Landschapsfotografie in Nederland is populair. Steeds meer fotografen beoefenen het. Ze combineren het feit dat ze lekker buiten kunnen zijn én dat ze kunnen fotograferen. Daarbij komt al snel de vraag op welke lens voor landschapsfotografie het beste is. We helpen je graag op weg.

De beste lens voor landschapsfotografie

Ons antwoord is eenvoudig. Er is geen beste lens voor landschapsfotografie. Sommige objectieven, want dat is een betere term, worden als objectief voor landschapsfotografie of portretfotografie gepromoot. Maar waarom eigenlijk? Het is maar net wat je in een landschap wilt fotograferen en hoe je dat in beeld wilt brengen.

De beste lens voor landschapsfotografie

Als je wat meer ervaring hebt met landschapsfotografie of natuurfotografie in het algemeen, ontwikkel je vanzelf een voorkeur voor welke lens voor landschapsfotografie je het liefste gebruikt.

Maar eerst nog iets anders. Wat precies landschapsfotografie is en wat niet meer, laten we in het midden. We kijken ook niet naar de technische aspecten van objectieven. Het enige ‘technische’ waar we naar kijken, is de brandpuntafstand. En wat volgens ons het belangrijkste is, is dat jij bepaalt wat je mooi vindt om te fotograferen. Dat kan in een landschap met verschillende objectieven.

Alle lenzen zijn geschikt voor landschapsfotografie

We laten je een aantal foto’s zien die met verschillende objectieven zijn gemaakt. Het verschil zit vooral in de brandpuntafstand. Een landschap en daarmee ook een landschapsfoto laat zich niet door een lens in een hokje plaatsen. Je kunt iets kleins met een groothoek objectief vastleggen, maar ook een weids landschap met een tele objectief. Dat kan je verrassende resultaten opleveren.

Lekker fotograferen in Nederland

Landschapsfotografie is onze basis. We fotograferen veel in Nederland. Er zijn veel mooie gebieden, al dan niet aangemerkt als natura 2000 gebied of als nationaal park. Het is eenvoudig om naar een gebied te gaan en met een mooie landschapsfoto thuis te komen.

Lens voor Landschapsfotografie: groothoek

Een groothoek objectief wordt vaak hét objectief voor landschapsfotografie genoemd. En daar is het zeker zeer geschikt voor. Je kunt er de wat meer standaard landschappen mee fotograferen zoals je hieronder ziet. Welke de beste lens voor landschapsfotografie is, is afhankelijk van veel factoren. Voor een groothoek objectief zullen de beeldhoek, het grootste diafragma en beeldstabilisatie een belangrijke rol spelen.

AAA1310 bewerkt Betere Landschapsfoto

Brandpuntafstand: 19mm

Maar je kunt met deze wijde beeldhoek wat creatiever om gaan. De kust is heel geschikt om met een groothoek objectief te fotograferen. Vaak wordt een palenrij als primaire invoerende lijn gebruikt om diepte te creëren. In de foto hieronder is voor een andere opzet gekozen. De steen met schakelketting vormt hier het onderwerp op de voorgrond. Omdat we heel dichtbij konden scherpstellen, lijken de steen en ketting ‘groot’. Maar de in de praktijk zijn ze maar klein en zorgen ze voor diepte in de foto. De palenrij wordt nu meer naar de achtergrond gedrongen. Deze foto is gemaakt met het NiSi 15mm f4.0 objectief.

Handmatig scherpgesteld met het NiSi MF 15mm objectief

Brandpuntafstand: 15mm

De foto hieronder maakten we ook aan de kust. De reden daarvoor was niet zozeer dat de stenen klein zijn. Ze steken maar zo’n 10-20 centimeter boven het water uit. Achter ons stond een palenrij en er was nauwelijks plaats om te manouvreren en het statief op te stellen. Het landschap dwingt hier echt om een groothoek objectief te gebruiken.

de beste lens voor landschapsfotografie is de lens die je al hebt

Brandpuntafstand: 19mm

Lens voor Landschapsfotografie: standaard objectief

Met een standaard objectief wordt vaak een objectief met een brandpuntafstand van zo’n 50mm bedoeld. Deze brandpuntafstand, op full frame, komt ongeveer overeen met de kijkhoek van het menselijk oog. We fotograferen veel met het 24-70mm objectief en daar leggen we niet alleen het landschap mee vast. Je zou gemakkelijk kunnen denken dat de foto’s hieronder met een macro objectief zijn gemaakt. Toch is dat niet zo.

De foto van de krokus werd op een brandpuntafstand van 55mm gemaakt. Omdat de achtergrond relatief ver weg was, ontstond een mooie vervaagde achtergrond.

AAE0952 Betere Landschapsfoto

Brandpuntafstand: 55 mm

In de praktijk nemen we niet altijd ons macro objectief mee. Als het macro objectief thuis blijft, gaat de voorzetlens mee. De voorzetlens maakt het mogelijk dat je dichterbij kunt scherpstellen en dat de scherptediepte kleiner wordt. Ook hiermee bereik je het effect alsof je met een macro objectief hebt gefotografeerd.

DSC8705 Betere Landschapsfoto

Brandpuntafstand: 70m met voorzetlens

Landschapsfotografie met een macro objectief

Het macro objectief willen we wel eens als kort tele objectief gebruiken. Deze kikker zat in de vijver en bleef netjes poseren. Dat maakte het mogelijk om vanaf een kleine afstand deze foto te maken.

DSC2517 Betere Landschapsfoto

Brandpuntafstand: 105mm

Het macro objectief is ook heel geschikt om landschappen die wat verder weg zijn in beeld te nemen. Deze winterse foto werd ook met een macro objectief gemaakt.

Fields near Epen The Netherlands Betere Landschapsfoto

Brandpuntafstand: 105mm

Lens voor Landschapsfotografie: tele objectief

Het tele objectief gebruiken we vaak om landschappen dichterbij te halen. Maar ook hier switchen we wel eens richting macro. Deze recente foto werd met een tele objectief, ook in combinatie met een voorzetlens, gemaakt. De voorzetlens was vooral nodig om de minimale scherpstelafstand te verkleinen.

AAF7165 Betere Landschapsfoto

Brandpuntafstand: 144mm met voorzetlens

Voor meer intieme landschappen is het tele objectief heel geschikt. In het onderstaande beeld werden grote contrasten vermeden door de lucht niet in beeld op te nemen. Hier is door de begroeiing heen gefotografeerd, dat zorgt voor de lichtcirkels. Bij dit effect wordt vaak voor een macro objectief gekozen, maar dat is niet nodig.
 

AAA0122 Betere Landschapsfoto

Brandpuntafstand:  185mm

De foto hieronder werd ook met een tele objectief gemaakt. De schuur staat in een afgesloten gebied. Dan moet je wel van een grotere afstand fotograferen. Bij wijze van spreken zou je deze foto met ieder ander objectief met een andere brandpuntafstand kunnen maken als je dichterbij kon komen.

AAA0326 Betere Landschapsfoto

Brandpuntafstand: 140mm

Conclusie: de beste lens voor landschapsfotografie heb je al

Landschapsfotografie in Nederland is uitdagend. Er zijn veel geschikte gebieden en er zijn net zo veel verschillende objectieven met verschillende brandpuntafstanden. Je kunt jezelf een oefening geven door met één objectief op pad te gaan en verschillende foto’s te maken. Kies dan voor composities die je ook met een ander objectief zou kunnen maken. Daar zit de uitdaging in. Je ziet meer verschillende mogelijkheden en zo ontwikkel je je creativiteit.

Zelf aan de slag met landschapsfotografie in Nederland

Je kunt lekker zelf aan de slag gaan. Als je meer inzicht wilt in de technische aspecten van landschapsfotografie, kijk dan eens naar het e-book ‘Fotograferen is een Kunst’ en de ‘Info Kaarten natuurfotografie’. Bij deze set zitten voorbeeldkaarten over bijvoorbeeld landschapsfotografie en macrofotografie. Als vertrekpunt krijg je steeds tips over de brandpuntafstand, technische instellingen en compositie.

Cursus landschapsfotografie

Volg je liever een cursus landschapsfotografie? Ga dan eens met ons op pad. In onze praktische workshops ontdek je hoe je onder de gegeven omstandigheden een aantrekkelijke foto maakt en je camera instelt. We werken met groepen van maximaal 10 deelnemers. En je krijgt begeleiding van 2 professionele fotografen.

Coaching traject

Als je nog meer diepgang wilt, kies je voor een coaching traject. Je kunt kiezen voor een technisch traject, maar ook voor compositie en sfeer of landschapsfotografie. Je krijgt in totaal 18 opdrachten waarop je persoonlijke feedback krijgt. Een coaching traject duurt meestal zo’n 3-4 maanden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *