De Ardennen liggen in het Zuidoosten van België. Vanaf Maastricht bereik je het noordelijke deel binnen een half uur. Vanuit Antwerpen ben je een goed uur onderweg. Regelmatig gaan we naar de Ardennen – en specifiek naar de hoge Venen – om de mooiste riviertjes in de Ardennen te fotograferen.

Riviertjes in de Ardennen

In de Ardennen liggen honderden riviertjes. Sommige zijn klein en onbekend. Andere zijn vol water en weer andere mogen zich zelfs bergbeek noemen. We gaan er dan ook graag heen om te fotograferen.

Hoëgne 5 Ardennes Belgium bewerkt Betere Landschapsfoto

Ver weg en toch dichtbij

Voor ons gevoel liggen de Ardennen en Hoge Venen ver weg. Waarschijnlijk is dat zo omdat de voertaal er Frans, en lokaal Duits, is. De mensen spreken er dus een andere taal en het landschap ziet er compleet anders uit dan waar wij wonen. Ondanks dat we er regelmatig komen, hebben we toch een vakantiegevoel.

En toch zijn de Ardennen ook dichtbij. Met twee tot tweeënhalf uur rijden hebben we de meeste plaatsen wel bereikt.

Wil je bijvoorbeeld mist fotograferen in de herfst? In het artikel ‘Fotograferen van mist in natuurfotografie‘ helpt je op weg.

Interessante riviertjes in de Ardennen om te fotograferen

Er zijn veel interessante riviertjes om te fotograferen. We hebben de afgelopen jaren een aantal locaties gescout waar we nog steeds graag komen.

River Hoëgne 4 Belgium Betere Landschapsfoto
Foto met Intentional Camera Movement (ICM)

Op zoek naar een nieuwe locatie

Onlangs waren de opzoek naar een nieuwe locatie voor een workshop. De reden hiervoor was dat de locatie waar we normaliter de Ardennenworkshops geven was overstroomd. De bruggetjes zijn weggeslagen. Het wegdek lag in de rivier. En het wandelpad was deels weggespoeld. Op last van de burgemeester was het gebied gesloten. Die afsluiting zal nog maanden duren. We besloten er dan ook weg te blijven en het veilig te houden.

Nieuwe locatie gevonden

Na een eigen onderzoekje – met behulp van Google – en enkele lokale VVV’s gingen we op locatie op onderzoek uit. Op voorhand waren er al locaties die we kenden afgevallen. Die zijn op zich wel mooi, maar vinden we wat minder geschikt voor een workshop. Andere locaties waren ook flink door de overstromingen geraakt. En weer andere riviertjes zouden zelfs in de herfst droog kunnen staan.

Tips van de lokale bevolking

Eerlijk gezegd bleef er niet veel over. Maar als we scouten, kun je ons ook regelmatig op een terras vinden. En vaak raken we dan in gesprek met de lokale bevolking. We vroegen gewoon waar we de mooiste riviertjes in de Ardennen kunnen fotograferen. Er was een dame die ons een tip gaf. En toevallig stond dat riviertje op ons wensenlijstje, maar niet bovenaan. We besloten dat we er toch maar eens moesten gaan kijken. En snel ook.

Omdat het al aan het einde van de dag was, konden we er niet meer naar toe. Een week later gingen we terug. Natuurlijk ziet zo’n locatie er aan het einde van de zomer, in een periode van weinig regenval, anders uit dan midden in de herfst. Maar de locatie had enorme potentie. We hadden onze nieuwe workshoplocatie gevonden. We zijn dan ook blij dat we deze plek hebben gevonden en dat de herfstworkshop in de hoge Venen gewoon door kan gaan.

AAH0122 1 Betere Landschapsfoto

Workshop Hoge Venen in de herfst: de mooiste riviertjes in de ardennen

Op de nieuwe locatie in de buurt van Eupen kun je heerlijk fotograferen. De groep bestaat uit maximaal 10 fotografen en je krijgt begeleiding van ons beiden.

De locatie ligt ook in het bos. De rivier wordt grotendeels beschut door het bladerdek dat tegen de tijd dat de workshop zal plaatsvinden oranje is gekleurd. We kijken er dan ook naar uit om je hier te mogen begeleiden.

Een foto gemaakt tijdens de workshop landschapsfotografie
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *