De dagen worden langer en het wordt warmer. Hét moment voor de natuurfotograaf om er weer op uit te gaan. We geven je een groot aantal praktische tips, blogs en inspiratie.

Natuurfotografie in de lente

In de lente is de nieuwe energie in de natuur gewoon zichtbaar. Dit zie je vooral in de grote hoeveelheid van kleuren terug. Zeker na de winter waarin het kleurenpalet een stuk beperkter is.

De lente is dan ook het perfecte seizoen voor de natuurfotograaf om er weer op uit te gaan. In dit blog delen we tips en technieken voor betoverende natuurfotografie aan de kust, in het landschap en macro. Wellicht ben je er al op uit geweest om te fotograferen. En misschien heb je nog nét dat duwtje in de rug nodig om op pad te gaan. Met veel voorbeelden en tips hopen wij je te inspireren.

Landschapsfotografie: prachtige landschappen in bloei

Vaak gaan we als eerste het landschap in. En wat zien we dan een grote diversiteit aan landschappen en mogelijkheden. Denk maar eens aan de glooiende heuvels van bijvoorbeeld Zuid-Limburg. Het is er prachtig, zeker als de bomen weer in blad staan.

En zo zijn bijvoorbeeld in de Eifel en het oosten van de Ardennen prachtige narcissenweides te fotograferen. Dichterbij huis fotograferen we graag de tulpenvelden. Dit zijn zomaar enkele voorbeelden. Misschien liggen ze te ver weg voor jou. Maar er is vast en zeker een mooi stukje natuur bij jou in de buurt. Let op de lijnen en patronen in het landschap en gebruik een klein diafragma om de diepte van het veld te benadrukken.

AAH1238 Betere Landschapsfoto

Meer lezen over landschapsfotografie

Wil je meer lezen over landschapsfotografie? Lees dan de volgende blogs:

Macrofotografie: klein maar fijn

Duik in de wereld van macrofotografie en ontdek de verborgen schoonheid van de lente. Zoom in op bloeiende bloemen, ontluikende knoppen en insectenleven. Gebruik een macro-objectief en een kleine scherptediepte – groot diafragma – om de details van je onderwerp te benadrukken.

Vroeg in het jaar vind je de meeste bloemen nog laag bij de grond. Bij voorkeur fotografeer je op ooghoogte van je onderwerp. Neem een plastic zak mee waarop je kunt gaan liggen. De grond is vaak nog erg drassig en nat.

20220328 G8A0999 Betere Landschapsfoto

Meer lezen over macrofotografie

Meer inspirerende tips over macrofotografie vind je hier:

Kustfotografie: De dynamiek van de zee, het strand en wolken

Aan kustfoto’s zie je lang niet altijd in welk jaargetijde ze zijn gemaakt. We fotograferen dan ook het hele jaar door op het strand. In het voorjaar – als het wat warmer wordt – combineren we het fotograferen meestal met een terrasje. Extra aangenaam dus.

In de lente leg je nog steeds de kracht van de golven, de rust van het strand en de dramatische luchten – eventueel met lange sluitertijden vast. Experimenteer met verschillende lange sluitertijden om beweging in het water vast te leggen en gebruik filters voor een gebalanceerde belichting. Je kunt aan de kust bijna niet zonder.

20220914 G8A5416 Betere Landschapsfoto

Meer lezen over kustfotografie

We schreven eerder de volgende blogs over kustfotografie:

We geven je nog een aantal tips mee die je altijd in de natuurfotografie kunt toepassen.

Compositietechnieken: creëer boeiende beelden

Experimenteer met verschillende technieken om boeiende en dynamische beelden te creëren.

Maak in eerste instantie gebruik van eenvoudige vlakverdelingen. Pas de regel van derden toe.

En bekijk of het landschap je geeft om met invoerende lijnen de aandacht van de kijker te sturen en een gevoel van diepte en balans toe te voegen aan je foto’s.

Wellicht fotografeer je bij een meer of ven en kun je symmetrie in je foto’s laten zien door een reflectie te fotograferen.

Misschien wel de belangrijkste tip is dat je het eenvoudig houdt. Dan bedoelen we niet dat je minimalistische beelden moet maken. Maar houd het eenvoudig voor wat de compositie betreft. Laat het landschap het verhaal vertellen.

AAA0744 Betere Landschapsfoto

Licht en schaduw: speel met natuurlijk licht

Maak gebruik van het zachte, warme licht van de lente om je foto’s te versterken. Fotografeer tijdens de gouden uurtjes bij zonsopgang en zonsondergang voor een magische sfeer in je foto’s. Let op de richting van het licht en experimenteer met tegenlicht en zijlicht voor interessante effecten.

H2= Natuurlijke texturen: benadruk de details

Breng de textuur van de natuur tot leven in je foto’s. Zoom in op bijvoorbeeld de ruwe schors van bomen, de zachte bloemblaadjes en de delicate vleugels van insecten. Gebruik een kleine scherptediepte om de textuur van je onderwerp te benadrukken. Dat geeft de kijker het gevoel dat het gefotografeerde onderwerp kan worden aangeraakt.

Sunset at Ouddorp beach The Netherlands Betere Landschapsfoto

Camera-instellingen: Pas je Instellingen Aan

Verschillende lichtomstandigheden, contrasten en landschappen voor je vragen om verschillende camera-instellingen. In de belichtingsdriehoek werk je met het diafragma, ISO-waarde en sluitertijd. En vergeet de witbalans niet. Door – indien nodig – de witbalans aan te passen, krijg je meer controle over de weergave van de kleuren in je foto’s.

Heb je controle over je camera, dan ben je er ook klaar voor om met creatieve technieken aan de slag te gaan zoals ICM, lange sluitertijden, soft focus en meervoudige belichting. Deze technieken hebben allemaal hun basis in de technische instellingen. Beheers je de instellingen? Dan beheers je de techniek, en kun je de nadruk op creatieve en sfeervolle foto’s leggen.

Conclusie

In dit blog hebben we je meegenomen op een inspirerende reis door de wereld van natuurfotografie in de lente, met een focus op kustlandschappen, het prachtige landschap in bloei, en de verborgen schoonheid van macrofotografie.

We hopen dat onze tips je helpen en inspireren om er op uit te gaan om te fotograferen. Zie alle tips en ‘regels’ als advies. Pas ze eens toe en bekijk de resultaten. Vergeet niet de camera-instellingen aan te passen om je creativiteit tot uiting te laten komen.

Kortom, laat je inspireren door de vernieuwde energie van de lente en ga op pad om de schoonheid van de natuur vast te leggen!

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *