De Krokus is een veel gefotografeerde bloem. In deze ‘Hoe is de foto gemaakt’ vertellen we je precies hoe het fotograferen van krokussen in z’n werk gaat. En natuurlijk hoe deze foto is gemaakt.

Fotograferen van krokussen

We denken alweer langzaamaan aan het voorjaar. Een prachtige tijd in het jaar, waarin de natuur weer tot leven komt. Al zal nog even duren voordat de bomen weer in blad staan.

De eerste bloemen staan alweer in bloei. En in de periode van februari tot en met april bloeien de verschillende soorten krokussen. Dat is een lange periode waarin je ruim de gelegenheid hebt om de bloem op verschillende manieren vast te leggen.

Arboretum Kalmthout en plantentuin Merksplas

Krokussen kun je op heel veel plaatsen fotograferen. Misschien kan het wel in je eigen tuin of op je eigen terras, zoals wij vaak doen. Maar we fotograferen de krokussen ook vaak in Arboretum Kalmthout en de Plantentuin in Merksplas.

Arboretum Kalmthout

Het arboretum Kalmthout ligt vlak boven Antwerpen en is goed bereikbaar. Al in 1856 werd op de locatie van het arboretum een boomkwekerij begonnen. Inmiddels het is arboretum ruim 13 hectare groot. Naast de vele bomen- en plantensoorten, kun je er vrijwel het hele jaar door bloemen fotograferen.

Plantentuin Merksplas

De plantentuin in Merksplas – De kleine boerderij – ontdekten wij zelf pas vorig jaar. Deze 8 hectare grote tuin is jonger en nog volop in ontwikkeling. Toch staan er al volwassen bomen. De plantentuin is zeer afwisselend en ook hier tref je de nodige bloeiers aan.

We bezoeken beide locaties erg graag. Het is prachtig om de tuinen steeds te zien veranderen en nieuwe dingen te ontdekken. Los van de fotografie zijn de locaties ook aangenaam omdat ze rustig gelegen zijn en ruim zijn opgezet.

Omstandigheden tijdens het fotograferen van krokussen

Maar terug naar het fotograferen van krokussen. Toen de foto werd gemaakt, stond de zon al laag. Er waren vrij weinig wolken maar er zat wel veel waterdamp in de lucht. Dat zorgde voor een lager contrast.

Benaderen van je onderwerp

Al staan er nog zo veel Krokussen in een tuin, het is best een kunst om een geschikt exemplaar te vinden. We zoeken altijd naar een krokus met gave randen en waar weinig of geen zand tegenaan is gespat.

Om de krokus los te maken van de achtergrond is voor een laag standpunt gekozen. Door het objectief in het gras te leggen en dichtbij scherp te stellen, is de scherptediepte klein. De voorgrond en achtergrond zijn vervaagd. Om dit effect te versterken is een groot diafragma gebruikt.

De eigen positie vraagt ook veel aandacht. Focus niet alleen op het onderwerp. Richt je ook op de voorgrond en achtergrond. Voorkom daarmee te veel drukte in een foto. De voorgrond lichtten we net al toe. De achtergrond is in deze foto ver weg. De bomen in de achtergrond zijn niet als zodanig herkenbaar. Waar het hier om gaat is dat er nog licht tussen de bomen door valt. Dat zorgt voor meer sfeer in de foto.

High key techniek voor het fotograferen van krokussen

Verder is de high key techniek gebruikt. De foto is lichter en dat werkt sfeerverhogend vinden we.

Gebruikte apparatuur

Om de foto te maken is de volgende apparatuur is gebruikt:

  • Camera: Canon 5Dmk4
  • Objectief: Sigma 70-200mm f2.8
  • Statief: geen, uit de hand gefotografeerd
  • Filters: NiSi landscape polarisatiefilter
  • Nabewerkt in Lightroom Classic

De foto

20190225 G8A7894 Betere Landschapsfoto

De aanpak over het fotograferen van krokussen kun je natuurlijk ook toepassen als je andere bloemen of onderwerpen fotografeert. Bekijk ook eens de volgende artikelen:

Workshop macrofotografie

Wil je ook alle skills van macrofotografie onder de knie krijgen? We begeleiden je graag tijdens onze workshops macrofotografie. Er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. De workshops zijn zo opgezet dat je alle nieuwe kennis en vaardigheden ook zelf na de workshop kunt toepassen.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *