Vrij vertaald is de witbalans de kleur van het licht. Een duidelijk voorbeeld is de verlichting in je eigen huis. Waarschijnlijk straalt de ene lamp een andere kleur uit dan de andere lamp. De kleur van het licht heeft dus ook invloed op de kleuren in je foto’s. We kijken in dit artikel naar de rol van de witbalans in natuurfotografie.

Witbalans

Het natuurlijke licht van de zon heeft verschillende kleurtemperaturen. Denk maar eens aan het gouden uurtje met warm licht en het blauwe uurtje met koel licht. En overdag heeft het natuurlijke licht weer een andere kleurtemperatuur.

een voorbeeld van verschillende witbalansen

De kleurtemperatuur wordt altijd uitgedrukt in graden Kelvin. Hetzelfde geldt voor de witbalans.

Als je de juiste witbalans op je camera instelt, worden de kleuren weergegeven zoals je in de natuur met je blote oog de kleuren ziet. De kleuren komen dan natuurlijk over. Dat heeft onze voorkeur. Als je eenmaal thuis je foto gaat bewerken, heb je de natuurlijke kleuren als vertrekpunt.

Als je meer wilt weten over de witbalans en het effect in de natuurfotografie kun je het artikel ‘Het effect van witbalans in natuurfotografie’ eens lezen. Nog meer achtergrond staat in ‘Fotograferen is een Kunst’.

Een camera werkt net even anders dan het menselijk oog

Ongeacht de kleurtemperatuur zal witte sneeuw of een wit vel papier door het menselijk oog als wit worden gezien. Onze hersenen corrigeren dat. Een camera werkt anders, die ziet de echte kleurtemperatuur van het licht en niet de echte kleuren. Door een aanpassing in de camera of door met een grijskaart en/of kleurkaart te werken, kun je de camera ‘vertellen’ dat een aanpassing van de kleuren nodig is. Hoe nauwkeuriger je dit doet, hoe nauwkeuriger de ware kleuren worden weergegeven. We kijken verder naar een aanpassing in de camera.

Het kiezen van een witbalans

In de meeste camera’s kun je een voorgeprogrammeerde witbalans selecteren. Het werkt heel eenvoudig. Als het zonnig is, stel je de witbalans van de camera in op het zonnetje.

Knipsel Betere Landschapsfoto

Is het bewolkt, kies dan voor het wolkje.

Bewolkt Betere Landschapsfoto

Een andere manier is om de witbalans handmatig in te stellen. Je kiest dan voor ‘K’ (van Kelvin) en stelt een getal in. En je kunt er dus ook voor kiezen om met een grijskaart en/of kleurkaart te werken.

de Automatische witbalans wijkt nogal eens af

Veel fotografen kiezen voor de automatische witbalans. Als er meerdere kleurtemperaturen zijn, dan gaat het al snel mis.

In RAW fotograferen en in de na bewerking de witbalans aanpassen verdient niet de schoonheidsprijs. Al wordt dit advies vaak gegeven. Door de witbalans achteraf aan te passen, verander je de verdeling van licht en donker in de RGB-kanalen. Dat kan er zomaar toe leiden dat een kanaal in de schaduwen dichtloopt of juist overbelicht raakt. Je zult dan kleur en detail verliezen, en dat is niet wat je wilt. Dus in het veld nauwkeurig werken zal je helpen om, met een technisch gezien, kwalitatief goed beeld thuis te komen. Wil je nog meer voorbeelden zien? Kijk dan ook eens naar het artikel ‘Technische tips voor natuurfotografie in de winter’.

Workshop waarin techniek centraal staat

Wil je meer weten en in de praktijk ontdekken hoe je de techniek in jouw voordeel laat werken? En hoe je de witbalans instelt en zelfs creatief kunt gebruiken? Dan hebben we een aantal interessante workshops voor jou waarin je veel nieuwe dingen ontdekt. De workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

In een aantal workshops staan de technische vaardigheden centraal. Naast belichting en scherpstellen, besteden we ook aandacht aan de witbalans. Deze workshops zijn geschikt voor natuurfotografen die hun technische kennis willen opfrissen of voor natuurfotografen die de techniek echt onder de knie willen krijgen.

Landschap

Beheers de technische vaardigheden en maak foto's zoals jij wilt

Of bekijk alle workshops.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *