Bokeh betekent onscherpte. Bokeh geeft je foto’s meer diepte. En met bokeh breng je veel sfeer in je foto’s. Ontdek hoe wij creatieve foto’s met bokeh maken.

Wat is bokeh ook alweer?

Bokeh is afgeleid van het Japanse ‘boke’ en het betekent onscherpte. Alle onscherpte is dus bokeh. Bokeh kan tegelijkertijd voor en achter het onderwerp waarop je hebt scherp gesteld voorkomen. Zo zorg je voor diepte in de foto.

Wat zijn voorbeelden van bokeh?

Bokeh is dus veel meer dan lichtcirkels of bollen alleen.

erbij 4 Betere Landschapsfoto

Alle onscherpte zorgt voor bokeh. Dus alles wat buiten je scherptegebied ligt valt er technisch gezien onder.

DSC 7312 Betere Landschapsfoto

Wat is geen bokeh?

Niet alle onscherpte is – gewenst – bokeh. Bewegingsonscherpte is een vorm van bokeh die je niet in je foto’s wilt terugzien. Je resultaat is een ‘mislukte’ foto. Een foto die je met een lange sluitertijd of ICM – Intentional Camera Movement – maakt, heeft wel weer gewenst bokeh.

AAF7311 Betere Landschapsfoto

Deze foto heeft bewegingsonscherpte in zich. Dat is ongewenst bokeh.

Hoe maak je bokeh?

Je leest vaak dat je accessoires nodig hebt om bokeh in je foto te krijgen. Dan kun je denken aan bijvoorbeeld waterdruppels of kunstlicht. Natuurlijk kun je deze accessoires gebruiken. Ze zorgen vooral voor de lichtcirkels of bollen in je foto’s. Maar onscherpte – en ook de lichtcirkels of bollen – krijg je ook zonder deze accessoires in je foto. Creatieve foto’s met bokeh behoren dan tot de mogelijkheden.

Je hebt voor een belangrijk deel controle over de mate van bokeh. Juist ook zonder accessoires. De afstand, de brandpuntafstand, het contrast en natuurlijk een groot diafragma spelen hierbij een rol. Maar niet alle gewenst bokeh is maakbaar. Je fotografeert altijd binnen de mogelijkheden van wat de natuur en je apparatuur je geven.

Creatieve foto’s met bokeh

Wij houden van veel onscherpte in onze foto’s. In bijvoorbeeld de macrofotografie besteden we heel veel aandacht aan de beeldopbouw. Het gaat ons niet alleen om het onderwerp. Ook de rol van de voorgrond en achtergrond betrekken we heel bewust in de foto. Want dat is vaak de plaats waar we bewust met bokeh werken.

erbij 3 Betere Landschapsfoto

Soms fotograferen we zelf met volledige onscherpte. Dan gaan we vooral op zoek naar vormen en structuren.

Workshop Macro Beterelandschapsfoto Betere Landschapsfoto

En ook in bijvoorbeeld landschapsfotografie en kustfotografie zoeken we de onscherpte op. Creatieve foto’s met veel bokeh maken we meestal aan het einde van een shoot, als we de meer gewone foto’s hebben gemaakt. Het creatief vastleggen van bokeh is voor ons meer dan zomaar even out of the box gaan. Het hoort gewoon bij onze manier van fotograferen.

AAF6436 Betere Landschapsfoto

Wil je meer weten over het fotograferen met een kleine scherptediepte? Bekijk dan deze video eens.

Ontdek met ons hoe je bokeh creatief toepast

Wil jij ook creatieve foto’s met bokeh maken? Kies dan voor één van de volgende workshops:

Macro Creatieve bokeh

Workshop Macrofotografie Creatieve Technieken 6 Betere Landschapsfoto

Vormen en abstractie

20180606 G8A7151 Betere Landschapsfoto

Kust creatieve technieken

Kustfotografie Creatieve Technieken 1 Betere Landschapsfoto

Of kijk hier voor een overzicht met alle workshops.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *