Je beheerst de techniek en weet welke elementen goed in een compositie passen. Toch ontbreekt er iets in je foto’s. Het is een stukje sfeer dat van een goede maar gewone foto, een topfoto maakt. Het fotograferen van mist brengt veel sfeer en mystiek in je foto’s. Met 5 praktische tips kun je direct aan de slag en maak je mooiere foto’s.

Mist brengt sfeer en mystiek

Mist is iets bijzonders. In het verkeer heb je er last van. Maar als natuurfotograaf brengt mist iets heel speciaals je in je foto’s. Het fotograferen van mist brengt sfeer omdat details vervagen. Vaak komen landschappen nóg beter tot hun recht waardoor de foto aantrekkelijker wordt om naar te kijken.

Tijdens een mistige ochtend op de Kalmthoutse Heide

Je zult af en toe vroeg moeten opstaan om de mooiste momenten vast te leggen. Soms zul je de pech hebben dat de voorspelling niet uit komt. En soms heb je alle geluk van de wereld en blijft de mist wat langer hangen. Dat geeft je de tijd om rustig de compositie op te bouwen, de techniek correct in te stellen en je foto’s te finetunen.

Mist fotograferen kan ook rondom zonsondergang. ’s Avonds kan het ook voldoende afkoelen, waardoor er mist ontstaat. Je gaat in ieder geval op een gunstiger tijdstip op pad dan in de vroege ochtend.

Wat is mist

Mist bestaat uit hele kleine waterdruppeltjes die door de lucht zweven. De waterdamp zorgt ervoor dat je niet zo ver kunt kijken. Onderwerpen die verder weg zijn worden vervaagd weergegeven of zelfs helemaal aan het zicht onttrokken. Dat brengt extra diepte in je foto’s.

Hoe ontstaat mist

Mist ontstaat als er veel er waterdamp in de lucht zit en de ondergrond koud genoeg is. De plaatselijke temperatuur is dan lager dan de dauwpunttemperatuur. Dat is de temperatuur waarbij mist kan ontstaan. Mist zal vaak ontstaan op plaatsen met water. Dat kan bij een ven of meer zijn, maar ook een sloot is vaak al voldoende. Of mist daadwerkelijk ontstaat, is afhankelijk van onder andere luchtvervuiling, begroeiing van de ondergrond en de aanwezigheid van water.

Mist kan ook na zonsopkomst worden gefotografeerd

Mist ontstaat ook op plaatsen waar op het eerste oog geen water aanwezig is. Vaak zit er voldoende water in de grond of is de begroeiing vochtig genoeg, waardoor bijvoorbeeld in een weide of op de bloeiende heide mist ontstaat.

Een ander element is dat het niet te veel mag waaien. Windkracht 0 of 1 is goed. Met een klein beetje wind is de mist in beweging en zal die niet zo maar neerslaan op de ondergrond. Windkracht 2 is wel het maximale. Bij te veel wind zijn de kansen op het ontstaan van mist onvoldoende. Je merkt, het fotograferen van mist, vraagt om speciale omstandigheden.

Mist of nevel

In de praktijk spreken we vaak over mist of nevel. Dat lijkt een onbelangrijk verschil voor ons fotografen, maar dat is het niet. Het fotograferen van mist vraagt om speciale omstandigheden. Het KNMI beschrijft dat het zicht bij nevel minder dan 2000 meter is, en bij mist minder dan 1000 meter. Dus wordt ochtendnevel voorspeld, dan zijn je kansen om mist te fotograferen kleiner omdat er vrij weinig waterdamp in de lucht zit die voor het mooie effect zorgt. Wordt mist voorspeld, check dan zeker de lokale weersvoorspelling want mist kan juist voor mooie, mystieke beelden zorgen.

We hebben echt mist nodig voor een duidelijk zichtbaar effect dat de gewenste sfeer in de foto brengt. De omstandigheden voor het fotograferen van mist moeten precies goed zijn. Soms zul je dus vroeg in de ochtend op pad gaan en geen mist zien, soms trekt het helemaal dicht en soms heb je een prachtig begin van de ochtend waarin je je mooiste mistfoto’s maakt.

Mist in de Hoge Venen: mooi en speciaal

Laat je niet tegenhouden als het weer niet mee zit. Schakel om en ga lekker fotograferen. Al is het maar om je techniek en compositie opbouw te verbeteren. Topfoto’s maak je nu eenmaal niet iedere dag.

5 praktische Tips die altijd werken bij het fotograferen van mist

Je wilt geen 365 dagen per jaar vroeg op staan om op je favoriete fotolocatie te kijken of er mist is. En als er mist is, wil je met mooie foto’s thuis komen. We geven je 5 tips die je helpen bij het fotograferen van mist. De tips werken altijd.

Tip 1: Hoe weet je of er de volgende ochtend kans op mist is

Er zijn verschillende weer apps die je inzicht geven in de te verwachten omstandigheden. Denk daarbij aan bijvoorbeeld Weather Pro, want in deze app wordt het dauwpunt aangegeven. Raadpleeg altijd verschillende apps. Meer informatie zorgt er voor dat je goed bent voorbereid. Als je gaat fotograferen en er wordt mist verwacht, dan is de kans op de gewenste omstandigheden groter.

Kennis van je omgeving en fotolocaties is zeker zo belangrijk. Ook op dagen waarop geen mist wordt voorspeld kan mist zeer lokaal ontstaan. En dat helpt je weer bij het maken van die impactvolle foto’s. De herfst is een periode waar in relatief vaak mist ontstaat. Maar mist kun je in alle jaargetijden in de natuur aantreffen.

Fotograferen van mist: Ben op tijd ter plaatse

Ga op tijd op pad. Zorg ervoor dat je minstens een half uur voor zonsopkomst ter plaatse bent. De hoeveelheid mist neemt rondom de zonsopkomst nog toe, maar kan ook weer snel verdwijnen op het moment dat de zon genoeg warmte afgeeft. Lekker uitslapen en 2 uur na zonsopkomst ter plaatse zijn, zal je geen mooie mistfoto’s opleveren. Voor het fotograferen van mist ben je vaak al vroeg op pad.

Tip 2: Belichtingscompensatie aanpassen

Het licht dat de sensor van je camera bereikt, kan de software van je camera op het verkeerde been zetten. Mist is licht en je camera zal denken dat de foto met een kortere sluitertijd kan worden gemaakt, waardoor de er foto donkerder uitziet dan jij wilt. Je camera zal uitgaan van middengrijs.

Pas je belichtingscompensatie aan als je mist fotografeert

Dat betekent dat de mist grijs in je foto wordt weergegeven en dat wil je niet. Door belichtingscompensatie toe te passen, zul je de witte mist benadrukken. In de foto hierboven is een belichtingscompensatie van + 1 2/3e stop toegepast. Achteraf aanpassen kan ook, maar zal tot een kwaliteitsverlies leiden. Maak daarom ‘in camera’ technisch goede foto’s met de sfeer. Je hoeft dan ook niet veel in de nabewerking te doen.

Tip 3: Fotografeer vanaf statief

Vaak zul je vroeg in de ochtend fotograferen. Misschien is de zon nog niet op en fotografeer je mist in een bos. Er is relatief weinig licht, waardoor de sluitertijd relatief lang zal zijn. Het is zonde om de ISO-waarde te verhogen. Dat zou een laatste redmiddel moeten zijn. Neem daarom je statief mee als je ’s ochtends vroeg gaat fotograferen. Je hebt je handen vrij, kunt met een langere sluitertijd werken, en toch een onbewogen foto maken.

Maak je sluitertijd ook weer niet te lang. De mist beweegt langzaam door het beeld en zal bij een toenemende sluitertijd steeds meer vervagen.

Tip 4: Gebruik je tele objectief

Vaak leggen we een landschap met een grote beeldhoek vast. Blijf dat zeker doen. Het geeft je een goed overzicht van hoe de fotolocatie er die dag uit zag. En met een beetje wijsheid en geluk houd je er een mooie foto aan over. Maar zoom ook eens in. Ook al laat je nog steeds een wat groter landschap zien, je kunt de gelaagdheid in het landschap goed in beeld brengen. Deze foto is gemaakt met een brandpuntafstand van 105mm op een full frame camera.

Grondmist tijdens de zonsopkomst in Boxtel

Bonustip: Nabewerking in Lightroom

Je bent het onderhand wel gewend van ons. Het maximale haal je uit je foto’s door thuis nog enkele bewerkingen in de nabewerking te doen. Niet iedereen zit even graag achter de computer of heeft veel ervaring in het werken met computers en programma’s zoals Photoshop en Lightroom. Maar als je in RAW fotografeert zul je altijd iets aan je foto’s moeten doen.

Vaak lezen we dat het toevoegen van contrast en verzadiging je mistfoto’s verbetert. Dat hoeft niet zo te zijn. Ben voorzichtig met de aanpassingen. Het uiteindelijke resultaat hoeft er echt niet veel anders uit te zien dan je oorspronkelijke foto.

We geven je 1 hint. Werk eens met de witte en zwarte tinten in Lightroom.

Workshop waarin herfstfotografie centraal staat

Wil je meer weten en in de praktijk ontdekken hoe je aansprekende herfstfoto’s maakt? Dan hebben we een aantal interessante workshops voor jou waarin je veel nieuwe dingen ontdekt.

Workshops natuurfotografie in de herfst

Voor de fotograaf die zijn skills in de herfst wil ontwikkelen hebben wij specifieke workshops ontwikkeld. De workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 10 deelnemers. Er zijn dus maximaal 5 deelnemers per fotograaf. We kunnen fotografen met meer én minder ervaring in dezelfde workshop ontvangen.

AAJ1307 Betere Landschapsfoto

Ontdek 1 van de mooiste plekjes in de Hoge Venen in België.

Ook andere delen van België zijn prachtig. In het midden van het land liggen prachtige bossen waar je diverse vormen van landschapsfotografie kunt beoefenen.

Voor een creatieve workshop in de herfst kun je in het Noord-Brabantse landschap terecht. Bossen en vennen wisselen elkaar hier af.

Een meervoudige belichting
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *