In Lightroom Classic kun je op verschillende manieren foto’s selecteren. Sinds kort kan dat ook op een specifieke datum. In dit artikel leggen we uit hoe je in Lightroom Classic op datum kunt selecteren.

Selecteren op datum in Lightroom Classic

In de rasterweergave in de module Bibliotheek heb je veel selectiemogelijkheden. Sinds kort is daar de mogelijkheid om op 1 specifieke datum te zoeken aan toegevoegd. In de praktijk werkt het heel eenvoudig. Er is maar 1 vereiste. Namelijk dat je weet op welke datum je zoekt. Lightroom Classic doet de rest voor je. Het programma laat je dan de foto’s zien die je op die datum hebt gemaakt. Het werkt heel eenvoudig.

In lightroom classic op datum selecteren: Ga als volgt te werk

In Lightroom Classic op datum selecteren werkt als volgt:

  • Je gaat naar de module Bibliotheek en kiest voor de rasterweergave
  • In het bibliotheekfilter selecteer je ‘Metagegevens’
  • Vervolgens selecteer je in de kolommen ‘Datum’, ‘Maand’ en ‘Dag’

Vervolgens kies je de gewenste dag.

Afbeelding Op Datum Selecteren Betere Landschapsfoto
Voorbeeld: alle foto’s gemaakt op 30 oktober.

Een andere manier om op datum te selecteren

Er is nog een andere manier om op datum te selecteren. Deze manier werkt net zo goed. Wil je toch op deze manier zoeken? Ga dan als volgt te werk:

  • In hetzelfde bibliotheekfilter selecteer je de kolom ‘Datum’, net zoals hierboven is uitgelegd.
  • Vervolgens klap je alle opties in de kolom datum uit.

Het resultaat is op beide manieren precies hetzelfde. Maar op de eerste manier werkt het sneller. Probeer het maar eens en maak je eigen keuze. We geven je nog een drietal tips.

Tip 1: ga naar de juiste map

Vergeet niet in de linker kolom naar de juiste map te gaan. Als je een bovenliggende map selecteert, heb je meer keuzemogelijkheden en is de kans groter dat je de juiste map met foto’s al snel tegenkomt.

Tip 2: probeer de andere selecties eens

Nu je toch bezig bent, kun je heel eenvoudig ook eens de andere selectiemogelijkheden bekijken. Ze zijn heel handig om snel bepaalde foto’s terug te vinden.

Tip 3: combineer selectiemogelijkheden

En je kunt selectiemogelijkheden combineren. Dat maakt het mogelijk om in luttele seconden je selectie uit misschien wel tienduizenden foto’s te maken.

Vaak maken wij de combinatie op periode en trefwoord. De periode hoef je niet in Lightroom Classic in te voeren. Die informatie haalt Lightroom uit de metagegevens. Trefwoorden moet je natuurlijk wel zelf invoeren. Dat kost ongeveer een minuut tijd voor iedere keer dat je foto’s importeert. Hoe nauwkeuriger je werkt, des te beter je selecties zijn. Wij hebben er veel baat bij. Het selecteren van foto’s gaat zo razendsnel.

Afbeelding Op Datum Selecteren 2 Betere Landschapsfoto

Ontwikkel je skills in Lightroom Classic

Sinds Lightroom versie 3 werken we al met Lightroom Classic, dat toen nog gewoon Lightroom heette. En sinds 2012 geeft Frank cursussen Lightroom. Alle kennis en ervaring is ook voor jou beschikbaar.

Kijk ook eens naar:

E-book Lightroom

Het e-book ‘Lightroom Classic’  is een praktisch leerboek en naslagwerk in 1. Het omvat meer dan 260 pagina’s. Veel voorkomende vragen worden beantwoord en het e-book staat vol met tips, praktische voorbeelden en inspiratie. Natuurlijk ontbreekt een volledige workflow niet.

mock 00504 2 Betere Landschapsfoto
E-book Lightroom Classic

1-Op-1 cursussen

De Lightroom Classic cursussen zijn er specifiek voor de natuurfotograaf. In een 1-op-1 training komen alle ins and outs én je vragen aan bod. We kiezen heel bewust voor een privé training omdat je niet alleen leert hoe Lightroom Classic werkt. Je ontdekt juist de toegevoegde waarde van Lightroom aan je eigen fotografie. Het is een individueel proces dat veel interactie vraagt.

Cursus Lightroom Classic Basis klein Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *