High key natuurfotografie is populair. Ook in Nederland en België. Zelf passen we de techniek vooral in de macrofotografie en kustfotografie toe. Het grappige daarbij is dat je de techniek verschillend toepast, omdat macrofotografie en kustfotografie om verschillende benaderingen vragen. In dit artikel leggen we uit hoe wij daar tegen aankijken.

Wat is de oorsprong van high key fotografie

High Key komt oorspronkelijk uit de filmindustrie. Vroeger hadden film en filmschermen een laag contrast. Om structuur en detail in de donkere tonen te laten zien, werd het beeld lichter gemaakt. De stap van film naar fotografie en ook natuurfotografie is dan snel gezet.

Wat is high key fotografie precies

High key foto’s zijn vaak foto’s met emotie en dramatiek. Een high key foto werkt het beste als je de foto in de natuur met het resultaat in je achterhoofd maakt. In de nabewerking zie je vaak dat High key foto’s naar zwartwit worden omgezet.

Over het algemeen is de achtergrond wit en vallen de (omtrek)lijnen van het onderwerp weg tegen deze witte achtergrond. Vaak wordt deze techniek gebruikt bij model- en portretfotografie. En soms zie je ook dat de donkere delen juist extra worden aangezet.

Het heeft onze persoonlijke voorkeur om in de lichte delen van een high key foto nog kleur en soms details te laten zien.

AAC5030 bewerkt Betere Landschapsfoto

Samengevat is high key natuurfotografie:

  • Licht
  • Bevat meestal nog kleur
  • Mystiek
  • Straalt rust uit
  • Puur en sereen

Hoe maak je een high key foto

Over hoe je een high key foto maakt lopen de meningen uiteen. Er worden veel onwaarheden verteld. We zetten er een paar op een rijtje. Het kan werken, maar zijn zeker niet noodzakelijk om een high key foto te maken:

  • High key fotografie werkt alleen in een studio als je controle over het licht hebt
  • Je kunt alleen een high key foto maken als je manueel belicht
  • Het contrast in een high key foto moet klein zijn
  • High key fotografie moet zwartwit zijn
  • High key fotografie kent uitgebeten hooglichten

We durven te stellen dat de eerste drie punten niet waar zijn. En de laatste twee zijn persoonlijke meningen.

High key natuurfotografie kun je perfect in natuurlijk licht beoefenen. En je hoeft echt niet manueel te belichten. Afhankelijk van hoe het contrast is verdeeld over het beeld en welk aandeel licht en donker in een foto innemen, hoeft het contrast niet klein te zijn.

High key fotografie aan de Oosterschelde

Wat je in ieder geval wel wilt, is dat je ter plaatste een zo licht mogelijke foto maakt. Vaak heb je daarbij filters nodig, waaronder een polarisatiefilter en grijs verloopfilter. Verder bepaalt het landschap voor je of je met een groot of klein contrast fotografeert.

High key fotografie is niet altijd mogelijk

Ok, dit is ook een mening. En door alle nuances te beschrijven kun je er altijd wel een draai aan geven. Maar onze jarenlange praktijk laat zien, dat high key in verschillende situaties niet moeilijker of makkelijker is. In onze workshops zul je ontdekken dat de high key techniek zelf echt eenvoudig is.

Het toepassen van high key natuurfotografie techniek is een uitdaging. Het vinden van een geschikt onderwerp dat in een compositie past die jij mooi vindt vraagt tijd. Net zoals het finetunen van de techniek die je op de lichtsituatie voor je afstemt. Soms is een landschap voor je heel mooi maar komt de high key foto niet uit de verf. Dan is het zaak dat je het licht en cameratechniek kunt doorgronden en naar wens kunt toepassen.

Nabewerking is vaak nodig

Afhankelijk van wat je hebt gefotografeerd en het contrast is nabewerking van je foto nog nodig. Soms wil je contrasten nog wat meer aanzetten of juist verminderen. En in een kleurenfoto kunnen subtiele aanpassingen een foto nóg sterker maken.

Ook voor de nabewerking geldt dat smaken verschillen. Onze beste tip is dat je ermee experimenteert. Dat zal tot foto’s leiden waar jij blij van wordt.

Privé cursus Lightroom Classic in Bergen op Zoom

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *