Wij houden van veel onscherpte in onze macrofoto’s. Deze onscherpte wordt ook wel bokeh genoemd. In dit artikel laten wij je zien hoe je bokeh in macrofotografie kunt inzetten.

Wat is bokeh

Maar eerst leggen we je uit wat bokeh is. Bokeh is alles wat buiten het scherpstelvlak ligt. Meer achtergrond over bokeh lees je in het artikel ‘Wat is bokeh’. Je zult ontdekken dat je vaker bokeh in je foto’s hebt dan je denkt.

Bokeh in macrofotografie

Wat heb je nodig voor bokeh in macrofotografie

Er zijn 4 belangrijke elementen die voor bokeh in macrofotografie zorgen:

  • Lichtsterk objectief met groot diafragma
  • Afstand tot achtergrond
  • De brandpuntafstand
  • En natuurlijk licht
DSC8535 Betere Landschapsfoto

bokeh in macrofotografie: Lichtsterk objectief met groot diafragma

Met een lichtsterk objectief bedoelen we dat de grootste lensopening maximaal f2.8 is. Groter zoals f2 of f1.4 werkt nog makkelijker.

bokeh in macrofotografie: Afstand tot de achtergrond

De afstand tot de achtergrond is heel belangrijk. Je kunt als uitgangspunt hanteren dat hoe groter de afstand tot de achtergrond is, hoe sneller je het bokeh ziet. Maar als de achtergrond heel ver weg is, zul je een egaal vlak in je foto zien. Je bent dus op zoek naar een plek waar je een onderwerp mooi kunt isoleren én waar de achtergrond niet te ver weg én niet te dicht bij is. De scherpstelafstand speelt daarbij ook nog een rol.

De brandpuntafstand

Met een langere brandpuntafstand zie je het bokeh eerder. Denk maar eens aan het volgende voorbeeld: met een groothoek objectief is de scherptediepte groter dan dat je met een tele objectief fotografeert.

bokeh in macrofotografie: Het licht zelf voor lichtcirkels

We kunnen het heel technisch maken, maar geen zorgen, dat doen we niet. Ga aan de slag. Zorg ervoor dat je in je achtergrond een relatief groot contrast tussen licht en donker hebt. Dit contrast kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld waterdruppels waar het licht op valt maar ook door licht dat tussen de bladeren door schijnt of een herhaling van bijvoorbeeld bloemen. Besteed tijd aan je compositie. Zorg ervoor dat je onderwerp scherp is en het bokeh mooi rondom je onderwerp zit.

Bokeh in macrofotografie is eenvoudig aan te brengen

Meer voorbeelden en tips lees je in ‘Macrofotografie met tegenlicht‘ en ‘Creatieve foto’s met bokeh‘.

Creatieve workshops gebruik van bokeh in macrofotografie

Er zijn nog veel meer mogelijkheden en technieken om het bokeh een belangrijke rol in je macrofoto’s te laten spelen. We hebben verschillende workshops waarin je ontdekt hoe het werkt.

Je krijgt begeleiding van Frank en Yvonne. 2 Ervaren, fulltime fotografen. Yvonne en Frank hebben zeer ruime ervaring in de macrofotografie. Je krijgt 1-op-1 begeleiding op locatie met veel tips en advies. En als je wilt gaan we samen op zoek naar de foto die jij wilt maken.

High en low key

20220521 G8A2181 Betere Landschapsfoto

Masterclass

Workshop Macrofotografie In De Herfst 2 1 Betere Landschapsfoto

Je kunt ook direct het complete overzicht alle workshops macrofotografie bekijken.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *