Nederland is een vlak land. Dat stelt ons voor een uitdaging als we een mooie natuurfoto willen maken. Want hoe zorgen we ervoor dat het vlakke landschap toch een aantrekkelijke foto oplevert? We geven je vijf compositietips die je in een vlak landschap kunt toepassen.

Tip 1: Geef de lucht veel ruimte

Als het landschap voor je vlak is, zal het landschap in de voorgrond vaak een wat kleinere rol in je foto’s spelen. Geef de lucht dan veel ruimte. Een mooie wolkenlucht kan ook een aantrekkelijk onderwerp in een foto zijn. Na een fotoshoot – op weg naar huis- zagen we deze wolk. Het was zeker de moeite om de auto nog even te parkeren en een paar foto’s te maken.

Huisvennen 96 Betere Landschapsfoto

Tip 2: Houd het weer in de gaten

In het verlengde van de vorige tip bedachten we het volgende voor compositietips in een vlak landschap. Let goed op de weersomstandigheden. Wolken, regen, zon en regenbogen geven extra sfeer aan een vlak landschap.

Zo ontstond enkele jaren geleden de foto die je hieronder ziet. Er was een droge avond voorspeld en de zon zou zich laten zien. Eenmaal ter plaatse – bij de Huisvennen in de Kampina – leek het een grijze avond te worden. Er dreigde zelfs regen. In de minuten die we naar dit ven liepen, veranderde de lucht en zagen we dit prachtige schouwspel voor ons.

Een mooie zonsondergang in Boxtel

Tip 3: Zoek naar onderwerpen die voor hoogte in de foto zorgen.

Het vlakke landschap voor je heeft wel eens wat minder te bieden. En als de lucht geen prominente rol in de foto kan spelen, ga je op zoek naar andere elementen die een belangrijke rol in de foto kunnen spelen. Dat kan bijvoorbeeld een windmolen of een boom zijn. En soms vind je het broodnodige element vlak voor je voeten.

AAE8649 Betere Landschapsfoto

Tip 4: Maak gebruik van reflecties

Ons land mag dan wel vlak zijn, water hebben we genoeg. Er zijn veel vennen en meren. Als het – bijna – windstil is, zie je vaak mooie reflecties in het water. Daar kun je goed gebruik van maken. Je hoeft de horizon niet precies in het midden te leggen. Kijk goed naar het landschap met reflectie voor je en bedenk hoe je dat het beste kunt weergeven. Waar de horizon dan ligt, maakt niet veel uit. Het gaat om het resultaat.

Deze foto ontstond afgelopen najaar bij Oisterwijk. Er stond weinig wind en de reflectie in het water was sterk. Echter, de contrasten waren ook groot. Om die deels te elimineren is een soft focus foto gemaakt.

DSC2044 Betere Landschapsfoto

Tip 5: Zoek een hoger gelegen gedeelte op

Het klinkt misschien gek in een vlak landschap. En het kan knap lastig zijn om een verhoging te vinden. Maar het loont zeker de moeite. Als het landschap vlak is, loont iedere meter hoogteverschil al de moeite. Soms is twee of drie meter al genoeg. Je kunt al wat meer op het landschap kijken. Vaak werkt het dan goed als je je compositie in lagen opbouwt.

Grondmist tijdens de zonsopkomst in Boxtel

Conclusie voor compositietips in een vlak landschap

Soms heb je meer tijd nodig om een aantrekkelijke compositie samen te stellen in een vlak landschap. Het lijkt wel alsof landschappen met heuvels en bergen, of hele ruige landschappen zoals bijvoorbeeld in IJsland, gemakkelijker zijn om te fotograferen.

Een foto met een goed onderwerp en voldoende diepte ligt niet altijd voor de hand in een vlak landschap. Neem voldoende tijd en stel je compositie met zorg samen. Er zijn meer dan genoeg locaties en interessante elementen te vinden.

En ja, de weersomstandigheden spelen in alle vijf de foto’s een belangrijke rol. Terugkijkend kunnen we zeggen dat het heeft geloond om regelmatig naar hetzelfde gebied terug te gaan. De foto’s zijn allemaal op korte afstand van elkaar gemaakt. Soms waren de omstandigheden minder gunstig en soms waren ze verrassend anders maar erg aantrekkelijk om te fotograferen.

Compositie en sfeer

Compositie en sfeer spelen een belangrijke rol in de natuurfotografie. Als je een mooie natuurfoto wilt maken, zul je de nodige aandacht aan het samenstellen van de compositie moeten besteden. Sfeer krijg je vaak cadeau in de vorm van licht en weersomstandigheden. Maar als je weet hoe je ze vastlegt, ga je vanzelf meer mogelijkheden zien.

De workshop Landschapsfotografie Compositie en sfeer gaat daar op in. Je fotografeert in het gebied waar de foto’s die je in dit artikel ziet zijn gemaakt.

Een beeld uit de workshop landschapsfotografie compositie en sfeer

Een echte verdieping maak je mee in de 4-daagse cursussen. Deze kun je aan de Zeeuwse kust en op Texel volgen. Goed kijken, het licht vertalen naar sfeer, werken met wat de natuur je geeft klinkt allemaal eenvoudig. Het doel is dat je mogelijkheden gaat zien en in de praktijk gaat vastleggen. Je zult merken dat er bepaalde elementen in de natuur én in je eigen fotografie zijn die je sterker wilt benadrukken. De cursus wordt afgesloten met een dag waarop beeldanalyse centraal staat.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *