Ieder jaar fotograferen we wel een keer of twintig in Westkapelle, Nederland. Zomer, winter, lente of herfst. In ieder jaargetijde kun je er in mooie omstandigheden fotograferen. We maken er vaak foto’s met een lange sluitertijd. We leggen je uit hoe de foto met lange sluitertijden in Westkapelle is gemaakt.

Westkapelle

De locatie waar deze foto is gemaakt is het strand van Westkapelle. We kennen de locatie goed. De afgelopen jaren zagen we het strand veranderen. Door enkele stormen in 2020 werd veel zand en duin weggespoeld. En de afgelopen zomer werd het strand weer opgespoten, ter verdediging van de kust.

Daardoor veranderde het strand. Veel stenen verdwenen onder het zand. En dat terwijl we die stenen vaak een rol in de compositie lieten spelen. En ook een aantal palenrijen kwam gedeeltelijk onder het zand te liggen. Alles bij elkaar biedt dat weer nieuwe mogelijkheden. We fotograferen dan ook graag met lange sluitertijden in Westkapelle.

Omstandigheden tijdens het fotograferen met lange sluitertijden in Westkapelle

De zomerse weersomstandigheden waren goed. Ondanks het feit dat regenbuien, wind en lagere temperaturen waren voorspeld. Voor ons zijn dat geen redenen om thuis te blijven. De weersomstandigheden ter plaatse op specifieke momenten wijken zo vaak af van de voorspellingen dat we daar niet meer naar kijken. Rondom de zonsondergang waren de wolken licht grijs en er hing geen grijze band boven de horizon. Met andere woorden: de zon had vrij spel en kon er een prachtig schouwspel van maken.

Landschapsfotografie aan de Zeeuwse kust: altijd anders

Al gaan we nog zo vaak terug naar dezelfde locatie, de omstandigheden zijn altijd anders. Je kunt natuurlijk eenvoudigweg stellen dat de palenrij er al jaren staat en dat we die al vaker hebben gefotografeerd. Maar de waterstand, wind, stroming, wolken en het licht veranderen keer op keer. Al die factoren zorgen ervoor dat de foto’s toch steeds anders zijn. En in dit geval viel het zonlicht mooi tussen de palen door.

Veel komt samen in deze foto

In deze foto komt veel samen. We zagen een mooie zonsondergang. Maar het was de kunst om die ook als een mooie zonsondergang vast te leggen. Je weet wellicht dat het contrast dat onze ogen kunnen overbruggen veel groter is dan het dynamisch bereik van welke camera dan ook. Daarom zijn bij de totstandkoming van deze foto filters gebruikt én is een beroep gedaan op Lightroom Classic. En dan met name de nieuwe maskers die daarin zijn verwerkt.

Gebruikte filters voor als we met lange sluitertijden in westkapelle fotograferen

We zetten de filters die we voor deze foto gebruikten op een rijtje.

Polarisatiefilter

Meestal fotograferen we met een polarisatiefilter. Dat doen we om schitteringen te verminderen. In deze foto is het polarisatiefilter ook gebruikt. Het polarisatiefilter is zo afgesteld dat de reflecties van de wolken en zonlicht iets worden afgezwakt.

3 stops reverse grad

Een grijs verloopfilter was nodig. Omdat de zon boven de horizon vrij spel had, is voor een reverse grad filter gekozen. Zo’n filter is heel geschikt als je tegen de zon in fotografeert en er op de hoogte van de zon – bijna – geen wolken zijn.

3 stops grijsfilter

Ook is een 3 stops grijsfilter gebruikt om de sluitertijd te verlangen. Op zich doet het filter niets met het contrast of kleuren, maar zorgt het voor de dynamiek in de foto.

Lange sluitertijd

De foto is gemaakt met een sluitertijd van 2,5 seconde. Dat zorgt voor de lijnen in de voorgrond van de foto. Zo wordt je als kijker als het ware de foto ingezogen.

Lightroom Classic

Misschien wist je het nog niet, maar alle foto’s die we maken krijgen een stukje nabewerking mee. En dat doen we al zes jaar in Lightroom Classic. We maken geen uitstapjes naar Photoshop of andere – specialistische – software.

We laten de natuur zien zoals die is. En maken in het veld een foto die zo dicht mogelijk bij het gewenste eindresultaat ligt. Dat zorgt er ook voor dat nabewerking beperkt is. Als het langer dan twee of drie minuten duurt om een foto te bewerken, dan is de foto niet goed genoeg óf willen we achteraf een foto laten zien die niet uit de basisfoto is te halen.

We werken vooral met maskers. Deze functie werkt fenomenaal zoals een cursist laatst tegen ons zei. En dat zijn we met hem eens. De maskers, die lokaal hun effect op de foto hebben, zorgen ervoor dat de foto echt tot leven komt.

Gebruikte apparatuur voor de foto met lange sluitertijden in Westkapelle

  • Camera: Nikon D850
  • Objectief: Nikkor 16-35mm f4
  • Statief: Leofoto Summit LM-363C met LH-40GR balhoofd
  • Filters: NiSi landscape polarisatiefilter, 3 stop grijsfilter en 3 stop reverse grad
  • Nabewerkt in Lightroom Classic

De foto

Fotograferen met lange sluitertijden in Westkapelle

2,5 seconde, 16mm f 11, ISO 125, +1 stop belichtingscompensatie.

Foto in het NiSi fine Art Photography Book

De foto wordt ook in het NiSi fine Art Photography Book 2021 opgenomen. En daar zijn we supertrots op.

Zelf met lange sluitertijden fotograferen

We geven verschillende workshops en cursussen aan de kust. Je kunt bij ons terecht voor een 4-daagse cursus en 1-daagse en 2-daagse workshops aan de kust. Je krijgt dan live persoonlijke feedback. We helpen je niet alleen op weg. We dagen je ook uit en maken samen dé foto als je dat wilt. Je bent van harte welkom.

1- Daagse Workshop

DSC 7312 Betere Landschapsfoto

2-daagse workshop

DSC0863 Betere Landschapsfoto

4-daagse workshop

AAH0740 Betere Landschapsfoto

Of bekijk alle workshops aan de kust.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *