De afgelopen week hadden we eindelijk tijd om naar de Ardennen terug te gaan en te fotograferen. We besloten naar een voor ons bekende plek terug te gaan. In dit blog staat één foto centraal. Ontdek hoe de foto is gemaakt.

Herfstfotografie in de Ardennen

Op pad in de Ardennen. Dat is iets wat we graag doen. Het gebied ligt niet naast de deur. Dus maken we er altijd een leuk uitje van, waarin we natuurfotografie met het aangename combineren.

We besloten deze keer om naar een voor ons bekende plek te gaan. Dan weten we grofweg wat we kunnen verwachten. De herfst liet best lang op zich wachten. En dat was een voordeel. Er zaten nog veel bladeren aan de bomen. En – geloof het of niet – we waren blij dat nog niet alles geel-oranje was gekleurd. Juist de afwisseling met nog wat groen zorgt voor meer diepte in de achtergrond.

De Ardennen

De Ardennen zijn een groot gebied. Groot genoeg om een leven lang alle paadjes en riviertjes te verkennen. Deze keer bleven we in de buurt van Spa. Die plaats is nu eenmaal eenvoudig te bereiken en er is voldoende moois in de omgeving om te fotograferen.

De rivier waar we fotografeerden ligt op zo’n 400 meter hoogte. De locatie ligt in een mooi dalletje en de hoogteverschillen zijn er nog gering.

Deze keer eindelijk geen zon

We hadden het geluk dat het op onze ‘vrije’ dag droog was. En het was zwaar bewolkt. Daarmee was het licht en zeker het lagere contrast ideaal. Je wilt immers geen uitgebeten hooglichten en harde schaduwen in je foto’s. Dat zorgt over het algemeen voor beelden die rustiger en aangenamer zijn om naar te kijken. Tenminste, als we aan composities zoals in de foto in dit blog denken.

En wel genoeg water

In de weken ervoor had het flink geregend. Het veen was verzadigd en er stroomde veel water door de rivieren. Dat zorgde – zeker ten opzichte van de zomer – voor een hogere waterstand. Meer stenen lagen onder water. En ook dat zorgde voor meer rust in de foto.

Een geschikte plek vinden

Het leuke van de hogere waterstand was dat bekende plekjes langs de rivier op deze dag juist wel of niet werkten. Sommige stenen lagen volledig onder water. En op andere plaatsen ontstonden juist nieuwe mogelijkheden.

Aanpak

Door de waterstand waren hoge schoenen niet meer voldoende om droge voeten te houden. Bijna kniehoge laarzen kwamen beter van pas. Want de foto is vanuit de rivier gemaakt. De camera werd al op het statief geschroefd en het polarisatiefilter geplaatst. De witbalans werd handmatig ingesteld. Net als andere basisinstellingen zoals het diafragma en ISO-waarde. Dat geeft je direct een goed vertrekpunt als je de eerste foto’s maakt.

Compositie bepalen

Het bepalen van de compositie blijft wat ons betreft het belangrijkste in de fotografie. Door meer aan de kant te blijven, bleven de stenen in de voorgrond ook meer aan de linker kant van de foto. Hierdoor zou als het ware de foto in twee helften worden verdeeld. En dat was niet de bedoeling.

Vanaf de gekozen plek nemen de stenen in de voorgrond een gunstige positie in. Vervolgens is de lucht aan de bovenzijde uit beeld gelaten om een groter contrast te voorkomen.

Nadat de compositie was bepaald, fotografeerden we met verschillende sluitertijden. Gezien de vele details in de stenen en achtergrond vonden we het gepast dat het water iets vlakker zou zijn. De sluitertijd waarmee de foto is gemaakt bedroeg 5 seconden.

Gebruikte apparatuur

  • Camera: Nikon D850
  • Objectief: Nikkor 16-35mm f4
  • Statief: Leofoto Summit LM-363C met LH-40GR balhoofd
  • Filters: NiSi True color polarisatiefilter

De foto

AAJ1307 2 Betere Landschapsfoto

Lees Meer over fotograferen in de herfst

Wil je meer weten over natuurfotografie in de herfst? Lees dan eens:

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *