België kent verschillende mooie natuurgebieden. We zijn er dan ook regelmatig te vinden en komen graag in de Ardennen. De Hoge Venen zijn onze favoriet. Vaak zijn we op zoek naar de mooiste riviertjes in de Ardennen om te fotograferen. We zetten onze persoonlijke en afwisselende top 8 op een rijtje.

In de Ardennen kun je honderden riviertjes en grotere rivieren vinden. De grootste zijn bekend bij het grote publiek. En de fotogeniekste bij de natuurfotografen.

Top 8 Mooiste Riviertjes In De Ardennen 1 Betere Landschapsfoto

Midden in de natuur

Wat ons ze goed bevalt aan deze fotogenieke riviertjes is dat ze midden in de natuur liggen. Soms zijn ze nog per auto te bereiken en kun je als het ware naast de rivier parkeren. En vaak moet je eerst een flink stuk lopen alvorens je het water ziet.

Riviertjes met hoogteverschillen zijn leuk. Soms heb je grote watervallen zoals bij Chateau Reinardstein. En soms zijn ze maar klein. Fotografisch is dat meestal een grotere uitdaging. En daarom zeker zo leuk om te fotograferen en indrukwekkende en afwisselende resultaten te laten zien.

De herfst heeft de voorkeur

Voor veel fotografen heeft de herfst de voorkeur. De bladeren kleuren dan mooi oranje. Maar we vinden dat de riviertjes in de Ardennen altijd mooi zijn. In het voorjaar zijn de bladeren nog fris groen. En bijvoorbeeld in de winter zijn riviertjes vaak geheel of gedeeltelijk dichtgevroren en ligt er sneeuw. Dat geeft een heel ander beeld.

Tips voor herfstfotografie ontdek je in het artikel ‘Herfstfotografie in de Hoge Venen’.

AAJ1285 Betere Landschapsfoto

Top 8 mooiste riviertjes in de Ardennen

Het wordt tijd voor de top 8 mooiste riviertjes in de Ardennen. We vonden het lastig om te kiezen. Enkele toppers vielen af. Maar dit zijn ze in willekeurige volgorde:

Hoëgne

Dit is misschien wel de bekendste en meest fotogenieke rivier. Ondanks dat er veel fotografen komen, kun je hier toch nog redelijk unieke foto’s maken. Fotografeer er maar eens in verschillende jaargetijden en bij verschillende waterstanden.

Hoegne 3 Ardennes Belgium bewerkt Betere Landschapsfoto

Helle

Boven in de Hoge Venen vinden we de rivier de Helle het mooist. Al is het dan nog niet meer dan een klein stroompje. Verderop wordt het meer een ‘echte’ rivier die zich door het dal naar beneden slingert.

AAF0044 Betere Landschapsfoto

Getzbach

De Getzbach is ook zo’n mooi riviertje in de Ardennen. Je bereikt de Getzbach het beste vanaf Haus Ternell. Om deze rivier te bereiken, overbrug je eerst een flink hoogteverschil. De rivier kent een paar fotogenieke plekken. Vergeet niet dat je ook weer terug naar boven moet.

Ninglinspo

De Ninglinspo is een zijrivier van de bekendere en grotere Amblève. Oorspronkelijk heette de Ninglinspo Doulneux. De Ninglinspo is de enige bergrivier van België. Ze is maar 3 kilometer lang en overbrugt een hoogteverschil van 250 meter. Houd hier rekening mee als je gaat fotograferen.

Bayehon

We gaan verder met de mooiste riviertjes in de Ardennen. De Bayehon komt uit in de Warche, die ook op plaatsen fotogeniek is. De waterval in de Bayehon is op één na de grootste van België. Meestal is het hier wat drukker.

Semois

De Semois is de grootste rivier in dit overzicht. Ze kent vele fotogenieke plekken. We vinden de uitzichten vanuit Bouillon en bijvoorbeeld Rochehaut mooi. Deze laatste locatie ligt overigens vlak bij de Franse grens en is verder weg.

Amel

De Amel is misschien wel de minst bekende rivier in dit overzicht met top-8 miiste riviertjes in de Ardennen. Eigenlijk komen we op deze locatie voor het herfstbos met paddenstoelen en in mindere mate voor de rivier zelf. Ook dat zorgt voor afwisseling in je portfolio.

Top 8 Mooiste Riviertjes In De Ardennen 2 Betere Landschapsfoto

Ourthe

De Ourthe ligt in het stroomgebied van de Maas. In de zomer is deze rivier minder geschikt om te fotograferen. Er zijn dan veel toeristen. In de Ourthe vind je de nodige plekken met stenen en stroomversnellingen. Meestal zoomen we op zo’n locatie flink in en leggen er een kleiner en intiemer landschap vast.

Dit is maar een kleine greep uit de riviertjes in de Ardennen. Sommige ken je misschien al of heb je al bezocht. Ken je ze nog niet, dan hopen we dat we je in ieder geval één goede tip hebben gegeven.

Let even op voordat je op pad gaat. In verband met overstromingen en aardverschuivingen zijn niet alle wandelingen toegankelijk. Check even of je veilig op pad kunt gaan voordat je thuis vertrekt.

Workshops in de Hoge Venen: ontdek de mooiste riviertjes in de Ardennen

Gedurende het jaar geven we verschillende workshops in de Hoge Venen. De groepsgrootte is maximaal 10 en je krijgt persoonlijke begeleiding van twee professionele fotografen. Als een groepsworkshop niet bij je past, is een privéworkshop wellicht een idee.

Herfst

Hoegne 4 Ardennes Belgium Betere Landschapsfoto

Privé worksohp

DSC2326 Betere Landschapsfoto

Of bekijk alle workshops.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

2 Comments for “Top-8 Mooiste riviertjes in de Ardennen

  1. Geweldig, ik heb al veel goesting om er direct naartoe te rijden. Geweldig! Wat kunnen onze Belgische Ardennen in elk seizoen mooi zijn!

    • Dat klinkt goed Emiel. Het belooft een mooie periode te worden. En inderdaad. Niet alleen in de herfst is het er mooi, maar het hele jaar door. Veel plezier met fotograferen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *