Het voorjaar en de zomer zijn de periodes waarin veel natuurfotografen met macrofotografie bezig zijn. Vaak zijn bloemen en insecten populaire onderwerpen. Maar welke foto’s maak je als je macrofotografie op een meer abstracte manier benadert? Ontdek het in vormen en structuren in abstracte macrofotografie.

Wat is abstracte macrofotografie

Abstracte macrofotografie is een bepaalde vorm van macrofotografie. Normaliter breng je je onderwerp herkenbaar in beeld. Tenminste toch een gedeelte ervan. Bij abstracte macrofotografie leg je in mindere mate of zelfs niet de nadruk op de herkenbaarheid van het onderwerp.

Vaak is het voor de kijker niet direct duidelijk wat je hebt gefotografeerd. De nadruk ligt veel meer op lijnen, structuren, vormen en kleur. En natuurlijk op het licht, contrast en (on)scherpte. Merk op dat voor ons het fotograferen van vormen en structuren nog een stap verder gaat dan het fotograferen van bokeh.

Vormen en structuren in abstracte macrofotografie

Als je aan abstracte macrofotografie denkt, denk je misschien aan een grote mate van onscherpte en onherkenbaarheid. Toch hoeft dat niet zo te zijn. Wellicht zijn onderwerpen onherkenbaar. Maar we fotograferen ze toch vaak met een grote mate van scherpte.

Wat ons betreft zijn er geen strikte afgebakende eisen aan wat nu wel of niet abstract is. Geef er vooral je eigen invulling aan. We geven je de volgende vijf tips voor het fotograferen van vormen en structuren in abstracte macrofotografie.

Tips voor het fotograferen van vormen en structuren in abstracte macrofotografie

Tip 1: Selecteer een geschikt onderwerp

Dit klinkt misschien als een overbodige tip. Maar bedenk het volgende. Zoals bij alle vormen van fotografie heb je een onderwerp nodig. Alleen geef je het onderwerp bij abstracte fotografie op een andere manier weer. Ga vooral op zoek naar vormen en structuren. Zo kom je al snel tot een aantal potentiële onderwerpen.

20180606 G8A7151 Betere Landschapsfoto

Tip 2: (on)scherpte en licht blijven belangrijk

Onscherpte

Als je abstractie in je foto’s legt, betekent dat niet dat je niet hoeft scherp te stellen. Veel van onze abstracte foto’s hebben juist scherpte in zich. Dat zorgt vaak voor enige mate van herkenbaarheid.

Sommige onderwerpen lenen zich er juist heel goed voor om onscherp weer te geven. Experimenteer hier eens mee. Het geeft je nieuwe inzichten en ervaringen.

Kijk ook eens naar een close up lens. Je kunt heel dichtbij fotograferen en met een kleine scherptediepte. Abstractie ligt dan vanzelf voor de hand.

Licht

Houd ook controle over het licht. Uitgebeten wit leidt vaak af in een foto, tenzij je er bewust voor kiest én het van toegevoegde waarde voor je foto is.

Let ook op de contrasten. Vaak willen we juist dat het contrast niet te groot is. Misschien heb je wel een onderwerp en compositie gevonden waarbij een groot contrast juist goed werkt. Ook hier geldt weer: experimenteer!

Tip 3: Zorg voor kleurcontrast

Naast vormen, structuren en licht, speelt kleur en kleurcontrast een belangrijke rol. Want met kleur kun je de foto zoals hieronder nét even iets interessanter maken. De foto hieronder ontstond aan het begin van het jaar. Je kijkt hier naar een detail van een krokus.

DSC9734 Betere Landschapsfoto

Tip 4: Met of zonder diepte

Je kunt vormen en structuren benadrukken als je met minder of zelfs zonder diepte fotografeert. Je foto’s zullen een meer abstracte uitstraling krijgen. Maar je kunt ook juist voor meer diepte kiezen. De keuze is aan jou.

AAD2687 Betere Landschapsfoto

Tip 5: Experimenteer

Het is belangrijk dat je experimenteert. Maar experimenteren betekent niet dat je zomaar wat in het wilde weg fotografeert. Als je nog geen of weinig ervaring met vormen en structuren in abstracte macrofotografie hebt, zul je wel moeten experimenteren. En misschien verwijder je de meeste foto’s weer direct. Dat is niet erg. Je zult vanzelf je weg vinden. Je ontwikkelt vanzelf een voorkeur.

Kijk ook eens naar ons blog ‘Verrassende resultaten met macrofotografie‘ en ‘Creatief fotograferen met bokeh‘.

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *