinatie met een kleine scherptediepte.

Workshops macrofotografie in Kalmthout en Leiden

Wil je ook alle skills van macrofotografie onder de knie krijgen? We begeleiden je graag tijdens onze workshops. Er zijn maximaal 10 deelnemers en je krijgt persoonlijke begeleiding van 2 professionele fotografen. De workshops zijn zo opgezet dat je alle nieuwe kennis en vaardigheden ook zelf na de workshop kunt toepassen.

Soft focus

20170402 MG 6689 Betere Landschapsfoto

High en low key

High Key En Low Key Macrofotografie 4 Betere Landschapsfoto

Masterclass

Workshop Macrofotografie Creatieve Technieken 8 Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *