Ieder jaar fotograferen we wel een keer of twintig in Westkapelle, Nederland. Zomer, winter, lente of herfst. In ieder jaargetijde kun je er in mooie omstandigheden fotograferen. We maken er vaak foto’s met een lange sluitertijd. We leggen je uit hoe de foto met lange sluitertijden in Westkapelle is gemaakt.
Westkapelle
De locatie waar deze foto is gemaakt is het strand van Westkapelle. We kennen de locatie goed. De afgelopen jaren zagen we het strand veranderen. Door enkele stormen in 2020 werd veel zand en duin weggespoeld. En de afgelopen zomer werd het strand weer opgespoten, ter verdediging van de kust.
Daardoor veranderde het strand. Veel stenen verdwenen onder het zand. En dat terwijl we die stenen vaak een rol in de compositie lieten spelen. En ook een aantal palenrijen kwam gedeeltelijk onder het zand te liggen. Alles bij elkaar biedt dat weer nieuwe mogelijkheden. We fotograferen dan ook graag met lange sluitertijden in Westkapelle.
Omstandigheden tijdens het fotograferen met lange sluitertijden in Westkapelle
De zomerse weersomstandigheden waren goed. Ondanks het feit dat regenbuien, wind en lagere temperaturen waren voorspeld. Voor ons zijn dat geen redenen om thuis te blijven. De weersomstandigheden ter plaatse op specifieke momenten wijken zo vaak af van de voorspellingen dat we daar niet meer naar kijken. Rondom de zonsondergang waren de wolken licht grijs en er hing geen grijze band boven de horizon. Met andere woorden: de zon had vrij spel en kon er een prachtig schouwspel van maken.
Landschapsfotografie aan de Zeeuwse kust: altijd anders
Al gaan we nog zo vaak terug naar dezelfde locatie, de omstandigheden zijn altijd anders. Je kunt natuurlijk eenvoudigweg stellen dat de palenrij er al jaren staat en dat we die al vaker hebben gefotografeerd. Maar de waterstand, wind, stroming, wolken en het licht veranderen keer op keer. Al die factoren zorgen ervoor dat de foto’s toch steeds anders zijn. En in dit geval viel het zonlicht mooi tussen de palen door.
Veel komt samen in deze foto
In deze foto komt veel samen. We zagen een mooie zonsondergang. Maar het was de kunst om die ook als een mooie zonsondergang vast te leggen. Je weet wellicht dat het contrast dat onze ogen kunnen overbruggen veel groter is dan het dynamisch bereik van welke camera dan ook. Daarom zijn bij de totstandkoming van deze foto filters gebruikt én is een beroep gedaan op Lightroom Classic. En dan met name de nieuwe maskers die daarin zijn verwerkt.
Gebruikte filters voor als we met lange sluitertijden in westkapelle fotograferen
We zetten de filters die we voor deze foto gebruikten op een rijtje.
Polarisatiefilter
Meestal fotograferen we met een polarisatiefilter. Dat doen we om schitteringen te verminderen. In deze foto is het polarisatiefilter ook gebruikt. Het polarisatiefilter is zo afgesteld dat de reflecties van de wolken en zonlicht iets worden afgezwakt.
3 stops reverse grad
Een grijs verloopfilter was nodig. Omdat de zon boven de horizon vrij spel had, is voor een reverse grad filter gekozen. Zo’n filter is heel geschikt als je tegen de zon in fotografeert en er op de hoogte van de zon – bijna – geen wolken zijn.
3 stops grijsfilter
Ook is een 3 stops grijsfilter gebruikt om de sluitertijd te verlangen. Op zich doet het filter niets met het contrast of kleuren, maar zorgt het voor de dynamiek in de foto.
Lange sluitertijd
De foto is gemaakt met een sluitertijd van 2,5 seconde. Dat zorgt voor de lijnen in de voorgrond van de foto. Zo wordt je als kijker als het ware de foto ingezogen.
Lightroom Classic
Misschien wist je het nog niet, maar alle foto’s die we maken krijgen een stukje nabewerking mee. En dat doen we al zes jaar in Lightroom Classic. We maken geen uitstapjes naar Photoshop of andere – specialistische – software.
We laten de natuur zien zoals die is. En maken in het veld een foto die zo dicht mogelijk bij het gewenste eindresultaat ligt. Dat zorgt er ook voor dat nabewerking beperkt is. Als het langer dan twee of drie minuten duurt om een foto te bewerken, dan is de foto niet goed genoeg óf willen we achteraf een foto laten zien die niet uit de basisfoto is te halen.
We werken vooral met maskers. Deze functie werkt fenomenaal zoals een cursist laatst tegen ons zei. En dat zijn we met hem eens. De maskers, die lokaal hun effect op de foto hebben, zorgen ervoor dat de foto echt tot leven komt.
Gebruikte apparatuur voor de foto met lange sluitertijden in Westkapelle
- Camera: Nikon D850
- Objectief: Nikkor 16-35mm f4
- Statief: Leofoto Summit LM-363C met LH-40GR balhoofd
- Filters: NiSi landscape polarisatiefilter, 3 stop grijsfilter en 3 stop reverse grad
- Nabewerkt in Lightroom Classic
De foto
2,5 seconde, 16mm f 11, ISO 125, +1 stop belichtingscompensatie.
Foto in het NiSi fine Art Photography Book
De foto wordt ook in het NiSi fine Art Photography Book 2021 opgenomen. En daar zijn we supertrots op.
workshops
Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.
Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.
Samengevat:
✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop
Landschap
Kust
Macro
Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.
OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO
Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.
We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.
Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.
Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.
Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.
Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.
Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.
Geef een reactie