De afgelopen periode hebben we veel in de Ardennen, en dan in de Hoge Venen in het bijzonder, gefotografeerd. Er zijn veel fotogenieke riviertjes. En op zo’n mooie locatie ontstond de foto die in dit artikel centraal staat. Verder geven we je tips voor het fotograferen in de Ardennen.

De Hoge Venen zijn altijd mooi

De Hoge Venen liggen in het oosten van België. Het gebied ligt grofweg ten Zuid-oosten van Eupen. Het strekt zich uit tot over de Belgisch-Duitse grens. Zoals de naam al aangeeft, betreft het een hoogveengebied. De Hoge Venen zijn een nationaal park en Natura 2000-gebied.

Wat ons betreft zijn de Hoge Venen altijd mooi. Ongeacht de periode van het jaar en weersomstandigheden. We komen er dan ook regelmatig. In de winter kun je prachtige sneeuwlandschappen fotograferen. Met een maximale hoogte van bijna 700 meter is de kans op sneeuw relatief groot. We hebben dagen meegemaakt waarop er bijna 30 centimeter sneeuw viel. Winterbanden zijn dan wel een must.

En we kenden er ook dagen dat de temperatuur rond de 35 graden lag. Deze zomerse omstandigheden zijn erg warm. Maar in de bossen kun je toch enige verkoeling vinden.

Fotograferen in de Ardennen: de omstandigheden

Terug naar de foto. En terug naar fotograferen in de Hoge Venen. De foto die in dit artikel centraal staat, is begin november gemaakt. Afhankelijk van wat de natuur je geeft, zijn de herfstkleuren in deze periode op hun top. Onder andere zon, eventuele nachtvorst, wind en de hoogte van het gebied bepalen hoe je de bossen aantreft.

Ook de waterstand in de riviertjes heeft z’n invloed op hoe het landschap er bij ligt. In de zomer stroomt er meestal minder water door de riviertjes. Je ziet dan meer stenen liggen. Dat maakt het vinden van een geschikte compositie wel eens lastig. In de herfst kan er juist weer te veel water door heen stromen.

Landschapsfotografie in de Ardennen: 3 tips

We geven je een aantal tips die je kunt gebruiken bij het fotograferen in de Ardennen.

Tip

Zorg er dan voor dat je voldoende rust in je foto’s brengt. Heel veel stenen kunnen rommelig overkomen in je landschapsfoto’s.

Nog een tip

Onze ervaring is dat de periode rondom begin november mooie omstandigheden voor natuurfotografie in in de herfst in zich heeft.

Tip nummer drie

Neem de natuur zoals die is. Je weet dat we onze fototrips graag vooraf plannen. Maar de natuur laat zich niet sturen. Buig mee met de omstandigheden. Dat zal je uitdagen én voor afwisseling in je portfolio zorgen.

Landschapsfotografie in de ardennen: herfst

In tegenstelling dat wat de weersverwachting aangaf, bleef het vrijwel droog en waaide het bijna niet. In het prachtige beschutte dalletje was het rustig en konden we onze plekken kiezen.

De locatie in de foto bezochten we al meerdere keren. Het was bijzonder om te zien dat het schuim op het water deze keer juist voor de brug lag. Het draaide rustig rond. Door met een lange sluitertijd te fotograferen, is de ronde vorm ontstaan. Bekijk ook ‘De mooiste riviertjes in de Ardennen‘ eens.

Gebruikte apparatuur

  • Camera: Nikon Z7
  • Objectief: Nikkor 24-70mm f2.8
  • Statief: Leofoto Summit LM-363C met LH-40GR balhoofd
  • Filters: NiSi True Color polarisatiefilter met 3 stops grijsfilter
  • Nabewerkt in Lightroom Classic. Hierbij zijn de nieuwe maskers gebruikt, die sinds versie 11 beschikbaar zijn

De foto

DSC1862 Betere Landschapsfoto

25 sec, f 14, ISO 64, geen belichtingscompensatie.

Cursus fotograferen in de Ardennen

Wil je meer weten en in de praktijk ontdekken hoe je mooie landschapsfoto’s maakt? Onze workshops zijn praktisch opgezet en we werken met maximaal 6 deelnemers. Jaarlijks geven we een aantal workshops in de Hoge Venen.

AAH1095 Betere Landschapsfoto

Passen de data niet en wil je graag op een andere locatie fotograferen? Of in de winter? Kies dan voor een privé workshop in de Hoge Venen. We spreken de datum en tijd samen af. En je kunt op veel verschillende locaties de fijne kneepjes van het vak leren kennen.

DSC2304 Betere Landschapsfoto

Een overzicht van alle workshops bekijk je hier.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *