Meestal wil je een scherpe foto maken. Je bepaalt zelf welk deel van de foto scherp in beeld komt. Maar soms is je foto niet scherp. Eén van de belangrijke oorzaken daarvan is bewegingsonscherpte. Ontdek hoe je bewegingsonscherpte voorkomt.

Wat is bewegingsonscherpte

Bewegingsonscherpte is onscherpte in een foto omdat het onderwerp of de camera zelf tijdens het fotograferen beweegt. De onscherpte ontstaat in delen van de foto die je juist scherp wilt hebben. Bewegingsonscherpte kan dus door het onderwerp worden veroorzaakt, maar ook door jezelf. In dit artikel gaan we verder in op de bewegingsonscherpte die door jezelf wordt veroorzaakt en je zelf ook kunt voorkomen.

AAF7311 Betere Landschapsfoto
Door een wegzakkend statief gaat een mooi fotomoment verloren.

Hoe ontstaat bewegingsonscherpte

Bewegingsonscherpte kan op verschillende manieren ontstaan.

Uit de hand fotograferen

Als je uit de hand fotografeert en je sluitertijd te lang is, kun je bewegingsonscherpte veroorzaken. Zelfs als je camera over beeldstabilisatie beschikt, loop je al snel tegen de grenzen van de apparatuur aan. Een kortere sluitertijd is dan de oplossing.

Voorkom bewegingsonscherpte met een korte sluitertijd

Als je vanaf statief fotografeert

Bewegingsonscherpte kan ook ontstaan als je met een statief fotografeert. Als de ondergrond niet stabiel is of het bijvoorbeeld waait, kunnen trillingen tot bewegingsonscherpte in je foto’s leiden. Hoe je het ook wendt of keert, je foto is mislukt.

Voorkomen van bewegingsonscherpte: uit de hand fotograferen

Als je uit de hand fotografeert is de oplossing eenvoudig. Ervan uitgaande dat je over beeldstabilisatie beschikt, zul je met een kortere sluitertijd moeten fotograferen. Je hebt dan een paar mogelijkheden.

ISO-waarde omhoog

Je eerste optie is dat je de ISO-waarde verhoogt. Dit maakt je sensor gevoeliger. Het resultaat is dat je met een kortere sluitertijd kunt fotograferen. Je gaat zo ver met de ISO-waarde omhoog, totdat je de hoeveelheid ruis niet meer acceptabel vindt.

Vergroot het diafragma

De 2e optie, die komt in de praktijk ook pas ná het verhogen van de ISO-waarde, is dat je het diafragma vergroot. Ook dit helpt je omdat er tijdens de belichting meer licht op de sensor valt. Je past het diafragma pas in 2e instantie aan, omdat je anders ook de scherptediepte in de foto verandert.

Liever een donkere dan bewogen foto

Als het echt niet anders kan en je uit de hand moet fotograferen, maak je een foto die aan de donkere kant is. Een foto die donker is, is ‘beter’ dan een bewogen foto. Wellicht kun je in de nabewerking de foto nog verbeteren.

Voorkom bewegingsonscherpte: gebruik een statief

Met een statief maak je het jezelf gemakkelijk. Hoe stabieler het statief, hoe kleiner de kans op bewegingsonscherpte. Zelfs als je statief aan alle eisen voldoet, kun je alsnog last hebben van bewegingsonscherpte in de foto. Het voorkomen van bewegingsonscherpte is eenvoudig. We geven je een 5-tal tips.

Zet je statief op een stabiele ondergrond

Het klinkt zo logisch: zet je statief op een stabiele ondergrond als je bewegingsonscherpte wilt voorkomen. In een landschap komt het statief nogal eens op gras, mos of takjes te staan. Kijk of je het statief op een hardere ondergrond kunt plaatsen.

En aan de kust druk je het statief een stukje in het zand. Dan staat het veel steviger.

Gebruik een afstandsbediening

Vaak ontstaat bewegingsonscherpte door een trilling van de camera als je de ontspanknop indrukt. Dit kun je voorkomen door met een afstandsbediening te fotograferen. Heb je die niet, gebruik dan de ingebouwde timer in je camera.

Verwijder de camera riem

De camerariem kan in de wind tegen je camera of statief klapperen. Vooral als je met langere sluitertijden fotografeert, is dat funest. Verwijderd in dit soort situaties de camerariem of maak de riem goed vast aan het statief.

Ga tussen 2 statiefpoten in staan

Als je je statief opzet, plaats het dan zo dat je zelf tussen 2 statiefpoten in kunt staan. Daarmee voorkom je dat je met je voeten tegen het statief stoot.

DSC9167 Betere Landschapsfoto

Zet bij lange sluitertijden de beeldstabilisatie uit

En bij langere sluitertijden zet je de beeldstabilisatie uit.

Pas je deze tips toe, dan is de kans op bewegingsonscherpte erg klein.

Fotograferen in de praktijk

Wil je meer weten en in de praktijk met ons fotograferen? Onze workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen. Als je in een workshop wilt ontdekken hoe je bewegingsonscherpte voorkomt, kies dan voor de workshops met thema landschapsfotografie, macrofotografie of kustfotografie.

Heb je de techniek al goed onder de knie, kijk eens naar de volgende workshops. Misschien zit er iets voor je bij. En als de data niet passen, kies dan eens voor een privé workshop. Alle aandacht is dan voor jou.

Creatieve technieken

20191122 G8A0547 Betere Landschapsfoto

High Key aan de kust

20160305 IMG 2272 yguygu Betere Landschapsfoto

Soft focus in macrofotografie

Een voorbeeld uit de workshop macrofotografie Soft Focus
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *