Vaak horen we van fotografen dat ze de automatische witbalans op hun camera instellen. Immers, als je in RAW fotografeert, kun je de witbalans achteraf eenvoudig aanpassen. We leggen je uit waarom je tijdens het fotograferen beter in camera het effect van witbalans kunt aanpassen.

Leg het effect van de witbalans tijdens het fotograferen vast

Wij vinden dat je tijdens het fotograferen het effect van witbalans beter zo nauwkeurig mogelijk vastlegt. Daarvoor hebben we 2 belangrijke redenen:

  • Je weet beter hoe de natuur de kleuren weergaf. Je hebt een makkelijk vertrekpunt bij het na bewerken van je foto en hoeft de kleuren niet te raden.
  • Achteraf de witbalans aanpassen kan leiden tot dichtgelopen schaduwen of uitgebeten hooglichten in 1 van de 3 RGB-kanalen. Dit laatste is nogal technisch en legden we al eens uit in het artikel ‘5 Effectieve tips voor herfstfotografie’. Nog meer informatie over de witbalans ontdek je in het e-book ‘Fotograferen is een Kunst’.
Deze foto is tijdens een persoonlijk coachingstraject gemaakt

Wat het effect doet

De gekozen witbalans geeft de kleuren in de foto warmer of koeler weer. We geven je 2 voorbeelden. Als het bewolkt is en je stelt de witbalans in op zonnig, dan worden de kleuren koeler weergegeven. Is het zonnig en staat de witbalans op schaduw ingesteld, dan zullen de kleuren (te) warm worden weergegeven.

Het loont dus zeker de moeite om als je op een locatie start met fotograferen de witbalans in te stellen.

Het effect van witbalans: Kies een preset

Kies daarom 1 van de presets in je camera. Dus als het weer bewolkt is, kies je ook voor bewolkt. Is het zonnig, kies dan voor zonnig. Twijfel je, kies dan voor flits. Deze waarde zit tussen zonnig en bewolkt in. Fotografeer je in de schaduw, kies dan ook voor schaduw. Natuurlijk kun je de witbalans ook handmatig instellen.

Het effect van witbalans: Gebruik een grijskaart of kleurkaart

Het is nog beter om een grijskaart en/of kleurkaart te gebruiken. Die fotografeer je op de plek waar je gaat fotograferen. De X-rite color checker is een goed hulpmiddel hiervoor.

En als je een creatief (kleur)effect beoogt stel je de witbalans naar wens in.

Het effect van witbalans: 1 Praktijkvoorbeeld

We stappen over naar de praktijk. De onderstaande foto’s maakten we onlangs aan de kust. Het was een zwaar bewolkte avond met de nodige stevige regenbuien. We kozen voor de instelling ’bewolkt’. De camera legde de kleuren in het beeld als volgt vast:

Het effect van witbalans in kustfotografie

De foto oogt wat koel, de blauwe tinten zijn duidelijk waarneembaar. Ook in onze herinnering passen de kleuren in de foto bij wat we zagen.

2 Minuten later zetten we de witbalans op automatisch. Je ziet dat de camera de kleuren iets warmer en met meer magenta weergeeft. Dit is niet wat we ons herinneren en hoe daadwerkelijk het was.

Effect Van Witbalans Voor Correctie Betere Landschapsfoto

Door in Lightroom Classic de ‘ware witbalans’ met het pipet op te zoeken, veranderen de kleuren als volgt:

Effect Van Witbalans Na Correctie Betere Landschapsfoto

Je ziet dat de witbalans een groot effect kan hebben of de sfeer in een foto. Het belangrijkste is dat je je daarvan bewust bent. Ons advies is dat je de witbalans aanpast zodat je de werkelijke kleuren zo goed mogelijk vast legt. Als je twijfelt, of een ander effect in de foto wilt laten zien, dan pas je de witbalans aan. Thuis kun je de foto’s vergelijken en bewerken zoals jij wilt.

Workshop waarin natuurfotografie centraal staat

Wil je meer weten en in de praktijk ontdekken hoe je aansprekende natuurfoto’s maakt? Dan hebben we een aantal interessante workshops voor jou waarin je veel nieuwe dingen ontdekt. De workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen. We hebben een paar uitdagende workshops voor jou.

Kalmthoutse Heide

Kalmthout Beterelandschapsfoto Workshop Landschapsfotografie Heide 7 Betere Landschapsfoto

Hoge Venen herfst

Hoegne 4 Ardennes Belgium Betere Landschapsfoto

2-daagse Opaalkust

AAH3078 Betere Landschapsfoto

Spreekt de locatie je aan en wil je meer maatwerk of een workshop op een ander moment? Kies dan eens voor een privéworkshop. Kom je met maximaal 2 personen, dan zijn ze heel gunstig geprijsd.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *