Vaak horen we van fotografen dat ze de automatische witbalans op hun camera instellen. Immers, als je in RAW fotografeert, kun je de witbalans achteraf eenvoudig aanpassen. We leggen je uit waarom je tijdens het fotograferen beter de witbalans aan de werkelijke kleuren kunt aanpassen.

Leg het effect van de witbalans tijdens het fotograferen vast

Wij vinden dat je tijdens het fotograferen de witbalans beter zo nauwkeurig mogelijk vastlegt. Daarvoor hebben we 2 belangrijke redenen:

  • Je weet beter hoe de natuur de kleuren weergaf. Je hebt een makkelijk vertrekpunt bij het na bewerken van je foto en hoeft de kleuren niet te raden.
  • Achteraf de witbalans aanpassen kan leiden tot dichtgelopen schaduwen of uitgebeten hooglichten in 1 van de 3 RGB-kanalen. Dit laatste is nogal technisch en legden we al eens uit in het artikel ‘5 Effectieve tips voor herfstfotografie’. Nog meer informatie over de witbalans ontdek je in het e-book ‘Fotograferen is een Kunst’.
Deze foto is tijdens een persoonlijk coachingstraject gemaakt

Wat het effect doet

De gekozen witbalans geeft de kleuren in de foto warmer of koeler weer. We geven je 2 voorbeelden. Als het bewolkt is en je stelt de witbalans in op zonnig, dan worden de kleuren koeler weergegeven. Is het zonnig en staat de witbalans op schaduw ingesteld, dan zullen de kleuren (te) warm worden weergegeven.

Het loont dus zeker de moeite om als je op een locatie start met fotograferen de witbalans in te stellen.

Het effect van witbalans: Kies een preset

Kies daarom 1 van de presets in je camera. Dus als het weer bewolkt is, kies je ook voor bewolkt. Is het zonnig, kies dan voor zonnig. Twijfel je, kies dan voor flits. Deze waarde zit tussen zonnig en bewolkt in. Fotografeer je in de schaduw, kies dan ook voor schaduw. Natuurlijk kun je de witbalans ook handmatig instellen.

Het effect van witbalans: Gebruik een grijskaart of kleurkaart

Het is nog beter om een grijskaart en/of kleurkaart te gebruiken. Die fotografeer je op de plek waar je gaat fotograferen. De X-rite color checker is een goed hulpmiddel hiervoor.

En als je een creatief (kleur)effect beoogt stel je de witbalans naar wens in.

Het effect van witbalans: 1 Praktijkvoorbeeld

We stappen over naar de praktijk. De onderstaande foto’s maakten we onlangs aan de kust. Het was een zwaar bewolkte avond met de nodige stevige regenbuien. We kozen voor de instelling ’bewolkt’. De camera legde de kleuren in het beeld als volgt vast:

Het effect van witbalans in kustfotografie

De foto oogt wat koel, de blauwe tinten zijn duidelijk waarneembaar. Ook in onze herinnering passen de kleuren in de foto bij wat we zagen.

2 Minuten later zetten we de witbalans op automatisch. Je ziet dat de camera de kleuren iets warmer en met meer magenta weergeeft. Dit is niet wat we ons herinneren en hoe daadwerkelijk het was.

Effect Van Witbalans Voor Correctie Beterelandschapsfoto

Door in Lightroom Classic de ‘ware witbalans’ met het pipet op te zoeken, veranderen de kleuren als volgt:

Effect Van Witbalans Na Correctie Beterelandschapsfoto

Je ziet dat de witbalans een groot effect kan hebben of de sfeer in een foto. Het belangrijkste is dat je je daarvan bewust bent. Ons advies is dat je de witbalans aanpast zodat je de werkelijke kleuren zo goed mogelijk vast legt. Als je twijfelt, of een ander effect in de foto wilt laten zien, dan pas je de witbalans aan. Thuis kun je de foto’s vergelijken en bewerken zoals jij wilt.

Workshop waarin natuurfotografie centraal staat

Wil je meer weten en in de praktijk ontdekken hoe je aansprekende natuurfoto’s maakt? Dan hebben we een aantal interessante workshops voor jou waarin je veel nieuwe dingen ontdekt. De workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen. We hebben een paar uitdagende workshops voor jou.

Tree Kalmthoutse heide Belgium Beterelandschapsfoto
DSC2324 Beterelandschapsfoto
Noir Flohay in de winter
Beterelandschapsfoto Fotoreis Opaalkust Beterelandschapsfoto

Spreekt de locatie je aan en wil je meer maatwerk of een workshop op een ander moment? Kies dan eens voor een privéworkshop. Kom je met maximaal 4 personen, dan zijn ze heel gunstig geprijsd.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Beterelandschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, unieke fotoreizen, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Mindshift.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.