Het voorjaar en de zomer zijn de periodes waarin veel natuurfotografen met macrofotografie bezig zijn. Vaak zijn bloemen en insecten populaire onderwerpen. Maar welke foto’s maak je als je macrofotografie op een meer abstracte manier benadert? Ontdek het in vormen en structuren in abstracte macrofotografie.

Wat is abstracte macrofotografie

Abstracte macrofotografie is een bepaalde vorm van macrofotografie. Normaliter breng je je onderwerp herkenbaar in beeld. Tenminste toch een gedeelte ervan. Bij abstracte macrofotografie leg je in mindere mate of zelfs niet de nadruk op de herkenbaarheid van het onderwerp.

Vaak is het voor de kijker niet direct duidelijk wat je hebt gefotografeerd. De nadruk ligt veel meer op lijnen, structuren, vormen en kleur. En natuurlijk op het licht, contrast en (on)scherpte. Merk op dat voor ons het fotograferen van vormen en structuren nog een stap verder gaat dan het fotograferen van bokeh.

Vormen en structuren in abstracte macrofotografie

Als je aan abstracte macrofotografie denkt, denk je misschien aan een grote mate van onscherpte en onherkenbaarheid. Toch hoeft dat niet zo te zijn. Wellicht zijn onderwerpen onherkenbaar. Maar we fotograferen ze toch vaak met een grote mate van scherpte.

Wat ons betreft zijn er geen strikte afgebakende eisen aan wat nu wel of niet abstract is. Geef er vooral je eigen invulling aan. We geven je de volgende vijf tips voor het fotograferen van vormen en structuren in abstracte macrofotografie.

Tips voor het fotograferen van vormen en structuren in abstracte macrofotografie

Tip 1: Selecteer een geschikt onderwerp

Dit klinkt misschien als een overbodige tip. Maar bedenk het volgende. Zoals bij alle vormen van fotografie heb je een onderwerp nodig. Alleen geef je het onderwerp bij abstracte fotografie op een andere manier weer. Ga vooral op zoek naar vormen en structuren. Zo kom je al snel tot een aantal potentiële onderwerpen.

20180606 G8A7151 Betere Landschapsfoto

Tip 2: (on)scherpte en licht blijven belangrijk

Onscherpte

Als je abstractie in je foto’s legt, betekent dat niet dat je niet hoeft scherp te stellen. Veel van onze abstracte foto’s hebben juist scherpte in zich. Dat zorgt vaak voor enige mate van herkenbaarheid.

Sommige onderwerpen lenen zich er juist heel goed voor om onscherp weer te geven. Experimenteer hier eens mee. Het geeft je nieuwe inzichten en ervaringen.

Kijk ook eens naar een close up lens. Je kunt heel dichtbij fotograferen en met een kleine scherptediepte. Abstractie ligt dan vanzelf voor de hand.

Licht

Houd ook controle over het licht. Uitgebeten wit leidt vaak af in een foto, tenzij je er bewust voor kiest én het van toegevoegde waarde voor je foto is.

Let ook op de contrasten. Vaak willen we juist dat het contrast niet te groot is. Misschien heb je wel een onderwerp en compositie gevonden waarbij een groot contrast juist goed werkt. Ook hier geldt weer: experimenteer!

Tip 3: Zorg voor kleurcontrast

Naast vormen, structuren en licht, speelt kleur en kleurcontrast een belangrijke rol. Want met kleur kun je de foto zoals hieronder nét even iets interessanter maken. De foto hieronder ontstond aan het begin van het jaar. Je kijkt hier naar een detail van een krokus.

DSC9734 Betere Landschapsfoto

Tip 4: Met of zonder diepte

Je kunt vormen en structuren benadrukken als je met minder of zelfs zonder diepte fotografeert. Je foto’s zullen een meer abstracte uitstraling krijgen. Maar je kunt ook juist voor meer diepte kiezen. De keuze is aan jou.

AAD2687 Betere Landschapsfoto

Tip 5: Experimenteer

Het is belangrijk dat je experimenteert. Maar experimenteren betekent niet dat je zomaar wat in het wilde weg fotografeert. Als je nog geen of weinig ervaring met vormen en structuren in abstracte macrofotografie hebt, zul je wel moeten experimenteren. En misschien verwijder je de meeste foto’s weer direct. Dat is niet erg. Je zult vanzelf je weg vinden. Je ontwikkelt vanzelf een voorkeur.

Kijk ook eens naar ons blog ‘Verrassende resultaten met macrofotografie‘ en ‘Creatief fotograferen met bokeh‘.

Workshops

Wil je ook eens proeven aan abstracte macrofotografie? En onder begeleiding snel je weg naar abstractie vinden? Kijk dan eens naar de volgende workshops.

Vormen en abstractie

DSC3042 Betere Landschapsfoto

Macro Creatieve bokeh

Workshop Macrofotografie Creatieve Technieken 1 Betere Landschapsfoto

Landschap creatief

Een meervoudige belichting

Of bekijk hier alle workshops.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *