High key natuurfotografie is populair. Ook in Nederland en België. Zelf passen we de techniek vooral in de macrofotografie en kustfotografie toe. Het grappige daarbij is dat je de techniek verschillend toepast, omdat macrofotografie en kustfotografie om verschillende benaderingen vragen. In dit artikel leggen we uit hoe wij daar tegen aankijken.

Wat is de oorsprong van high key fotografie

High Key komt oorspronkelijk uit de filmindustrie. Vroeger hadden film en filmschermen een laag contrast. Om structuur en detail in de donkere tonen te laten zien, werd het beeld lichter gemaakt. De stap van film naar fotografie en ook natuurfotografie is dan snel gezet.

Wat is high key fotografie precies

High key foto’s zijn vaak foto’s met emotie en dramatiek. Een high key foto werkt het beste als je de foto in de natuur met het resultaat in je achterhoofd maakt. In de nabewerking zie je vaak dat High key foto’s naar zwartwit worden omgezet.

Over het algemeen is de achtergrond wit en vallen de (omtrek)lijnen van het onderwerp weg tegen deze witte achtergrond. Vaak wordt deze techniek gebruikt bij model- en portretfotografie. En soms zie je ook dat de donkere delen juist extra worden aangezet.

Het heeft onze persoonlijke voorkeur om in de lichte delen van een high key foto nog kleur en soms details te laten zien.

Samengevat is high key natuurfotografie:

  • Licht
  • Bevat meestal nog kleur
  • Mystiek
  • Straalt rust uit
  • Puur en sereen

Hoe maak je een high key foto

Over hoe je een high key foto maakt lopen de meningen uiteen. Er worden veel onwaarheden verteld. We zetten er een paar op een rijtje. Het kan werken, maar zijn zeker niet noodzakelijk om een high key foto te maken:

  • High key fotografie werkt alleen in een studio als je controle over het licht hebt
  • Je kunt alleen een high key foto maken als je manueel belicht
  • Het contrast in een high key foto moet klein zijn
  • High key fotografie moet zwartwit zijn
  • High key fotografie kent uitgebeten hooglichten

We durven te stellen dat de eerste drie punten niet waar zijn. En de laatste twee zijn persoonlijke meningen.

High key natuurfotografie kun je perfect in natuurlijk licht beoefenen. En je hoeft echt niet manueel te belichten. Afhankelijk van hoe het contrast is verdeeld over het beeld en welk aandeel licht en donker in een foto innemen, hoeft het contrast niet klein te zijn.

High key fotografie aan de Oosterschelde

Wat je in ieder geval wel wilt, is dat je ter plaatste een zo licht mogelijke foto maakt. Vaak heb je daarbij filters nodig, waaronder een polarisatiefilter en grijs verloopfilter. Verder bepaalt het landschap voor je of je met een groot of klein contrast fotografeert.

High key fotografie is niet altijd mogelijk

Ok, dit is ook een mening. En door alle nuances te beschrijven kun je er altijd wel een draai aan geven. Maar onze jarenlange praktijk laat zien, dat high key in verschillende situaties niet moeilijker of makkelijker is. In onze workshops zul je ontdekken dat de high key techniek zelf echt eenvoudig is.

Het toepassen van high key natuurfotografie techniek is een uitdaging. Het vinden van een geschikt onderwerp dat in een compositie past die jij mooi vindt vraagt tijd. Net zoals het finetunen van de techniek die je op de lichtsituatie voor je afstemt. Soms is een landschap voor je heel mooi maar komt de high key foto niet uit de verf. Dan is het zaak dat je het licht en cameratechniek kunt doorgronden en naar wens kunt toepassen.

Nabewerking is vaak nodig

Afhankelijk van wat je hebt gefotografeerd en het contrast is nabewerking van je foto nog nodig. Soms wil je contrasten nog wat meer aanzetten of juist verminderen. En in een kleurenfoto kunnen subtiele aanpassingen een foto nóg sterker maken.

Ook voor de nabewerking geldt dat smaken verschillen. Onze beste tip is dat je ermee experimenteert. Dat zal tot foto’s leiden waar jij blij van wordt.

Privé cursus Lightroom Classic in Bergen op Zoom

Workshops

Als ins and outs ontdek je in de workshops high key natuurfotografie. In het voorjaar kun je een high key en low key workshop macrofotografie volgen. En in de herfst en in het vroege voorjaar een workshop high key fotografie aan de kust. Zoals altijd is de groepsgrootte maximaal 10 personen en krijg je persoonlijke begeleiding van 2 professionele fotografen.

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, unieke fotoreizen, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Mindshift.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 7 simpele stappen“.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *